Skocz do zawartości
Gość

Wentilatory :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Nie wiem czy umiescilem pytanie w dobrym dziale, ale chodzi mi o wentylatory jako sprzet, wiec chyba tak. Jesli nie to prosze kogos z gory o przeniesienie do odpowiedniego. Buduje wlasnie Rheobus'a na LM317T i udalo mi sie wszystko znalesc za pomoca opcji "szukaj" - pierwszy raz mialem takie 100% szczescie :) Ale teraz do rzeczy. Zastanawiam sie jakie kupic do tego wentylki, swiecace oczywiscie, ktorych diody np. przy napieciu 7V mocno nie przygasa.. Ma ktos takowe, zmniejszal im napiecie?? Prosze o rady, bo nie moglem nic znalezc. Moze to przez to, ze wlasnie przeczytalem prawie caly Temat o Abicie i poprostu juz mi oczy wysiadaja, ale nie znalazlem. Prosze o konkretne modele i oczywiscie w jakiejs w miare rozsadnej cenia. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabialem tak swoje wentylki, nic prostszego.

Ja rozwiazalem to tak ze wentyle zasilam z molexa: 12V idzie na diody, 7V na wentyl.

Wymienilem kabelki na 4 zyly z "crossa" xxzylowego i spox.

Popieramw całej rozciągłości, zrobiłem identycznie - do zasilania diodek dolutowałem oddzielny obwód zasilający który podaje napięcie 12V, bo niestety ale na niższym napięciu wentylatory traciły swój urok. Działania takiego dokonałem na wentylatorach coolermaster'a i thermaltake'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi