Skocz do zawartości
MadMax

Nowy komp - opinie, sugestie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W niedlugim czasie przymierzam sie do zmiany mojego sprzetu :D W zwiazku z tym mam kilka dylematow. Chcialbym poznac Wasza opinie nt. poszczegolnych podzespolow w przypuszczalnie wybranym przeze mnie zestawie...

Wiele sie ostatnio nasluchalem, jakoby Athlonki sie cholernie grzaly i szybko palily oraz, ze nie grzesza stabilnoscia. Zdecydowany wtedy bylem na P4, jednak ceny, jakie ostatnio zobaczylem w cennikach, troszke mnie ostudzily dajac wiele do myslenia... Nie wiem juz co mam wybrac...

Procesor: Pentium 4 Northwood 1.8 Ghz / AMD Athlon 1.8+ XP

Mainboard: ASUS P4S533 / ASUS A7V333+U

RAM: 256 MB DDR266 (moze dorzucic troche i kupic Kingstona?)

HDD: chcialem 80GB IBM, ale chyba jednak wybiore Maxtora 80GB 7200rpm ATA133

Grafika: po ostatnich skokach sam nie wiem co wybrac. Miala byc MSI GeForce4 MX-440 64MB, ale sie zastanawiam czy nie dorzucic i skusic sie na GeForce3 Ti200 ? Jaka bylaby roznica miedzy wersja 64MB a 128MB? Radeon 8500 jest jeszcze drozszy... ale warty doplaty?

CD-RW: TDK Cyclone 32/10/40

Z najwazniejszych komponentow wymienilem chyba wszystko...

Jesli skusilbym sie na Athlona to zdaje sobie sprawe, ze musialbym doliczyc ok 100-150 zl na porzadny cooler (Thermaltake VOlcano 6cu, 7? a moze co innego?)

Odpowiadajac na moje pytanko miejcie na uwadze, ze fundusze sa ograniczone i nie chcialbym przekroczyc granicy ok 3300-3400 (bez monitora).

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral athlona

co do ram to bym bral samsungi

a garfe to bym jeszcze troszke dolozyl i kupil g4 ti 4200 najlepiej gainwarda, ale prolink tez jest spoko

cd-rw juz lepiej bym polecal ci liteon kase zaoszczedzisz, a gorszy nie jest

jak nie bedziesz podkrecal duzo to nawet taniutki titan ttc-d5tb ci wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym dokladaniem do karty to jest tak, ze mialem wziac GeForce4 MX-420, ale to jest gowno. Postanowilem wtedy wziac MX-440, pozniej dorzucic do jakiegos firmowego, a teraz sie zastanawiam czy dorzucic na GeForce3 Ti200 Gainwarda ;] Z niecalych 400 zet zrobilo sie prawie 650 :P

Cooler wolalbym wziac jakis lepszy, w razie jak bym chcial to cudo kiedys podkrecic troszke...

CDRW TDK nie jest az takie drogie ostatnio...

A RAM Samsunga ciezko dostac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie testow z CHIPa ASUS A7V333 wypadl nieziemsko - zdobyl wszystkie mozliwe wyroznienia... Dodatkowo cena jak na ASUSa nie jest az taka wygorowana - ok 520-550 zlociszy...

Jak na razie 2 glosy za AMD, 0 glosow za P4 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam

MSI MS-KT3 ULTRA-ARU VIA KT333 DDR RAID133 SOCKET A

ATHLONA XP 1.8

BARACUDA 4 80 giga

256 RAM KINGSTONA NA KOSCIACH NANYA LUB SAMSUNGA

GeForce3 Ti200 a grafe @ na ti500 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS A7V333-RUF VIAKT333 USB 2.0 RAID/133 SOCKET A 770 zł 

i tesz usb 2.0 

MSI MS-KT3 ULTRA-ARU VIA KT333 DDR RAID133 SOCKET A 600 zł 

No tak, ale wybrales najdrozsza wersje plyty ASUSa z kontrolerem RAID i Firewire...

ASUS A7V333-U wystarczy mi w zupelnosci a kosztuje ok 530 zlociszy...

Odpowiednia plyta MSI tez bylaby tansza, to oczywiste...

W moim przypadku MSI tez wchodzi w gre, jednak najbardziej sklanialem sie wlasnie do plytki ASUSa, twierdzac, ze jakos jest najlepsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Pentium 4 Northwood 1.8 Ghz / AMD Athlon 1.8+ XP 

Mainboard: ASUS P4S533 / ASUS A7V333+U 

RAM: 256 MB DDR266 (moze dorzucic troche i kupic Kingstona?) 

HDD: chcialem 80GB IBM, ale chyba jednak wybiore Maxtora 80GB 7200rpm ATA133 

Grafika: po ostatnich skokach sam nie wiem co wybrac. Miala byc MSI GeForce4 MX-440 64MB, ale sie zastanawiam czy nie dorzucic i skusic sie na GeForce3 Ti200 ? Jaka bylaby roznica miedzy wersja 64MB a 128MB? Radeon 8500 jest jeszcze drozszy... ale warty doplaty? 

CD-RW: TDK Cyclone 32/10/40 

Bierz P4. Ta platforma wydaje się być bardziej przyszłościowa niż Athlon. Do tego radziłbym płytę na i845E, IMHO lepiej pożenić P4 z chipsetem intela. Może to być jakiś Soltek albo MSI, bo Asus na intelu jest bardzo drogi. Teraz pamięć droga, ale warto się pokusić na 512, odczujesz bardzo dużą różnicę w stosunku do 256MB. Niech Cię bóg broni prrzed MX-em - to straszny knot. Bierz Ti200 lub R8500. Z tym, że tego drugiego ciężko znaleźć porządnego po niskiej cenie. Pomiędzy 64, a 128 MB na karcie graficznej nie ma żadnej różnicy. Robiłem testy na GF3Ti200 z 64 i 128 MB i wyszło mi, że jedynie Codecreatures pokazuje minimalną przewagę modelu 128MB. Nagrywarka jak najbardziej w porządzeczku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p4 bardziej przyszlosciowe, hmmm

o ile mi wiadomo, to amd jush ktoorys rok na secket a jedzie, a intel zmienia sockety jak opetany :)

no niby tak, ale koniec platformy Socket A zbliża się. Włożysz tam jeszcze athlona na 0.13 mikrona, a potem pewnie Burtona i koniec. Intel chyba nieszybko zrezygnuje ze S478, a możliwości P4 są ogromne i IMHO większe niż Athlona. AMD przeniesie Athlona do segmentu value i jego żywot dobiegnie końca. Dlatego proponuje P4, mimo że jest droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile mi wiadomo, to amd jush ktoorys rok na secket a jedzie, a intel zmienia sockety jak opetany :)

no niby tak, ale koniec platformy Socket A zbliża się. Włożysz tam jeszcze athlona na 0.13 mikrona, a potem pewnie Burtona i koniec. Intel chyba nieszybko zrezygnuje ze S478, a możliwości P4 są ogromne i IMHO większe niż Athlona. AMD przeniesie Athlona do segmentu value i jego żywot dobiegnie końca. Dlatego proponuje P4, mimo że jest droższe.

do tego czasu intel wypoosci jush socketa 800 :P

ja tam czekam na hammerki, bo tera nie warto moim zdaniem nic qpowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego czasu intel wypoosci jush socketa 800 :P

ja tam czekam na hammerki, bo tera nie warto moim zdaniem nic qpowac :)

Masz rację, Hammer to może być przełom. Żeby tylko cena nie była zaporowa. Inna sprawa. że ze swoimi mocami przerobowymi AMD cudów nie zdziała i pewno ciężko będzie ze zdobyciem tego procka, przynajmniej z początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy, cena, grrrrrrr :P

wole nie myslec o cenie (ale praca jest, wiec kasa tesh bedzie :) )

Czego Tobie i sobie życzę :) BTW ksywka Bruce to od Bruce Dickinson? Jakoś nie mogę odszywrować tego obrazka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak najbardziej :)

a obrazek jak obrazek 80x80 pixeli :/

UP THE IRONS!!!

UP THE BRUCE!!! :P

No to już Cię lubię :) Ten gość jest genialny. Shoot all the clowns !!!
zacytuje sam siebie :) Jest genialny jak zresztą całe Iron Maiden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby tak, ale koniec platformy Socket A zbliża się.  Włożysz tam jeszcze athlona na 0.13 mikrona, a potem pewnie Burtona i koniec. Intel chyba nieszybko zrezygnuje ze S478, a możliwości P4 są ogromne i IMHO większe niż Athlona. AMD przeniesie Athlona do segmentu value i jego żywot dobiegnie końca. Dlatego proponuje P4, mimo że jest droższe.

Prescott ma kozystac z tego samego gniazda co Northwood, ale nie jest wcale powiedziane ze to bedzie dzialac. Moze cos byc na ksztalt Tualatina, a zreszta Prescott i tak ma dzialac na FSB 166MHz, a obecne chipsety tego nie oferuja. Ta przyszlosciowosc wiec jest...hmm niepewna. Kariera obecnego s478 za rok moze sie skonczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby tak, ale koniec platformy Socket A zbliża się.  Włożysz tam jeszcze athlona na 0.13 mikrona, a potem pewnie Burtona i koniec. Intel chyba nieszybko zrezygnuje ze S478, a możliwości P4 są ogromne i IMHO większe niż Athlona. AMD przeniesie Athlona do segmentu value i jego żywot dobiegnie końca. Dlatego proponuje P4, mimo że jest droższe.

Prescott ma kozystac z tego samego gniazda co Northwood, ale nie jest wcale powiedziane ze to bedzie dzialac. Moze cos byc na ksztalt Tualatina, a zreszta Prescott i tak ma dzialac na FSB 166MHz, a obecne chipsety tego nie oferuja. Ta przyszlosciowosc wiec jest...hmm niepewna. Kariera obecnego s478 za rok moze sie skonczyc.

W sumie masz rację, ale jakoś tak chcę wierzyć w to, że Intel nie zmieni znowu platformy. Sam mam teraz AMD, ale zawsze był tylko Intel i sentyment pozostał, a zamiar zmiany na P4 wciąż kiełkuje w mojej głowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wyrazna wiekszosc z Was obstaje przy Athlonie.

Sporo tez osob uznalo ASUSa za niezbyt dobry wybor...

Wielu z Was tez polecalo GeForce3 Ti200...

Moj wybor wiec aktualnie ksztaltuje sie nastepujaco:

Athlon 1.8+ XP - ok. 500 zl

Themaltake Volcano 6cu+ - ok. 90 zl

MSI KT3 Ultra z USB 2.0 - ok. 470 zl

256 DDRAM (jak sie uda to Samsung) - ok. 340 zl

HDD Maxtor 7200rpm 80GB ATA133 - ok. 520 zl

GeForce3 Ti200 64MB Gainward/MSI - ok. 620 zl

CD-RW TDK Cyclone 32/10/40 - ok. 430 zl

FDD, Obudowa... - ok. 170 zl

Monitor, CD-ROM, klawiature i myche mam :)

Komplet - ok. 3150 zl.

GIT :D

Dzieki za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...