Daro6 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Czesc, Jestem nowy na tym forum wiec witam wszystkich serdecznie Chcialbym prosoc o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu ze sprzetem jaki pojawil sie wczoraj. Oto konfiguracja mojego sprzetu: Athlon 2500+ Barton Asus A7N8X - Dlx nForce2 2x256 RAM Dual (Kingston) Seagate Barracuda SATA 120G DVD LiteOn - Primary (Master) CD-RW LiteOn - Secondary (Master) WinFast G4Ti-4200 128M VIVO WinFast TV 2000 XP Dlx SB Audigy Creative Inspire 5100 5.1 OS: Windows XP (SP1 oraz bez :-) Mam go juz kilka miesiecy i dzialal do tej pory generalnie bez zarzutu i bylem z niego bardzo zadowolony. Natomiast wczoraj wlaczylem go poniewaz chcialem wgrac nowy program. Wlozylem CD do jednego z napedow (DVD-ROM) i po kilku obrotach plyty...nic sie nie stalo! Wszedlem do Windows Explorera i...obydwa napedy sa widoczne (DVD i CD-RW). Probuje zobaczyc co jest na plycie - pisze, ze "plyty nie ma w napedzie lub jej format jest nieprawidlowy". Wkladam ja do drugiego napedu (CD-RW)...to samo. Nie moge tez np.uzywac softowej funkcji "wysun" z menu rozwijalnego (naped nie reaguje)! Po zabawie w wlaczanie i wylaczanie oraz re-instalowanie sterownikow udaje mi sie uruchomic DVD. Ale po kolejnym re-boocie...znowu ta sama sytuacja. Najdziwniejsze ze ani bios ani windows nie widzi zadnego problemu (wszystkie booty przebegaja poprawnie, POST bez problemu, windows pisze ze urzadzenia sa skonfigurowane poprawnie i dzialaja). I jeszcze jedna dziwna rzecz: uzywam Nero BR do nagrywania plyt i ...dziala normalnie...znajduje CD-RW i moge na niego nagrywac, konfigurowac itd. Prosze napiszcie jezeli ktos ma jakis pomysl w czym moze tkwic problem! Dzieki Daro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek_pl Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 hehe imo plytka zle wypalona ot i co 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro6 Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Dzieki ale jezeli masz na mysli plytke CD to nie jej wina. Sprawdzalem kilka i to w dwoch roznych napedach. Ale chyba znalazlem odpowiedz na swoje wlasne pytanie :-) W ostatnim czasie sciagnalem i zainstalowalem najnowsze sterowniki Nvidii (3.13 lub 3.14 nie pamietam). Okazuje sie ze A7N8X-Dlx ma problemy z driverami IDE Nvidii. Nalezy podobno zmienic w ustawieniu kontrolerow IDE ATA/ATAPI drivery kontrolerow Standard Dual Chanel PCI IDE z Nvidii na WinXP i powinno wrocic do normy. Jeszcze nie zdazylem sprawdzic w praktyce ale powinno dzialac. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...