Skocz do zawartości
MIR

WC - co wybrac?

Co bedzie najwydajniejsze?  

1. 1. Co bedzie najwydajniejsze?

• Danger Den Maze4 Intel 1/2 + nagrzewnica od Lady
      3
    • Danger Den Maze4 Intel 1/2 + Black Ice Pro "Black"
      4
    • Danger Den Maze4 Intel 1/2 + Heater Core 1/2" Fit & Shroud
      1
    • Copperfield Uriel 2 + nagrzewnica od Lady
      19
    • Copperfield Uriel 2 + Black Ice Pro "Black"
      3
    • Copperfield Uriel 2 + Heater Core 1/2" Fit & Shroud
      3
    • Zalman ZM-WB2 + nagrzewnica od Lady
      0
    • Zalman ZM-WB2 + Black Ice Pro "Black"
      1
    • Zalman ZM-WB2 + Heater Core 1/2" Fit & Shroud
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie mialem WC (w kompie dla scislosci :wink: ), no ale ostatnio postatnowilem sie tym zaintersowac, bo pragne wyciszyc moja maszynke. Oczywiscie chodzi mi o chlodzenie na P4 no i ewentualnie na GPU.

Jaki bylby koszt takiego calego zestawu? Co warto brac a co nie?

W ankiecie dalem pare przykladow tego co wyszukalem (forum + siec), prosze o glosowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie ma takiej odpowiedzi. Każdy będzie chwalił to co ma, albo co mu się wydaje najlepsze. Ten sam blok może przegrać albo wygrać w zależności od wydajności pompy.

Ale z opinii możesz wywnioskować, czego unikać, a co brać pod uwagę. Elementy dobierz sam - nie ma lekko. Za dużo komponentów decyduje o wydajności. To nie coolerek, gdzie masz w zasadzie radiator i wiatrak - i to wszystko. Tu znaczenie ma płyn, pompa, długość węży, kształt i średnica kanałów w bloku i chłodnicy, opory itd. Do chłodzenia bez wiatraka lepsza będzie inna chłodnica niż do chłodzenia z wiatrakami itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

@Titus Fox

Nie no myslalem, ze ktos mi wytlumaczy czemu tak jest, ze nagrzewnica od Lady (czyli 'zlom') jest wydajniejsza od profesjonalnego produktu bo nie za bardzo to czaje...

Z tego co piszesz wynika ze zalezy Ci na ciszy, a starasz sie wyszukac najlepsze rzeczy. Jakkolwiek jestem w stanie zrozumiec chec posiadania najlepszych gadzetow (w pewnych sprawach tez tak mam :) ), to musze powiedziec ze mija sie to z celem. Juz samo chlodzenie wodne da ci bardzo dobre temperatury jesli jest z _przyzwoitych_ komponentow zlozone i poprawnie oczywiscie. To czy ten czy tamten topowy blok to da ci roznice gora kilku st C. - warto ? Wieksze znaczenie moze miec dobra nagrzewnica i jej chlodzenie niz blok(i).

Ja bym proponowal zainteresowac sie jakimis niezbyt drogimi bloczkami - wystarczy jesli beda porzadnie wykonane - a juz mamy w naszym kraju dobry ich wybor, i zdobyciu ladnej nagrzewnicy.

To co powymieniales zostaw tym ktorzy chca bic rekordy O/C - chyba ze sam masz takie zamiary (o czym nie mowisz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nagrzewnica od lady to nie zlom tylko profesjonalny element dobrego niegdys samochodu w ktorego opracowanie wlozono duzo wiecej pracy i z zalozen mial odprowadzac duuzo ciepla? Chlodnica od kompa tez za 10 lat bedzie zlomem:D. A co do polecania to chyab tez cena gra tutaj role...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pilarek131

To ty jesteś od tego śmiesznego bloku z tylko dwoma złączkami ?

Jak to w ogóle ma u licha działać ?

Plus : nachalność tej reklamy przekracza wszelkie granice

Plus 2 : jak można wstawić swój pesel jako ID w Allegro ? brrr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi