Skocz do zawartości
pc1

KOLEJNE PYTANKO PRZED PRACA - JAK PALIC PLYTY AUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Eksploatuje Was jak moge, ale coz, nie mam lepszego zrodla informacji.

Moze wiecie jak palic plyty audio, zeby je starsze odtwarzacze CD widzialy. Mam Lite-On 40/12/48.

Czy to kwestia programu (czy jest jakies cudo do muzyki np. odpowiednik blindwritea do obrazow)?

Czy predkosc wypalania ma znaczenie?

Czy tzw. plyty audio mogą pomoc?

Jeżeli ktoś miał podobny problem (i najlepiej, jak sobie z nim poradzil) prosze, zeby sie odezwal.

Acha, chodzi o palenie z mp3 (nie mp3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyty audio sluza tylko do stacjonarnych nagrywarek / przegrywarek, ktore coraz czesciej wystepuja np. w miniwiezach

wypalaj plytki z niewielka predkoscia (4x max), nie bedzie szumow

ostatnia sprawa to tryb nagrywania, najlepiej przygotuj sobie pliki wave, na cala plyte i wypal w trybie DISC AT ONCE w jednej sesji, nie bedzie przerw pomiedzy utworami (aha, i koniecznie nalezy zamknac plyte). nagrywajac w tym trybie plyta bedzie najbardziej zblizona do tloczonej

jesli chodzi o program to wystarczy nero 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy miałem Teaca 24x to nagraną płytkę z muzą na zwykłej płycie CDR widziały tylko wieże które czytają cdrw. Gdy kupiłem liteona ku mojemu zdziwnieniu płyty chodzą na wszystkich odtwarzaczach nawet na pradawnej wieży mojej kuzynki :). Nagraną płytkę audio będą widzieć wszystkie odtwarzacze ale taka płytka to wydatek 5zł. Ja nagrywam w Nero 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka ze predkośc nagrywanie przy dobrej nagrywarce nie gra roli... sek w tym ze starsze odtwarzacze nie lubią płytek z pigmentem cyianine czyli tych wszystkich najtanszych Esparanza czy inne badziewie (krytykuje a sam kupuje cyianine hyhy) Lepiej chyba nagrywac na PhthaloCyanine czyli złote (np Kodak). Taka prawda aha oczywiscie nagrywaj jako tracki i najlepiej jak juz wczesniej powiedziana track at once

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkresliłem to ze przy dobrych nagrywarkach szybkosc sie nie liczy bo roznica jakosci jest tak mala ze na to nie wplywa... pewnie ze jak ktos ma szajsunka lub LG to najlepiej jakby 4x wszystkie plyty wypalal ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Podkresliłem to ze przy dobrych nagrywarkach szybkosc sie nie liczy bo roznica jakosci jest tak mala ze na to nie wplywa... pewnie ze jak ktos ma szajsunka lub LG to najlepiej jakby 4x wszystkie plyty wypalal ;)

tylko że yamaha przy trybie wypalania płyt audio zaleca 4x.

a co do mojego lg to proszę się nie czepiać. nie mogę nic złego o nim napisać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

a co do mojego lg to proszę się nie czepiać. nie mogę nic złego o nim napisać :D

Dokladnie , widac ze czlowiek wie o czym mowi !!!! . Najnowsza Yamaha ma jakis specjalny tryb do wypalania Audio i spawa plyte bardzo dlugo .

Wiec jak ktos wypala plyte Audio , to oczywiscie tryb DISC AT ONCE , oraz najwolniejsza predkosc na jaka nagrywara pozwala . Co do LG to bardzo dobra nagrywara i prosze jej na rowni z Szjsungiem nie stawiac , optyka plastikowa w niej jest , ale nagrywara jest oka , zreszta na cdrinfo ja chwala .

Aha jeszcze jedno ktos napisal ze predkosc nie jest wazna( nie ma racj ) , bo zalezy na jakim deku pozniej sluchasz muzy z tej plytki .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

Dokladnie , widac ze czlowiek wie o czym mowi !!!!

no właśnie :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawa to dobrze zripować tracki audio / bo jak tu coś nie tak pójdzie to dalej już nic nie pomoźe/ -> eac się kłania i napęd który on obsługuje

a zapis to tryb dao / choć ja jak iałem wypałek który nie mial dao tylko tao to paliłem i spoko było zero trzasków i tym podobnych ustrojst/

i oczywiścię prędkosc max 8x / verbatimki są ok i black dysany też mi się podobają choć niepogardzę i kodakami :), a palę głównie na akossach i mintach :) bo są pod ręką / tylko szajsugi omijam bo trafiłem kiedys na cała partię uszkodzonych i mam teraz uraz

ale tak między Bogiem a prawdą to jak nie mam czasu to clonik ustawiłem sobie profil pod audio i na nim jadę albo nero jak to szybka skladanka

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink: Ogólnie podawanie czy x4, x6 itd. nie ma sensu. Nowe nagrywarki w ogóle nie oferują takich predkości, co nie oznacza, że nie da się na nich poprawnie wypalać audio-cd. Zasada jest taka, że powinno się nagrywać na 50% maksymalnej prędkości nagrywarki (przy 48x - 24x, przy 40x - 20x ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad macie te dziwaczne info o predkosciach nagrywania ?

Wypalam nonstop na max speedzie i zaden odtwarzac nie mial jeszcze klopotow z odtworzeniem plytek.

Nie wazne nawet jaka plytka i jaki potem odtwarzacz (samochodowy, cd w potocznie zwaznych wiezach, cdrom, cdrw, wszystko jedno).

Nie wiem co Wam sie ubzduralo z tymi predkosciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Wypalam nonstop na max speedzie i zaden odtwarzac nie mial jeszcze klopotow z odtworzeniem plytek.

Nie wazne nawet jaka plytka i jaki potem odtwarzacz (samochodowy, cd w potocznie zwaznych wierzach, cdrom, cdrw, wszystko jedno).

bo są różnice, a te predkości są dobrane w sposób praktyczny

ale fakt faktem trzeba mieć do tego słuch i dobry sprzęt do odsłuchu

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędkość nagrywania ma rzeczywiście małe znaczenie.

Sam miałem problem z odtwarzaniem płyt audio w wieży,

po prostu kupiłem kilka różnych płytek od różnych producentów i znalazłem tę którą wieża odtwarza.

Do wieży raczej nie nadają się płyty z ciemną powierzchnią .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie wazne nawet jaka plytka i jaki potem odtwarzacz (samochodowy, cd w potocznie zwaznych wiezach, cdrom, cdrw, wszystko jedno).

Zazwyczaj problem pojawia się na markowym sprzęcie (Technics, Pionner, Keenwood itd.)

Cytat
  Cytat
  Cytat

Są może płyty CDRW do nagrywania audio???

Ale odtworzysz je tylko w sprzecie typu cdrom i cdrw.

A do odtwarzania w zwykłym CDplayerku nie ma :(

Obecnie mnóstwo odtwarzaczy radzi sobie z płytami CD-RW i to zarówno stacjonarne DVD, jak i wieże Hi-Fi i inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biję się w piersi za mój ostatni post .

Prędkość zapisu jak i jego rodzaj ma DUŻE znaczenie

Czyli do sedna 8x/track at once.

Na taką najniższą prędkość pozwala moja nagrywara ale jak ktoś może z predkością 4x to to na pewno nie zaszkodzi a może tylko pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ripowanie wolniej np. 1x też daje znakomite rezultaty w jakości muzy.

Program do ripowania płytek - Exact Audio Copy http://www.exactaudiocopy.de/ jest najlepszy z darmowego softu, kiedy EAC nie daje rady , wtedy CDex http://cdexos.sourceforge.net/ - tylko w trybie "Paranoia, full" , EAC też daje możliwość wypalania ale nie próbowałem.

Co do palenia z mp3 , to polecam dekoder mp3 => wav MAD http://www.mars.org/home/rob/proj/mpeg/mad-plugin/ - jako plugin do winamp , http://www.mars.org/home/rob/proj/mpeg/ - strona projektu.

Muze zawsze wypalam na płytach Verbatim , TDK , Memorex i na badziewiach do testów , 1x jak mam dużo czasu , jak mniej to 2x , 4x to max.

Jak już mam dobrej jakości waw to odpalam Nero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...