Skocz do zawartości
Damianos99

Orbital O1+chłodnica+wiatrak-P4@3.2HT-42/49-nie za dużo ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Testuje swoje pierwsze chłodzenie wodne na Abicie-IC7 z P4-2.4HT@3.2 (fsb 265 dzielnik pamici 1:1 - Hynix-4,3n 2x512-napiecie proca-standard-1.525) Mam w komplecie rezerwuar ale dokupilem miche i zrobilem obieg otwarty.Blok - Orbital-01,chlodnica mala z mcs.pl z wiatrakiem-5v (ma byc cicho) W zbiorniku jest wody ok.2.5 l.Pompka-MJ1000 - w tej chili ok.250 l/h Do zbiornika zalozylem spory wiatrak ktory podpialkem pod 5v.Kompa odpalam z rana-ok.38-39-troche pochodzi i mam ok.42.Odpalam Prime95 itp. i temperatura przy max katowaniu stabilizuje sie na poziomie 48-49 topni.Sprawdzalem z przestawionym napieciem witraczka na chlodnicy na 12 v i odpalonym witrakiem w zbiorniku i efekt po godzinie jest mizerny-ok 1 stopien nizej.Moje pytanie brzmi: czy temperatura przy takim zestawie,procu jest odpowiednia?

Nie ma jak porada praktyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisze to po raz kolejny - abit dał ciała z pomiarem temperatry słuchając intela - jak wiecie z diody termicznej odczytywane jest napięcie - następnie wg pewnych algorytmów (i parametrów)przeliczane jest ono na temperature. Inni producenci dobrali te parametry doświadczalnie a abit posłuchał intela i zastosował się do jego wytycznych - przez co są takie odczyty (wg spec intela procek działa do 135st.C w jądrze dlatego tak wyskalowane są odczyty) wszystko opisane jest na forum abita. Tutaj znajdziecie tam też przykładowe temperatury dla różnych systemów chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi