Skocz do zawartości
Lukas20

Klejenie radiatora do NB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam plyte ECS'a :) K7VTA3 KT333 i niestety nie zostala ona zappatrzona przez tego, elitarnego producenta w otwory do mocowania radiatora na NB (moze dlatego, ze oryginalny jest tak maly, ze rownie dobrze moglby sie trzymac na sline :wink: ).

Tasma Rosia nie jest w stanie utrzymac na NB nawet Zalmana 47J. Oczywiscie skutkiem tego jest to, ze chip jest w srodku wypukly.

W niedlugim czasie mam zamiar wrzucic tam blok. Juz zrobilem nawet zapinke wykorzystujaca do trzymania bloku sruby od CPU. Niestety blok ma pewnie luzy (tzn. moze sie delikatnie ruszyc). Podklejenie tego Thermopoxem jest bez sensu, bo nie chce miec niczego na stale. Mozna zapodac na spod bloku tasme termo, ale mimo wszystko na srodku bedzie pusta przestrzen wypelniona powietrzem, co niepotrzebnie zmniejszy wydajnosc.

Pomysl jest taki, ze na blok i NB najpierw dajemy warstawe blony 3M, a pomiedzy nie Kropelke Thermopoxu. Dopiero tak spreparowane powierzchnie laczymy. Klej ma dobre wlasciwosci termoprzewodzace, blona jest bardzo cienka, wiec tez nie powinna mocno pogorszyc wynku. Jendoczesnie pozbedziemy sie powietrza miedzy powierzchniami (BTW to szlifowanie NB nie wchodzi w gre, z racji tego, ze kiedys odsprzedam swoje mobo w dobrym stanie :D).

Moze macie jakies inne propozycje :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ten zalman odpadł z SB chociaż chip był płaski :( więc nie wiem czy pomysł z kropelką zadziała. Do mocowania najlepiej jaiś klej, silikon w samyhch rogach, albo punktowo kropelke, a w środek pastę termoprzewodzącą.

Ps. Też byłem szczęsliwym posiadaczem tego wspaniałego urządzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ten zalman odpadł z SB chociaż chip był płaski :( więc nie wiem czy pomysł z kropelką zadziała. Do mocowania najlepiej jaiś klej, silikon w samyhch rogach, albo punktowo kropelke, a w środek pastę termoprzewodzącą.

Ps. Też byłem szczęsliwym posiadaczem tego wspaniałego urządzenia ;)

Pomysl jest z kropelka Thermopoxu a nie Kropelka (ten klej szybkoschnacy).

Thermopox ma za zadania wypelnic nierownosci chipsetu. Jednoczesnie 2 warstwy blony (jedna na chipie, druga na bloki) maja zapewnic, ze powierzchnie nie skleja sie na amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja czytając tego posta wpadłem na pomysł że jak masz otwory w płycie to przez radiator przełuż takie plaskitowe zapinki jak do np kołpaków stosują ale mniejsze orginalnie przy zasilaczach zpinają tym kable i tym zamocuj radiator napewna nie odleci.

Sam zaraz mantuje wentula od Athlona na chipsecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi