Skocz do zawartości
Chaos

CIEKAWE :: Nie testujcie proca Sandrą ::

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli ktos testuje wydajnosc proca sandrą to nie polecam on patrzy na wydajnosc w MHZ

obrazek jest nieco duzy wiec dam link:

http://republika.pl/kejos/komp/duronxp.jpg 120kb

nie sugerujcie sie nazwa pliku nazwa jest żartobliwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem .. ale niektórzy nie wiedza :) a w tym przypadku widac ewidentnie .. bo fsb 100 a 200 to chyba roznica nie ? :D pozatym sprawdzalem mnozniki czy dzialaja :) i dzialają jak widac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego wlasnie sluzy modul "CPU Arithmetic Benchmark"... Im wyzsza predkosc procesora tym wyzszy bedzie wynik. Poza tym roznica w wydajnosci procesora z 256kb cache i 512kb jest i tak generalnie niewielka. Pomijam rozniez fakt, ze Sandra jest benchmarkiem syntetycznym. Benchmark taki jak Cinebench2003, SPECviewperf 7.1 czy tez nawet PCMark04 moglyby pokazac roznice w tym przypadku - ale nie Sandra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego wlasnie sluzy modul "CPU Arithmetic Benchmark"... Im wyzsza predkosc procesora tym wyzszy bedzie wynik. Poza tym roznica w wydajnosci procesora z 256kb cache i 512kb jest i tak generalnie niewielka. Pomijam rozniez fakt, ze Sandra jest benchmarkiem syntetycznym. Benchmark taki jak Cinebench2003, SPECviewperf 7.1 czy tez nawet PCMark04 moglyby pokazac roznice w tym przypadku - ale nie Sandra.

temat dalem jako ciekawostke .. bo niektózy nie zdaja sobie sprawy .. :)

a z PCMarkiem 04 nie bawilem sie jeszcze ..

a jest jakis programik który pokaze wydajnosc przy wyzszym fsb? w sensie zeby mozna se było porónac wyniki ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jest jakis programik który pokaze wydajnosc przy wyzszym fsb? w sensie zeby mozna se było porónac wyniki ..

Nie do konca rozumiem "wyzszym fsb"... Jezeli chcesz porwnac wydajnosc pamieci to modul "Memory Bandwidth" jest tym, czego chyba wszyscy uzywaja. Jezeli wydajnosc procesora lub calego systemu przy wyzszym FSB - wtedy chyba prawie wszystko inne :wink:

Mozliwosc porownania wynikow online maja chyba jedynie 3DMark2001, 3DMark03, PCMark02 i 04 (Futuremark.com) oraz Aquamark3 (Aquamark.de).

P.S Inny swietny benchmark kladacy ogromny nacisk jedynie na procesor to KribBench. Pokazuje on mozliwosci Kribi3D Engine i programem do renderingu scen 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi o wydajnosc samego proca bo grafe mam kiepska i co by nie bylo to 3600 3dmarkow :> ale takeigo co by samą wydajnosc wzgledem fsb testowal to sie chyba nie znajdzie :D

chodzi mi np o to zeby poakzac jaki proc na fsb 200 wystarczy by dorownac innemu procowi o fsb 166 wydajnoscia ,, ten na fsb 200 bedzie musail miec mniej mhz no nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... ok. np: 166x12=1992Mhz, ale 200x10=2000Mhz. Jezeli (mowimy o NFS-S) FSB/Mem Ratio masz ustawione na 6:6, czyli pamiec w obu przypadkach dziala synchronicznie, wtedy wynik z 200FSB bedzie o wiele wyzszy (zakladajac te same timingi na pamieci) bo 333Mhz vs 400Mhz. Jezeli natomiast FSB/Mem Ratio przy FSB 200Mhz masz ustawione np. na 5:6 roznica bedzie absolutnie niewielka, bo wtedy masz 333Mhz vs 333Mhz.

W takim przypadku znaczenie moze miec ilosc cache, ale z praktycznych testow, roznica wydajnosci miedzy 256kb a 512kb jest niewielka.

