Skocz do zawartości
Pitbull82

Dla ludzi związanych z prawem (studentów lub prawników)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od przyszłego roku wybieram się na prawo (najprawdopodobniej zaocznie) i mam pytanie, do ludzi tam studiujących bądź do tych co to ukończyli:

Jak wyglądają egzaminy wstępne i jak mniej więcej się przygotowywać już teraz do tych studiów (literatura, etc...) :?:

Za wszelkie info thx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie wiem jak wyglada egzamin na prawo na innych uczelniach ale moge ci powiedziec jak jest na Umcsie

a wiec tak na zaoczne nie jest wielki klopot sie dostac bo jest konkurs swiadectw

a dzienne

egazmin dwuetapowy test 100 pytan po 50 historia bodajze do 1945 i pozniej po 45 czyli taki wos a pozniej drugi etap to ustne pytanie 3 tematy

proponuje ogladac Wiadomosci codziennie albo Fakty, czytac jakis tygodnik typu Polityka lub Neewseek to da ci komfort wiedzy o najnowszych wydarzeniach

co do przygotowan do historii jak bardzo chcesz byc master jest ksiazka Bardacha o Historii Polski co do pytan to na maja uczelnia sa takie ksiazeczki z przygotowanymi pytaniami zarowno na historie jak i wos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dostaniem sie na zaoczne to raczej problemu wielkiego nie ma, tak tez jest na mojej uczelni - UAM. Z dzinnymi podobnie test, a pozniej 3 pytania ustne.

Ja polecam Ci z doswiadczenia 2 tomy wydane przez "Towarzystwo wspierania Nauki sp. z o.o. Glob z Torunia" (moje wydanie pochodzi z 1998 roku, moze byly wznowienia/uzupelnienia). Autorzy to: Andrzej Gca, Krystyna Kaminka i Zbigniew Naworski, tytul: "Historia i Wspolczesnosc". Ksiazki o tyle dobre, ze zawieraja niezbedne minimum z historii wymaganej na egzaminach wstepnych na prawo (od sredniowiecza), plus wiadomosci z wosu. Inna pozycja z ktora warto jest sie zapoznac to "Kompendium wiedzy o spoleczenstwie", ktorego autorami jest cala "smietanka" profesorska z WPiA UAM (juz chocby z tego wzgledu warto jest przejrzec ta ozycje) - co roku jest nowe wydanie, warto ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> mozliwie nowe ze wzgledu na zmiany w stanie prawnym, ktore tam sa ogolnie, ale jednak poruszane.

Jednak na egzaminach nie tylko wiedza z historii i WOS-u jest wymagana - Bron Cie Panie Boze uczyc sie wylacznie na pamiec dat (ew. w tescie sie to przydaje i historii wspolczesnej bardziej), ogolnie nacisk polozony jest na historie jako proces dziejowy, a wiec wylapanie zmian, ich przyczyn itd. Dlatego wazne jest to, co mowil kolega, zeby miec tez rozeznanie w swiecie - tzn. ogladaj wiadomosci i fakty oraz czytaj polityke i wprost, (to, zeby nie byc posoadzonym o jakies sypmatie polityczne i zachowac obiektywizm).

Wtedy powinno byc bezstresowo :D

Pozdro

M.

P.S. Wynikami z matury nie ma sie co przejmowac, wazne jest jak zaprezentujesz sie na egzaminach. Szkoda jednak, ze nie zdawales matury z hstorii, oszczedzilbys sobie teraz nauki -> jezeli interesujesz sie naukami scislymi (zakladam, ze tak jest skoro matme zdawales) to rozwaz moze studia na innym kierunku - na prawie jakby nie bylo jest sporo pamiecowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi