Skocz do zawartości
CeKaeM

Problem ze startem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien maly problem, dotyczacy wlaczania kompa [i pelnego restartu]. Mianowicie, gdy wlacze prad , a procesor jest podkrecony zdarza sie, ze komp nie startuje, a na D-Ledzie mozna odczytac, ze komp stoi w miejscu podczas CPU Initialization. Problem ten pojawil sie od momentu podkrecenia CPU, i nie znika pomimo wielu moich zabiegoow: nowy BIOSik za kazdym razem, zbijanie temp., odlaczenie kilkq komponentoow. Moze cos jest nie tak z zasilaczem [mam 300W SHIDO]. Jakies sugestie? Z gory thnx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem jeszcze za czasów Cielerona 333 i płyty na BX440. Jak mówisz : po włączeniu coś tam zamemłał i cisza. Pomagało wyjęcie kabla sieciowego i zwarcie na chwilę fazki i zera w gniazdku zasilacza. I chyba faktycznie to był zasilacz, bo jak później przełożyłem to do innej obudowy, to problem zniknął. Słyszałem też opinię, że niektórzy mają problemy, jak nie mają uziemienia, np. mój koleś miał modem ISDN, który krzaczył wszystko, bo był czuły na 'szumy" w sieci energetycznej. Jego komp zawisał zaraz po POST, pomogło uziemienie obudowy i zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tego samego zdania jak kolega żebyś podniósł troche napiecia. :D

He, problem wystepuje nawet na 1.8 V [mam 1,725 V]

a jakie masz taktowanie PCI przy FSB 120 ? moze sprobuj fsb od razu na 133, ewentualnie opusc troche mnoznik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...