Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tez mam maly problem z IV. Zwlyklym DOSowskim formatem formatuje sie 1h45min ,a tej samej wielkosci dysk 5200rpm MAXTORa okolo 15min,co moze byc przyczyna? :?

Witam

Poszukaj w Sieci programiku "octeta.exe" ("Octeta.zip"). Mozesz takze uzyc albo Wizarda Ontracka (format ok. 30 sekund), albo programu Pqmagic w wersji dla DOS (dyskietka) - jeszcze szybciej, bo kilkanascie sekund trwa format 80-tki..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem maila że Segate B IV formatuje się długo.

Mam z tym dużo doczynienia. I wiem że

Tsty spójności dysku pod Fdiskiem i formatowanie pod DOS-em na Baracudach IV przebiega wolno. Mimo włączenia DMA itp.

Western Digital nawt 5400 rpm na tym samym sprzęcie robi to szybiej

Nie wiem dlaczego ludzie wybierają Segate kiedy nawet WD Portage chodzi szybciej nież B IV. Porównajcie (HD Tach. SiSoft Sadra 2001, Norton Utilites System Info 2001)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest z tym testem spojnosci oraz formatowaniem w sumie ale czy to przypadkiem nie zalezy od chipsetu? Moje obserwacje (wszystko na plytach MSI) KT133 dlugo KT266/333 szybko (format i fdisk pod dosem). Ktos wie jak to jest dokladniej, ktos moze potwierdzic albo czesciowo zaprzeczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Nie wiem dlaczego ludzie wybierają Segate kiedy nawet WD Portage chodzi szybciej nież B IV. Porównajcie (HD Tach. SiSoft Sadra 2001, Norton Utilites System Info 2001)

Witam

Dlaczego wybralem ja? Nie znam tak cichego dysku na rynku, np. IBM DTLA to.. traktor :-), zas WD... coz, "slawna" serie "Caviar" niektorzy beda pmietali dluuuggoo.. W sumie padlo mi trzy B-IV (zaniki +5V), wszystkie reklamacje uznano. Piatej teraz uzywam. I jest to rozkosz, a nie praca. Cisza. A kto formatuje dzis HDD.. fdiskiem i formatem? Milosnik muzealiow? :-)

PS. Dwa Caviary ongis odzalowalem. Dystrybutor nie uznal reklamacji :-(

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie przyjemne informacje podaje, wczesniej niezauwazylem tych odczytow SMART'a. A widziales DriveHealth?http://www.drivehealth.com

Wlasnie skonczylem (testowac) DriveHealtha. To nie jest to :-(. Dane podaje dokladnie te same (sprawdz okno "Show drive(s) info" DTempa), ale:

- DTemp jest freeware, i zajmuje (bez tego "reportoola" - zbedny) 138kB na dysku (ponad cztery razy mniej niz DriveHealth) ;

- DriveHealth jest klopotliwy w "rejestracji" (szukalem pelnej wersji prawie pol godziny) i.. platny. Na stronie, ktora podales jest tylko update. Zajmuje kupe miejsca, a "setup", ktory przy uninstallu wymaga recznego usuwania plikow, to przyklad niechlujstwa. I to.. platnego (teoretycznie).

Coz, wg. mnie, DTemp jest zdecydowanym faworytem w tej "konkurencji" :-) . Polecam go spokojnie..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz dogrzebalem sie juz do wszystkich opcji DTemp i fakt jest to samo i darmowo moge przy DTemp zostac :) a DH u mnie nic nie zostawil w .ini ani /Run/ itd. Ale z tym argumentem o objetosci softu to przesada :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie DTemp po godzinie pracy pokazuje 42 stopnie, po przylozeniu wentylatora 80x80 12v i odczekaniu 10-15 minut temperatura spadla do 29stopni i spadla by jeszcze troche (gdzies do 25 stopni). Oczywiscie wentylator byl zakladany podczas pracy dysku okolo godziny a jesli bym go zalozyl przed wlaczeniem kompa to wiadomo ze nie musial bym czekac na osiagniecie tych 25 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie DTemp po godzinie pracy pokazuje 42 stopnie, po przylozeniu wentylatora 80x80 12v i odczekaniu 10-15 minut temperatura spadla do 29stopni i spadla by jeszcze troche (gdzies do 25 stopni). Oczywiscie wentylator byl zakladany podczas pracy dysku okolo godziny a jesli bym go zalozyl przed wlaczeniem kompa to wiadomo ze nie musial bym czekac na osiagniecie tych 25 stopni

Hmmm troche zbyt duzy spadek imho. To bedzie niewiele wiecej niz temperatura pokojowa a to dziwne. Ale kto wie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...