Skocz do zawartości
Daro6

Drivy DVD i CD-RW - dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Jestem nowy na tym forum wiec witam wszystkich serdecznie Chcialbym prosoc o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu ze sprzetem jaki pojawil sie wczoraj.

Oto konfiguracja mojego sprzetu:

Athlon 2500+ Barton

Asus A7N8X - Dlx nForce2

2x256 RAM Dual (Kingston)

Seagate Barracuda SATA 120G

DVD LiteOn - Primary (Master)

CD-RW LiteOn - Secondary (Master)

WinFast G4Ti-4200 128M VIVO

WinFast TV 2000 XP Dlx

SB Audigy

Creative Inspire 5100 5.1

Mam go juz kilka miesiecy i dzialal do tej pory generalnie bez zarzutu i bylem z niego bardzo zadowolony. Natomiast wczoraj wlaczylem go poniewaz chcialem wgrac nowy program. Wlozylem CD do jednego z napedow (DVD-ROM) i po kilku obrotach plyty...nic sie nie stalo! Wszedlem do Windows Explorera i...obydwa napedy sa widoczne (DVD i CD-RW). Probuje zobaczyc co jest na plycie - pisze, ze "plyty nie ma w napedzie lub jej format jest nieprawidlowy". Wkladam ja do drugiego napedu (CD-RW)...to samo. Nie moge tez np.uzywac softowej funkcji "wysun" z menu rozwijalnego (naped nie reaguje)!

Po zabawie w wlaczanie i wylaczanie oraz re-instalowanie sterownikow udaje mi sie uruchomic DVD. Ale po kolejnym re-boocie...znowu ta sama sytuacja.

Najdziwniejsze ze ani bios ani windows nie widzi zadnego problemu (wszystkie booty przebegaja poprawnie, POST bez problemu, windows pisze ze urzadzenia sa skonfigurowane poprawnie i dzialaja). I jeszcze jedna dziwna rzecz: uzywam Nero BR do nagrywania plyt i ...dziala normalnie...znajduje CD-RW i moge na niego nagrywac, konfigurowac itd.

Prosze napiszcie jezeli ktos ma jakis pomysl w czym moze tkwic problem!

Dzieki

Daro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ale jezeli masz na mysli plytke CD to nie jej wina. Sprawdzalem kilka i to w dwoch roznych napedach. Ale chyba znalazlem odpowiedz na swoje wlasne pytanie :-)

W ostatnim czasie sciagnalem i zainstalowalem najnowsze sterowniki Nvidii (3.13 lub 3.14 nie pamietam). Okazuje sie ze A7N8X-Dlx ma problemy z driverami IDE Nvidii. Nalezy podobno zmienic w ustawieniu kontrolerow IDE ATA/ATAPI drivery kontrolerow Standard Dual Chanel PCI IDE z Nvidii na WinXP i powinno wrocic do normy. Jeszcze nie zdazylem sprawdzic w praktyce ale powinno dzialac.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...