Jezeli chcesz wykluczyc z rowniania karte graficzna, wtedy takie benchmarki jak wspomnialem - Cinebench2003, SPECviewperf 7.1, KribBench, Multimedia Content Creation Winstone 2004. Jednakze nie maja one ani wbudowanej bazy wynikow, ani tez opcji online. Jedyne co pozostaje, to czytanie recenzji i porownywanie wynikow... :(

Rowniez 3DMark03, PCMark02 i 04 oraz Aquamark3 dziela wynik na CPU i GPU...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... ok. np: 166x12=1992Mhz, ale 200x10=2000Mhz. Jezeli (mowimy o NFS-S) FSB/Mem Ratio masz ustawione na 6:6, czyli pamiec w obu przypadkach dziala synchronicznie, wtedy wynik z 200FSB bedzie o wiele wyzszy (zakladajac te same timingi na pamieci) bo 333Mhz vs 400Mhz. Jezeli natomiast FSB/Mem Ratio przy FSB 200Mhz masz ustawione np. na 5:6 roznica bedzie absolutnie niewielka, bo wtedy masz 333Mhz vs 333Mhz. 

W takim przypadku znaczenie moze miec ilosc cache, ale z praktycznych testow, roznica wydajnosci miedzy 256kb a 512kb jest niewielka. 

Jezeli chcesz wykluczyc z rowniania karte graficzna, wtedy takie benchmarki jak wspomnialem - Cinebench2003, SPECviewperf 7.1, KribBench, Multimedia Content Creation Winstone 2004. Jednakze nie maja one ani wbudowanej bazy wynikow, ani tez opcji online. Jedyne co pozostaje, to czytanie recenzji i porownywanie wynikow...  :( 

Rowniez 3DMark03, PCMark02 i 04 oraz Aquamark3 dziela wynik na CPU i GPU...

jednym slowem mowiac im wieksze fsb w trybie synchro przy tym samym taktowaniu koncowym to wydajnosc bedzie sporo wieksza. Bezsensowna trzecza natomiast jest zapodawanie fsb np.: 230 podczas gdy ramy lataja na 200 czy 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe panowie .. nie robicie ze mnie lamki :> ja to wiem .. mi chodzi o ile taki procek na fsb 166 musi miec wiecej mhz zeby dorownac temu 10x200 :D .. pytalem z czystej ciekawosci moze ktos testy robil :DD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe panowie .. nie robicie ze mnie lamki :> ja to wiem .. mi chodzi o ile taki procek na fsb 166 musi miec wiecej mhz zeby dorownac temu 10x200 :D ..

no wlasnie od tego jest przelicznik PR do ktorego nawiazujemy w swoich postach mowiac iz im wieksze fsb synchro tym wieksza wydajnosc. Wszystko mozna przeliczyc polecam programik Universal AMD Tool do szybkiego przeliczania

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

screen, ktory pokazales wskazuje wlasnie to o czym mowa... daje jedynie pojecie jaka jest wydajnosc JEDYNIE twojego procesora. dorownuje on zatem XP3200+. z kolei na 166FSB musialbys ustawic mnosznik na 12x (zakladajac, ze twoj procesor i plyta dadza sobie rade z 166FSB). a czy wybierzesz sync czy async to juz w zaleznosci, czy pamiec pociagnie. zadna tutaj filozofia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no plyta pociagnie i ponad 200 :) w koncu nforce :)

ok zara sobie znajde ten programik do liczenia PR

edit: znalazlem ale troche to tez niezbyt

ustawiam sobie 10.5x211 czyli tak jak mam .. i to niby jest 2900+ ok

ale wystarczy ze zmienie proca z T-breda na Bartona i to jzu niby 3400+ .. nie sadze zeby ten cache mu tyle dawał ... troche sciema

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to niby jest 2900+ ok  

ale wystarczy ze zmienie proca z T-breda na Bartona i to jzu niby 3400+ .. nie sadze zeby ten cache mu tyle dawał ... troche sciema

Ameryki nie odkryles ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...