Skocz do zawartości
Jabol

Abit BX133... czy da sie jeszcze cos zrobic?

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec problem jest stary, bo stalo sie to okolo pol roku temu... Mialem celerona 433 MHz i postanowilem zmienic proca na Celka 1000 (nie Tualatin tylko stary Coppermine) bo tylko go moja plytka obslugiwala...

Oczywiscie bylem zadowolony z procka kilka dni, az w koncu chcialem go troche pokrecic. Testowalem temperatury na roznych wiatrakach, az tu nagle (przy zakladaniu boxowego coolerka intela) trachhh.... Oczywiscie moje szczesliwe rece wylamaly zabek od socketa (i to do tego ten srodkowy). Probowalem doklejac, jednak bezskutecznie (radiatory dzialaja zbyt duza sila i nawet poxipol pekal). Po chwili trzezwego myslenia wpadlem na pomysl zalozenia coolera z potrojnym zaczepem (byl to jakis PC Cooler Tornado czy cos takiego). Zalatwilem od kumpla, ktory go mial na Duronie 800, wiec chyba powinno wystarczyc. Cooler jednak zbyt slabo dociskal proca i procek nie wstawal.

Wykorzystalem ta sytuacje w celu zmiany CPU na AMD (kupilem to co mam dzis w configu :) i pozbylem sie nowego celka.

Drugi komp natomiast chodzi do dzis u mojej siostry 8) , Celeron 433 na wiatraku PC Coolera (stare procki maja wieksze jadro i nie potrzebuja tak mocnego docisku coolera).

Moje pytanie brzmi czy daloby sie na tej plytce (po modzie) wsadzic jakiegos Tulipanka (tzn czy ma ktos jakis pomysl jak mozna go najpewniej z powodzeniem chlodzic). I chodzi mi o AC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprubować w mioejsce uruszonego zacisku wkręcić małą śrube

tylko krutką. Miałem płyte Socket-7 i ktoś mi ją tak zrobił. Trzyma się do dziś. A procek chodzi całkiem całkiem. I wkładasz co chcesz

Ewentualnie kup przejściówkę i przelutuj Socket, realne wystarczy tylko

dobra ręka, wyczucia, lutownica (odpowiednia) i odsysacz)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...