Skocz do zawartości
KOala

Do praktyków- GF3Ti200 pasywnie chłodzona?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy GF3Ti200 Gainward pójdzie na pasywnym chłodzeniu? Jeżeli tak to na jakim radiatorze i przy jakim taktowaniu?

Jestem szczególnie zainteresowany wypowiedziami osób, które zrobiły taką przeróbkę.

Jeśli moja 4ti4200 poszła - to i 3ti200 pójdzie

a zegary ? musisz próbować - przy zalmanie ZM80A lub ZM80C podkręcisz prawdopodobnie tak samo jak do tej pory

ja wykręciłem jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o jakimś tańszym rozwiązaniu- mam kilka rodzajów radiatorów aluminiowych, głównie od procesorów (Pentium do Pentium 3)- czy to się nadaje?

Z drugiej strony nie mam żadnego wentyla w budzie i powietrze w niej ma nominalnie około 37st. (grzeją głównie dwa dyski Barracuda V i 7200.7 mostek i ta VGA). Zasilacz jest poza obudową. Boję się, że GPU się zagotuje. Obecnie ten wentylator chodzi na 9V, ale jest bardzo głośny! Na niższych napięciach jest bardzo mało wydajny.

Nie gram tak więc mogę zjechać z taktowaniem rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie na standardowym wentylu przy taktowaniu 250, w miejscu rdzenia po drugiej stronie karty nie da się dotknąć nawet na chwile, bo parzy maksymalnie.

Jeśli zastosujesz jakieś porządne pasywne to ci pójdzie, ale raczej na nie więcej niż 200. Natomiast jak chcesz jakiś słaby radiator, to nie wiem czy 150 nie będzie za dużo.

Ogólnie przerabianie chłodzenia na pasywne jest bez sensu.

Wolałbym już dokupić maty wyciszające obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mojego MSI gf4ti4200 chlodze starym TITANEM D5T z procka ,raz zapomnialem wlaczyc wentyl do zasilania po malym grzebaniu w kompie ,gralem potem jakie 2h i nic sie nie stalo ,ale jak dotknolem reka radiatora to sie oparzylem ,wiec podejrzewam ze twoj gf tez wytrzyma ,tylko proponuje jednak wentyle w budzie zalozyc bo szkoda sprzetu , ja mam 3 coolermastery(@5V) + wicher w zasilce i jak otworze bok budy to mi tempa zaledwie o 2 stopnie spada , a na dysku np to mam 30 stopni takiego jednego pana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ogólnie przerabianie chłodzenia na pasywne jest bez sensu.

Wolałbym już dokupić maty wyciszające obudowę.

bredzisz ze az glowa mala :!:

po 1 przerabiales ze twierdzisz ze bez sensu

po 2 faktycznie zamiast wyciszyc zrodlo halasu lepiej robic z budy piekarnik :P

pomysl 2 x zanim cos palniesz :!:

Myślałem o jakimś tańszym rozwiązaniu...

poszukaj moich postow na CHLODZENIE referencyjny GF3 Ti200 mial malutki radiator i chodzil az milo (zakladalem nawet temat - masz http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=43933 )

u mnie Gainward GF3 Ti/450 chodzi o 2 miechow na samych radiatorach - taktowanie domyslne 200/450 - 0 zwiech i innych bzdur a ta bloga cisza 8) nieporownywalna do firmowego wentylka na okolo 7-8V

radiator - odpowiednio podpilowany od CoolerMastera DI4-7H53D-0L - kosztowal (caly cooler nowka) 24zl o ile pamietam, do tego 2 nagwintowane dziurki, 2 srubki i ... to wszytko - jezeli masz taka sama karte uwazaj na 1 kondesatorek umieszczony blisko otworka montarzowego od gory laminatu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem co zrobić, kilka osób narzekało jednak na temperaturkę.

Mam jeden blok własnej konstrukcji w zapasie i spróbuję go podczepić do tego GF3, będzie to chyba lepsze rozwiązanie niż nawiększy nawet radiator. Minusem tego rozwiązania jest zapewne zwiększenie temperatury wody w obiegu, ale chyba pobawię się i zrobię zapinkę do tego bloku. Jeszcze raz dzięki wszystkim za odzew (szczególnie pozdrawiam Benka)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli robisz pasywne chłodzenie to z karty robisz piekarnik. Nawet nie musisz mat dokładać. Jak kto woli.

a na jakim zjawisku fizycznym opierasz swoje twierdzenie :?:

bo wg mnie niezaleznie czym chlodzisz GPU (radiator, AC, WC, FC) to przy takich samych ustawieniach (napiecie i taktowanie) wydziela zawsze tyle samo ciepla (samo GPU GF3 Ti200 okolo 24W przy max obciazeniu) wiec nie wiem co masz na mysli - moze rozwin :!:

PS zreszta co za roznica skoro cel zostanie osiagniety :arrow: 0 dB

a przy matach nie osiagniesz tego celu a dodatkowo pogorszysz warunki chlodzenia wszystkich podzespolow w obudowie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...