Skocz do zawartości
Radek

Zasilacz a artefakty w 3D i 'psujący' się dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Słcuhacjcie (czytajcie) dotknął mnie dziwny problem. Po padzie sprzętu byłem zmuszony zakupić jak najtańszy zasilacz, a że kumpel miał na zbyciu Codegena 400W, dałem mu na piwo i wziąłem od niego tego PSU. Ale o co konkretnie chodzi, otóż, gdy zapuszczę CPU na (Thorton XP2000+ @ Barton 2.2 GHz 1.7v) w 3D zaczynają się pojawiać artefakty, tak jakbym podkręcił za wysoko pamięci karty graficznej. Dodatkowym dziwnym zjawiskiem jest 'skrzeczenie' dźwięku lub wręcz zanikanie jednego z kanałów (lewego lub prawego) w moim SB Live!. Oczywiście problem występuje w środowisku 3D, choć czasami w 2D przy pisaniu jakiegoś tekstu - intensywne używanie klawiatury - dźwięk potrafi również 'przyszarpać'.

Napięcia niby dobre (Stress-Idle):

+3.33 (3.25-3.28)

+5 (5.03-5.10)

+12 (12.05-12.10)

choć nie byłbym ich do końca pewien, w końcu to Codegen. Co ciekawe, dam prockowi 2.1 GHz 1.6v i wszelkie dolegliwości znikają, aczkolwiek napięcia nie ulegają zmianie. Czy tego typu problemy mogę winić zasilacz? :c Martwi mnie +3.33... wątpię by faktycznie jest to tak, jak to wskazują programy monitorujące system. IMO +3.33 w stresie jest dużo niższe.

W tej chwili katuję Abita NF7-SL z 1.9 BIOSem. Grafika to GeForce4 Ti4200 64MB by MSI. Wszelka pomoc i rady mile widziane.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...