Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie czytam i czytam na temat nowych AMD Hammerów, no i powiem wam ze wydaje mi sie to ze sie zapowiada niezła rewolucja. Jeżeli cena owych procków będzie przystępna to Intel nieźle dostanie po [gluteus maximus] :(

Ale zarazem zmusi go to do obnizenia cen i wprowadzenia szybciej nowych procków. Będzie niezła jazda, zarówno fani AMD będą zadowoleni jak i fani Intela cieszyć się będą ze spadku cen swoich ulubionych procesorów. Jest jedno ale.... hammer ma być 64-bitowy, czy jak ktoś bedzie chcial windoły to bedzie musial kombinowac np. xp-64bit ? chyba tak, a to moze byc problem, no bo z [brzydkie określenie na linuksa]em nie będzie zadnych problemów. Niepokoi mnie jeszcze jedna sprawa, premiera hammerów ciągle się wydłuża, co daje intelowi pole do popisu i szargania naszymi portfelami (osobiscie mam intela, ale kto wie w przyszłości...).

Może ma ktoś jakiegoś linka ze specyfikacjami czy też benchmarkami hammera ? Chętnie bym poczytał.

ps. radziłbym sie nie nastawiać na to ze bedzie to super wydajna jednostka, bo mozna sie rozczarowac, póki co ja czekam i czytam, zobaczymy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś znalazłem test hammer'a 800MHz (prototyp) i rozłożył na łopatki P4 1,6GHz. Więc zapowiada się rewelacyjnie. Ale niestety nie pamiętam strony na której to było - skleroza nie boli :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś znalazłem test hammer'a 800MHz (prototyp) i rozłożył na łopatki P4 1,6GHz. Więc zapowiada się rewelacyjnie. Ale niestety nie pamiętam strony na której to było - skleroza nie boli :wink:

Też to widziałem, ale wydaje mi sie ze z tym bylo cos nie tak, lepiej poczekac na wiarygodne testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, trzeba poczekać na test seryjnego proca, dopiero wtedy dowiemy się na ile twardy bedzie ten młotek :wink:

Osobiście mam nadzieję, że będzie na tyle twardy, by powbijać te gwoździe w trumnę Intela :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm .. hammer ma byc owszem 64 Bitowy ale w odroznieniu do Itanium ... bedzie takze mogl pracowac w srodowisku 32 bitowym .. to jest kolejny plus na konto Hammera ... :)))) juz nie moge sie doczekac jak sprawdzi sie w rzeczywistych bojach nowe dziecko AMD !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, trzeba poczekać na test seryjnego proca, dopiero wtedy dowiemy się na ile twardy bedzie ten młotek  :wink:  

Osobiście mam nadzieję, że będzie na tyle twardy, by powbijać te gwoździe w trumnę Intela  :lol:  :lol:  :lol:

No i co z tego, nawet jezeli wykonczy intela (wydaje mi sie to niemozliwe), wtedy procki AMD nie mając konkurencjii bedą kosztowały duuuuuuużo więcej niż teraz. Więc proszę jezeli masz sypać takimi textami to rób to gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no, nie przesadzajmy. Intel to nie młodzik na rynku i przed silniejszym procesorem, obroni się choćby milionami klientów, którzy wiernie będę go kupować.

Myślę, że w przeciwieństwie do 3dfx, potrafi uczyć się na błędach, i nie dopuści do sytuacji sprzed paru lat, kiedy to AMD dwa razy go prześcigneło, pierwszy był groźny, ale drugi już odparował, a na trzeci jest przygotowany bo się go spodziewa.

Oczywiście AMD, już tyle razy udowodniło, że wie co to dobry procesor, że nie mam najmniejszej wątpliwości, że odbierze Intelowi koronę. Przygotowany rywal da silniejszą walkę, na czym skorzystamy wszyscy. Precz z liderami! Niech zwycięży konkurencja!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no, nie przesadzajmy. Intel to nie młodzik na rynku i przed silniejszym procesorem, obroni się choćby milionami klientów, którzy wiernie będę go kupować.  

Myślę, że w przeciwieństwie do 3dfx, potrafi uczyć się na błędach, i nie dopuści do sytuacji sprzed paru lat, kiedy to AMD dwa razy go prześcigneło, pierwszy był groźny, ale drugi już odparował, a na trzeci jest przygotowany bo się go spodziewa.  

Oczywiście AMD, już tyle razy udowodniło, że wie co to dobry procesor, że nie mam najmniejszej wątpliwości, że odbierze Intelowi koronę. Przygotowany rywal da silniejszą walkę, na czym skorzystamy wszyscy. Precz z liderami! Niech zwycięży konkurencja!!

