Skocz do zawartości
pc1

Chory bym byl, gdybym wam pytania nie zadal

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mozna zrzucic obraz dysku na CD (np. intaluje goły system i przepalam to na plyte) ustawiam startowanie z CD i uruchamia mi sie windows z plyty bez ruszania twardziela :)

NP. ideal - win2000 potem ustawia sie swap i temp na innym dysku i wirusy nie sa juz straszne :)

Docelowo chodzi o to, zeby jak padnie partycja c miec dostep do ntfs

ACHA JEZELI ODP BRZMI: TAK, to prosze o info jak to zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz brzmi NIE, ale mozna zrobic cos innego. nagrac obraz partycji c (z windows 2000) na plyte CD programem Ghost. W razie problemow, uruchamiasz dyskietke startowa dos z obsluga cd i przywracasz czysciusienki system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Ghostem to wiem, bo juz tak zrobilem, a pytalem, bo kiedyc w jakims Chipie byl art o tym jak zrobic tak z win 98; myslalem, ze mozna tez tak z win 2000 (bo lepszy jak ma sie stale lacze i inne o czym dobrze wiecie)

A jak ma sie sprawa z tym przywracaniem systemu z Windows? Bawil sie tym ktos? (Obraz Ghosta robi sie nieaktualnu po pary dniach i trzeba robic nowy, a wtedy juz jest duuuuuuuzy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma sie sprawa z tym przywracaniem systemu z Windows? Bawil sie tym ktos? (Obraz Ghosta robi sie nieaktualnu po pary dniach i trzeba robic nowy, a wtedy juz jest duuuuuuuzy)

TYLKO Ghost, przywracanie systemu to syf, zajmuje kupe miejsca na hdd, zasobow systemu w ogole, a jak co do czego w razie awarii to nie mozna w ogole tego uruchomic. wiec powtarzam TYLKO Ghost, bo jako jedyny jest zupelnie niezalezny od stanu twojego systemu (moze byc przeciez nawet po formacie).

Musisz tylko tak skonfigurowac system, aby wszystkie dane (moje dokumenty, pliki poczty itp. byly na dysku D)...

u mnie to sie sprawdza, obraz robie mniej wiecej co miesiac, aktualizuje wtedy baze danych NAV'a wrzucam uaktualnienia programow, ktore przez ten miesiac testowalem itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TYLKO Ghost, przywracanie systemu to syf, zajmuje kupe miejsca na hdd, zasobow systemu w ogole, a jak co do czego w razie awarii to nie mozna w ogole tego uruchomic. wiec powtarzam TYLKO Ghost, bo jako jedyny jest zupelnie niezalezny od stanu twojego systemu (moze byc przeciez nawet po formacie).

Musisz tylko tak skonfigurowac system, aby wszystkie dane (moje dokumenty, pliki poczty itp. byly na dysku D)...

u mnie to sie sprawdza, obraz robie mniej wiecej co miesiac, aktualizuje wtedy baze danych NAV'a wrzucam uaktualnienia programow, ktore przez ten miesiac testowalem itp.

Popieram kolegę w 100% ! Ghost nigdy mnie nie zawiódł. Nawet zacząłem się bawić w edycję obrazów Ghost Explorerem.

Wracając do tematu : zainstaluj sobie jakiś soft typu MemorySpy i zobacz, co się dzieje w systemie tylko po ruszeniu myszą, czy wydaniu polecenia "odświerz". Winda zapisuje coś bez przerwy i nie zawsze wiadomo gdzie... Poza tym rejestr i inne bzdety... Myślę, że to w końcu by się dało zrobić, ale z takim bólem, że lepiej dać sobie siana od razu

A'propos: czytałem kiedyś artykuł (w Chipie, PC World albo Enterze) gdzie był opis ładowania systemu do Ramu przy starcie. Oczywiście potrzeba duuużo ramu i mały system :lol:

Ale to działało, sprawdziłem. Szczegółów nie pamiętam, jakiś alternatywny driver pamięci się instalowało/konfigurowało i coś tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dołączam się do wypowiedzi. też używam ghosta i uważam że to jedyne sensowne narzędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopia, lustro itp to nie tylko Ghost, są inne programy co potrafią robić podobne cuda. Ja to robię za pomocą Win Commandera, po spełnieniu określonych warunków.

Czy Wina można odpalić z CD - można, ale po co, dlaczego zjada to tyle RAM-u, czemu ładowanie systemu trwa tak długo ?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...