Skocz do zawartości
ŻYWIEC

Kilka pytań do Intelowc-Ów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forum-owych Mędrców.

Zaplanowałem się przesiąść z mojego zabytkowego Antka 1700+ na P4.

Ze względów czysto finansowych (nie trafiłem ostatnio szóstki w totka :-((( )planuję to zrobić w kilku etapach.

Najpierw chcę kupić płytę pod P4 - zastanawiam się nad ABIT IC7 (na 875) lub ABIT IS7-E (na 865) lub ASUS P4p800 - UM 865G. Wszystkie płyty mają prawie to samo i podobną cenę. Ciekawi mnie, która najlepiej się sprawdza w praktyce.

Interesuje mnie też, czy zamast planowanego zakupu p4 2,4 lub 2,6 HT 800MHz mogę wsadzić w tę płytę jakiegoś celerona na jakiś czas.

Jeżeli tak, to jaki celeron będzie pasował ( jak najtańszy i najwolniejszy)?

I na koniec pytanko o grafę. Nie proszę o wyniki testów - bo od tego jest "szukaj" - ale o waszą opinię. Zakładająć hipotetycznie, że macie wybór pomiędzi: FX 5600, Radeon9600pro i Radeon9500Pro w tej samej cenie, to co byście wybrali. Słyszałem kiedyś, że nowsze radki mają blokadę częstotliwości. Prawda to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika to napewno r9500 pro

Natomiast przesiadke na P4 bym sobie na Twoim miejscu odpuscil - drogie to a i zysk nie tak duzy. Najlepiej, jak zmienisz tego XP 1700+ 0.18 na jakiegos Athlona na 0.13 - wydasz 300 zl (za XP 2000+ Thortona) - podkrecisz go sporo, a plyta na razie Ci wystarczy i ten procesor spokojnie uciagnie. Poza tym jakbys sie przesiadal na P4 to by wypadalo zmienic pamieci na ddr400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika to napewno r9500 pro

Natomiast przesiadke na P4 bym sobie na Twoim miejscu odpuscil - drogie to a i zysk nie tak duzy. Najlepiej, jak zmienisz tego XP 1700+ 0.18 na jakiegos Athlona na 0.13 - wydasz 300 zl (za XP 2000+ Thortona) - podkrecisz go sporo, a plyta na razie Ci wystarczy i ten procesor spokojnie uciagnie. Poza tym jakbys sie przesiadal na P4 to by wypadalo zmienic pamieci na ddr400.

Co to znaczy "zysk nieduży"?

Chyba będzie wyraźny, jak przesiąde się na P4 2,4Ghz.

Poza tym zmiana platformy na Intela jest raczej przesądzona i polecanie mi wymyślnych bartonów 2500+ na nic się nie zda.

Wiem, że są o połowę tansze od P4, ale już zdecydowałem co do platformy. Pamięci też mam zamiar kupić ddr 400, bo starego kompa daję bratu.

Chodzi mi raczej o dobą płytę do 600 zł.

Z grafą jeszcze poczekam, może po nowym roku stanieją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzasadnij, czemu akurat Intel. Natomiast co do zysku - Barton 2500+ bedzie podobny wydajnosciowo do tego P4 (no moze ciut slabszy), a zaoszczedzisz 300 zl (ktore mozna wsadzic w cos innego). Ale jak chceszIntela to prosze bardzo - bierz jakiegos Asusa na i865 lub 875. Z Abitami pare osob mialo problemy.

A jak chcesz konkretnych liczb to poszukaj w sieci jakichs benchmarkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywiec:

moja rada to zmien mobo+cpu za jednym zamachem. Jak przesiadziesz sie tymczasowo na cela to bedziesz mial wolniej niz teraz, wydasz sieke, a poza tym mobo juz bedzie sie starzalo.

Dlatego zmien sobie najpierw grafe, a nad reszta zastanow sie pozniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jeszcze nie widziałem, aby ktoś z takim entuzjazmem przechodził z AMD na Intela. Zazwyczaj to jest odwrotnie :lol:

turtles5 dobrze zauważył, że do P4 przyda się DDR400. Cóż, ja nie mam i żyję, ale tak naprawdę marzę o DDR500 :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...