Skocz do zawartości
rampage

Optiumum dla Orbitala O1 - Eheim 1048, czy 1250?

Rekomendowane odpowiedzi

Miło słyszeć, że wreszcie ktoś coś zaoferuje w rozsądnej ilości - narazie napewno wstrzymuję się z zakupem Eheima.

Na "wycieczce" do piwnicy juz byłem - i oto co zobaczyły moje oczy - Pompka marki Wilo. Oto zdjęcie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A co usłyszały moje uszy? Nic - no może prawie nic - przy najmniejszym stopniu mocy - czyli 18W pompki wogóle nie słychać - dopiero jak przyłożyłem ucho do obudowy (sparzyłem się - na piecu mam 70C :D ) to usłuszałem lekki szum - jakby przepływająca woda. Ale to jest prawie niesłyszalne. Zero klekotania, znanego z pomp akwariowych. Piękne poprostu :) . Na 3-cim biegu (48W) ledwo to słychać z odległości 20cm. Ciekawe ile to będzie głośniejsze "luzem", gdy nie będzie to przymocowane do grubych rur - chyba niewiele - przecież to już musiałoby wyraźnie drgać - a nie drży anie trochę - jest poprostu ciche.

Poszukam jeszcze dokłądniejszych danych jeśli o tę pompę chodzi.

Lukas20 - a jaką moc ma twoja pompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja właściwie z chłodzeniem w budzie dałem spokój - nie jestem w stanie tego wsadzić :) Za dużlo kombinacji. Tym bardziej, że mam tak umeblowany pokój, że mieści mi się całe WC, nie widać go i nikomu nie przeszkadz - widać tylko węże wchodzące do środka obudowy i środek obudowy przez szybę - w związku z tym nie mam motywacji by się męczyć ze wkładaniem WC do obudowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc - mam juz wszystko na temat swojej pompy - no i stwierdzam, że jest ona dla mnie chyba idealnym wyborem - na najniższym biegu (18W) pompa według wykresów osiąga około 1200l/h i to wszystko przy idealnej ciszy :) Nie będzie zbyt mocno wody nagrzewała - to też plus :).

Więcej szczegółów: http://www.wilo.com/w3afls/_PDBDetails/star-rs_Eng.pdf

Lukas20 - na taką pompę jak Twoja chyba bym się nie zdecydował - zbyt mocne bydle jak dla mnie ;) . Ciekawe jaka jest cena tej Wilo - jutro popytam po sklepach. Jeśli będzie niższa od Eheima 1250 to będę bardzo ucieszony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi