Skocz do zawartości
yuri

barracuda IV a wersje firmware

Rekomendowane odpowiedzi

zaczynam nowy temat bo może się to komuś przyda.

jak wiadomo w zależności od firmware dyski b4 różnie się zachowują.

było o najbardzie wadliwej serii z firmware 3.10

to teraz napisze o mojej 3.05. dysk pracuje bezawaryjnie ponad rok może półtora. i nic by nie było w tym ciekawego gdyby nie fakt iż przy próbie podkręcenia proca już przy fsb 139 komp wiesza się na drugim poście coś mnie tknęło i odpiołem dysk. przetaktowałem kompa do axp 2000+(bez zmiany napięcia) podłączam dysk i znowu kaplica. tak więc nic dodać nic ująć

PS. może ktoś wie gdzie w w-wie kupić grila do wentyla 90x90

thx za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwie baracudy IV firmaware 3.10 nie stwarzają żadnych problemów,

także przy o/c FSB (ja mam w tej chwili FSB=144MHz).

Jedyny minus to to że się bardzo nagrzewają w czasie pracy, ale po zamontowaniu wentylatora na styk do boków dysków są u mnie teraz cały czas zimne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oooo moze to jest przyczyna tego ze mi komp tez wiecej niz 139 MHz nie wyciaga na magistrali... mam barracude na firmware 3.05 (juz mam moze z rok i chodzi bezproblemowo). Jednak jeszcze jej o to nie posadzam. Jak bede mial czas to jeszcze wyszlifuje radiator pod chipsetem. I jeszcze od jakiegos kumpla zalatwie pamiatki cl2 moze jak mi sie uda. Choc mam m-teci 6 ns i seiteci 6 ns i to sie wydaje dziwne zeby nie znosily zaledwie 139 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny minus to to że się bardzo nagrzewają w czasie pracy, ale po zamontowaniu wentylatora na styk do boków dysków są u mnie teraz cały czas zimne

Ile C masz na glownym dysku z wiatrakiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialem poinformowac Was, ze udalo mi sie rozwiazac (w swoim przypadku) "zagadke Barracudy". Winne bylo.. zasilanie +5V, co dalo sie wylapac oscyloskopem z pamiecia. W czasie startu systemu wystepowal krociutki spadek napiecia +5V do ok. 2.5V (o polowe) na kilka milisekund. W zasadzie wystarczyloby zablokowanie kondensatorem elektrolitycznym 1000 mikro napiecia +5V tuz przy dysku, ale wymienilem zasilacze (Codegen 300W) na mocniejsze. Jest juz OK. Dodam, ze takie krotkie spadki napiecia moga powodowac bad-sectory, a docelowo uszkadzaja elektronike dysku, co czyni go bezuzytecznym. Nie wiem, czy to nie jest takze przy overclockingu przyczyna, bowiem "na stole" Barracuda IV dzialala perfect do FSB 166MHz (testowane co 2MHz), a przeciez pobor pradu przez MB przy wzroscie FSB lawinowo rosnie..

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a czy firmware napewno jest "flashowalny" ? Coz teraz wychodze do sklepu jak wroce to czegos poszuka, chyba ze ktos wczesniej da znac co o tym mysli. ehhh i czeka mnie jeszcze modowanie podlogi w jednym pokoju (panele podlogowe) :) a moglo byc tak pieknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kolego Xon-ie, wiem na 99%, ze firmware serii Barracuda IV nie jest flashowalny. Sprobuj pliku "dcu5.exe" (instalator na dyskietke), dla serii U5, zawiera on firmware 3.19 w postaci .bin, niestety, nie wykrywa dysku ktory moglby byc flashowany. Ostatecznie wiedzialbym (i podal tutaj) jak jest, gdyby sie komus chcialo zdjac pokrywke od strony elektroniki, i przepisac nazwe kostki E(?)EPROM z plytki. Mnie juz na dlubanie nikt na razie nie namowi (namordowalem sie sporo, i ta.. pogoda)

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur a looknij na seatools / ze strony seagate/ i tam jak dobrze pamiętam jest zakładka w której można załadować nowe firmware / moge się mylić bo nie ma teraz tego zainstalowanego i nie mam jak sprawdzić a zresztą mam uraz do tego programu / ciut niesłusznie bo to nie tylko on był wtedy w użyciu ale on był nowozainstalowany :) / mam uraz bo : 1 . bo zabawach tym poszła mi do piachu qpa danych a 2. nie moge się tym bawić bo b4 mam na hpt372 i ten soft nie przebija się przz kontroler / mówie ze baśka nie jest od seagate :)/

a tak btw to zauważ że są też różne wersje awdflash i nie każda pasuje do każdego modelu płyty a Ty chcesz robić upgrade b4 za pomoca bina z u5? /to dobrze że Ci nie pozwoliło bo miałbyć kupę złomu a nie

dysk/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Xon-ie, wiem na 99%, ze firmware serii Barracuda IV nie jest flashowalny. Sprobuj pliku "dcu5.exe" (instalator na dyskietke), dla serii U5, zawiera on firmware 3.19 w postaci .bin, niestety, nie wykrywa dysku ktory moglby byc flashowany.