Nic dodać, nic ująć. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możesz sprecyzowac sytuacje z przed paru lat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. Pierwsza nastąpiła w 1999 bodajże w sierpniu, kiedy to AMD wypuściło Athlona Classic. Intel tak się przeraził, że wydał pentium III 600 w trybie przyśpieszonym, a to i tak dzięki podkręcaniu napięcia. Oczywiście Athlon dosłownie zamordował Pentium III, a intel uratował się od kompletnej porazki tylko tym, że wydał procesor o dorównującej liczbie MHz, choć athloniki i tak były szybsze, i przez kawał czasu, królowały sobie w najlepsze, podczas gdy intel się pocił :)

Drugi przełom nastąpił w roku 2000 wraz z pojawieniem się pentium III 1GHz i Pentium IV. Przez cały rok AMD, deptał Intelowi po piętach ale nie mógł przejść bariery stworszonej z oszukanego Sysmarka i Quake III. Dziwne, w UT i Quaku 2 brał prowadzenie. Dopiero z narodzinami Athlona 1.4 Ghz, Zniszczył Pentium 4 (bodajże 1.73 i 1.8) w Quaku, oraz w Babco Webmarku. Na krótką chwilę znowu obrał prowadzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. Pierwsza nastąpiła w 1999 bodajże w sierpniu, kiedy to AMD wypuściło Athlona Classic. Intel tak się przeraził, że wydał pentium III 600 w trybie przyśpieszonym, a to i tak dzięki podkręcaniu napięcia. Oczywiście Athlon dosłownie zamordował Pentium III, a intel uratował się od kompletnej porazki tylko tym, że wydał procesor o dorównującej liczbie MHz, choć athloniki i tak były szybsze, i przez kawał czasu, królowały sobie w najlepsze, podczas gdy intel się pocił :)

Drugi przełom nastąpił w roku 2000 wraz z pojawieniem się pentium III 1GHz i Pentium IV. Przez cały rok AMD, deptał Intelowi po piętach ale nie mógł przejść bariery stworszonej z oszukanego Sysmarka i Quake III. Dziwne, w UT i Quaku 2 brał prowadzenie. Dopiero z narodzinami Athlona 1.4 Ghz, Zniszczył Pentium 4 (bodajże 1.73 i 1.8) w Quaku, oraz w Babco Webmarku. Na krótką chwilę znowu obrał prowadzenie.

Tak sie składa ze kumpel ma athlona classic 750@1000, a ja mam celerona 700@1050, no i co ? przy tej samej karcie graficznej mam w 3dmarku 2001 3900pkt, a on 3100 pkt, no i co ? Jeszcze jakies przykłady ?

Poza tym jak usiąde przy jego komputerze to jak bym siedzial przy żułwiu, nie mozna zrobic dwóch rzeczy na raz, nie mówie juz o wypalaniu i np: robieniu czegokolwiek, poprostu porazka. Nie powiem nic na temat AXP, bo nie mialem okazji. A tak wogule to dlaczego my sie klucimy oto który jest lepszy ? nie o to chodzi, ale widze ze ty jestes monotematyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa, że miałem Athlona 800. Co do 3d marka to nic nie powiem, bo miałem wtedy Rive TNT2 M64 a na niej to sobie centymetrem można mierzyć chyba tylko.

Co do wydajności to porównywałem go z Duronem o niższej częstoliwości, ale z lepsze grafiką. Wychodzi na plus.

Szybkość pracy w aplikacjach biurowych może być spowalniana przez wiele rzeczy... słaby i stary dysk dajmy na to, mało pamięci, w końcu zawirusowany i zaśmiecony windows. Znajomy miał Athlona 1.2, a zanim nie reinstalował systemu to można było tylko płakać...

No ale my tu Gadu-Gadu, a od tematu odbiegamy. Chodzi o to, ze Athlon w 1999 był nie do pobicia, a to, że teraz Athlon 700 nie umywa się do Athlona 1700 o niczym nie świadczy. Sęk w tym, że wtedy nie było nic lepszego.

Co do wydajności to co powiesz na takie porównanie. Powszechnie znanym jest, że Athlon przewyższał Pentium III, do momentu wydania 800-1 GHz. Według tego co twierdzisz Celeron 700 jest szybszy od ekwiwalentnego Pentium III. Skoro to prawda, to po cholere pentium III kosztuje tyle ile kosztuje?

Poczytaj recenzje. Tom's Hardware to nie jedyne miejsce gdzie testowali Athlona. Przekonasz się, że nie bujam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co z tego, nawet jezeli wykonczy intela (wydaje mi sie to niemozliwe), wtedy procki AMD nie mając konkurencjii bedą kosztowały duuuuuuużo więcej niż teraz. Więc proszę jezeli masz sypać takimi textami to rób to gdzie indziej.

