Skocz do zawartości
sensei

Athlon 2,5 Ghz vs. Barton 2,5 Ghz - przyrost mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki shorty, dobry z Ciebie wujek :lol: generalnie to jednak troche moje pytanie dotyczylo innego podejscia - wyzsze zegary do porowania i chodzi mi raczej o gry a nie benchmarki ... chodzi mi o to czy moc rosnie liniowo w zaleznosci od taktowania i powiedzmy w procach 2,2 bartek bedzie lepszy np. o 5 % a przy zegarach 2,5 juz 10 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem tylko wtrącić male słówko do dyskusji:

Moje testy programem Sisoft Sandra 2004

Barton 2500+@2580MHz(11,5x224)

Sisoft sandra 2004Cpu benchmark

9870 int

4041 float

Thoroughbred A1700+@2600MHz(13x200)

9985 int

4100 float.

tylko kilka uwag:

1.Sandra to benchmark syntetyczny

2.Barton ma wieksze fsb,

Dla mnie bylo zaskoczeniem że barton mial słabsze wyniki poniewaz ma wieksze FSB(?!) .

Widzialem gdzieś testy (nie pamietam gdzie, niestety) i W wiekszości testów Barton 2500+ na FSB 166MHz jest lepszy niż athlon 2400+ na FSB 133MHz , ale to kwestia fsb. Jeśli procesory maja takie same FSB i częstotliwość to nie ma praktycznie różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się skałda,że zapisuję sobie wyniki różnych testów przed jakąś zmianą sprzętu i tak było też przed modowaniem Thortona na Bartona. Z testów wynika,że dodatkowy cache na ustawieniu 12,5x200 daje ok. 2-3% wyższą wydajność w Bartonie. IMHO wymiana jest bezsensowna, chyba,że zależy komuś na liczbach, a nie na realnej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop,sandra jest benchmarkiem bardzo niedokladnym.Wynik koncowy jest zalezny od czestotliwosci ,a fsb ma tam bardzo malo do gadania...tak wiec wyniki z sandry nalezy traktowac jako raczej ciekawostka,a nie wiarygodny test wydajnosci CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem w czym macie problem.

Kupujesz Thortona 2000+ za 300zł + ołówek i masz Bartona za free.

Thortony występują tylko jako 2000+,2200+ i 2400+.

Zatem kupując TBreda 2600+ będziesz miał tylko i wyłącznie 256KB cache'u i wydasz 500zł.

BTW: Mój chodzi na 2,5GHz a Duron 1600 szwagra kupiony za 200zł

śmiga z odblokowanym cache'm na 2,266GHz na zwykłym Spire MicroFlow II i Shuttle AK12A na KT133A.

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem tylko wtrącić male słówko do dyskusji:

Moje testy programem Sisoft Sandra 2004

Barton 2500+@2580MHz(11,5x224)

9870 int

4041 float

Thoroughbred A1700+@2600MHz(13x200)

9985  int

4100  float.

tylko kilka uwag:

1.Sandra to benchmark syntetyczny

2.Barton ma wieksze fsb,   

Dla mnie bylo zaskoczeniem że barton mial słabsze wyniki poniewaz ma wieksze FSB(?!) .

Widzialem gdzieś testy (nie pamietam gdzie, niestety) i W wiekszości testów Barton 2500+ na FSB 166MHz jest lepszy niż athlon 2400+ na FSB 133MHz , ale to kwestia fsb. Jeśli procesory maja takie same FSB i częstotliwość to nie ma praktycznie różnicy.

strange... w obu przypadkach pamieci sync :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop,sandra jest benchmarkiem bardzo niedokladnym.Wynik koncowy jest zalezny od czestotliwosci ,a fsb ma tam bardzo malo do gadania...tak wiec wyniki z sandry nalezy traktowac jako raczej ciekawostka,a nie wiarygodny test wydajnosci CPU

Masz racje, ale testowalem tez np. benchmarkiem CCR i wyszło mi tak samo, tzn. że jest A1700@2600 troche szybszy. Zgadzam sie z toba ze to benchmark synetyczny ale potwierdzil to tez ccr i zauwazylem , np. przy kodowaniu filmów różnice np. 2 kl /s na korzyść A1700+@2600MHz , na tym samym filmie, i sam nie wiem dlaczego. Cache przeciez powinien pomagać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...