U mnie po odpaleniu tego softu nic kompletnie sie nie dzieje nawet komunikatu ;( Liczylem nie tyle na upgrade .binem od U5 ale raczej na mozliwosc zrzucenia biosu i wgrania. Narazie nic ciekawego o firmware nie znalazlem, pewnie sie nie da tak jak mowisz. Za to znalazlem potwierdzenie ze BIV moze dobrze dzialac z raid'em, sa dyski w wersji poprawionej. Ja sam zreszta widzialem BIV na raid z dobrymi parametrami (tzn. szybciej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur a looknij na seatools  / ze strony seagate/ i tam jak dobrze pamiętam jest zakładka w której można załadować nowe firmware (...) btw to zauważ że są też różne wersje awdflash i nie każda pasuje do każdego modelu płyty a Ty chcesz robić upgrade b4 za pomoca bina z u5? /to dobrze że Ci nie pozwoliło bo miałbyć kupę złomu a nie 

dysk/  pozdro

Witaj

Pisalem poprzednia swoja wypowiedz z zalozeniem, ze pisze do Kolegi Xon`a, dlatego nie widzialem ryzyka o ktorym wspominasz. Zal mi, ze mnie podejrzewasz o takie ryzykanctwo. Flasher o ktorym wspominasz jest istotnie "w zakladce", ale do innej (U5) serii Seagate`a. Choc jest faktem, ze numer wersji niemal na pewno oznacza to samo, tzn. 3.19 = 3.19 - niezaleznie dla jakiego dysku Seagate`a. Jesli nie probujemy nic robic "na sile" prawdopodobienstwo wczytania zlego firmware`u jest zerowe. Jak przeczytales, Xon mial na mysli raczej zgranie na dyskietke poprzedniego firmware`u ale zapewne nawet na to elektronika tego dysku nie pozwolila. Jak tu o flashowaniu marzyc?.. Pamietam, ze w jednej z opowiedzi z Seagate bylo stwierdzenie, bo pytalem wprost, ze nowy firmware nie moze byc zaaplikowany w dyskach Barracuda IV w warukach domowych, co przetlumaczylem na to, ze firmware tego modelu jest niewymienne. Wszystko na to wskazuje..

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialem poinformowac Was, ze udalo mi sie rozwiazac (w swoim przypadku) "zagadke Barracudy". Winne bylo.. zasilanie +5V, co dalo sie wylapac oscyloskopem z pamiecia. W czasie startu systemu wystepowal krociutki spadek napiecia +5V do ok. 2.5V (o polowe) na kilka milisekund. W zasadzie wystarczyloby zablokowanie kondensatorem elektrolitycznym 1000 mikro napiecia +5V tuz przy dysku, ale wymienilem zasilacze (Codegen 300W) na mocniejsze. Jest juz OK. Dodam, ze takie krotkie spadki napiecia moga powodowac bad-sectory, a docelowo  uszkadzaja elektronike dysku, co czyni go bezuzytecznym. Nie wiem, czy to nie jest takze przy overclockingu przyczyna, bowiem "na stole" Barracuda IV dzialala perfect do FSB 166MHz (testowane co 2MHz), a przeciez pobor pradu przez MB przy wzroscie FSB lawinowo rosnie..

-- 

Wszystkiego Dobrego

Zgadzam sie w 100% ja tez to zauwazylem , tyle ze juz troche pozno bo przy 185 FSB zachcialo mi sie HD-Tacha odpalic , Write i read test i, po skonczonym tescie w XP wyskoczyl jakis komunikat i po restarcie kompa [gluteus maximus] . Poszla pierwsza partycja , co ciekawe zauwazylem w PC-probe pokazywal spadki napiecia , ale nie myslalem ze to od tego . Zasilacz juz zmienilem .ale juz nie wrzuce tego FSB i tak :) ( naszczescie duzo danych odzyskalem ) .

Jak mozecie to powiedzcie jak w Speedfanie wyglada u was zakladka Performanance i Fitness , bo u mnie Performance na Maxa ale Fitness na polowie :( ( mysle ze to po tej wpadce )

A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur luzik :) po prostu wynikało to z Twojej wypowiedzi że zamierzasz flashować b4 a pomocą bina z u5 ,teraz czaję o co biegało / zresztą kiedys próbowałem cosik podobnego robić jak chciałem załadować firmware z teac w58 do w54 ale niestety nie udało mi się zrzucić wtedy firmware z 58 do bina :( i mozę to dobrze bo po rozlookaniu okazało się że to nie są zbyt podobne modele

a moze Ty znasz jakis program co to pozwoli na monitorowanie smarta dysku podpiętego pod hpt372 b z tego co znalazłem to nic mi nie widzi / najblizej jest seatools ale nie pozwala na zaawansowane modyfikacje i nie odczytuje nic z dysku :(/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

program co to pozwoli na monitorowanie smarta dysku podpiętego pod hpt372  b z tego co znalazłem to nic mi nie widzi / najblizej jest seatools ale nie pozwala na zaawansowane modyfikacje i nie odczytuje nic z dysku :(

Sprawdz Disk Health.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...