Chyba nie zauważyłeś uśmieszków przy wypowiedzi, że się tak unosisz.. Chodzi mi tylko o to, by AMD wreszcie zdetronizowało faktyczny monopol Intela, bo na chwilę obecną nie można nawet mówić o porządnej konkurencji, wiadomo przecież jakie straty ponosi AMD! Dopiero ostra walka zmusi Intela do zmiany polityki i cenowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie 1 GHz to moge się zgodzić, że był słabszy od Pentium III, choć pierwszy osiągnąłtaką częstotliwość, cierpiał z powodu zbyt wolnej L2 cache, i dlatego padł przy 1 GHz, bo cache miał taktowaną z prędkością 1/3 zegazra, czyli 333 MHz.

Dlatego Podkręcony Athlon zyskuje mniej wydajności. To był oczywiście powód wydania T-birda. Idąc dalej, nawet w Sandrze znajdziesz info, że Athlon Classic to nic innego jak Duron na Slocie. Celeron od Durona jest słabszy i nikt nie zaprzeczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi tylko o to, by AMD wreszcie zdetronizowało faktyczny monopol Intela, bo na chwilę obecną nie można nawet mówić o porządnej konkurencji, wiadomo przecież jakie straty ponosi AMD! Dopiero ostra walka zmusi Intela do zmiany polityki i cenowej...

no właśnie sęk w tym żeby AMD zaczęło zarabiać a Intel mocno obniżać ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel zrobil krok do przodu jesli chodzi o architekture procesora przy przejsciu z pIII do pIV - teraz juz nic nie bedzie nowego wprowadzal (jako odp na hammera). Architektura p4 wytrzyma spokojnie 10GHz i tyle intel jest w stanie wyprodukowac w jakis rok-dwa. Nie robi tego z oczywistych wzgledow. Wyprzedzil predkosciowo athlona i o to tylko chodzilo. Jesli hammer bedzie mial mniej niz 2ghz zegara to moze sie okazac, ze nie bedzie liderem wydajnosci. A testami 800Mhz hammera nie ma sie co sugerowac, skoro nawet amd tego oficjalnie nie skomentowalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zauważyłeś uśmieszków przy wypowiedzi, że się tak unosisz.. Chodzi mi tylko o to, by AMD wreszcie zdetronizowało faktyczny monopol Intela, bo na chwilę obecną nie można nawet mówić o porządnej konkurencji, wiadomo przecież jakie straty ponosi AMD! Dopiero ostra walka zmusi Intela do zmiany polityki i cenowej...

przepraszam, nie chciałem sie unosić, poprostu byłem i jestem wkurzony postami innej osoby.

Z resztą się zgadzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie 1 GHz to moge się zgodzić, że był słabszy od Pentium III, choć pierwszy osiągnąłtaką częstotliwość, cierpiał z powodu zbyt wolnej L2 cache, i dlatego padł przy 1 GHz, bo cache miał taktowaną z prędkością 1/3 zegazra, czyli 333 MHz.  

Dlatego Podkręcony Athlon zyskuje mniej wydajności. To był oczywiście powód wydania T-birda. Idąc dalej, nawet w Sandrze znajdziesz info, że Athlon Classic to nic innego jak Duron na Slocie. Celeron od Durona jest słabszy i nikt nie zaprzeczy...

Nie bede sie z toba spieral bo zachowujesz sie jak duren, mozna ci to wybaczyc bo na forum jestes krótko i nie brales udzialu w wojnach amd i intela, ale uświadom sobie ze TO JUZ JEST PRZEWAŁKOWANE i nikt, nawet najwieksi fani amd czy intela tutaj na forum nie prowadzą juz takich dyskusji jakie ty chcesz prowadzic wiec poprostu sie zamknij jak nie masz co pisac. Jak chcesz sobie poprostu dorobic wiecej postów to idź na oślą łączkę i tam się wydurniaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie składa ze kumpel ma athlona classic 750@1000, a ja mam celerona 700@1050, no i co ? przy tej samej karcie graficznej mam w 3dmarku 2001 3900pkt, a on 3100 pkt, no i co ? Jeszcze jakies przykłady ?

Zauwaz ze na wynik ma rowniez wplyw reszta komponetow oraz drivery i ich ustawienia, a watpie zebyscie mieli identyczne. Co do upadku Intela to raczej watpliwe, maja umowy dlugoterminowe itp, pozatym zajmuja sie tez innymi rzeczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...