dszyszko Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 Witam wszystkich. Mam pytanko, otoz posiadam teraz lacze 1M z TP - DSL na 10 komputerow z wlaczona transacja adresow NAT, po zmianie z lacza 0,5M. Mam takie pytanie, w jaki sposob mozna podzielic to lacze, tak aby czesc osob miala zewnetrzne numery IP, a czesc tylko wewnetrzne, bo wiem ze przy laczu 1M jest 5 adresow zewnetrznych??? Chyba musze wylaczyc funkcje translację adresow NAT oraz podlaczyc router, ale teraz chodzi mi o to jaki nalezy kupic oraz jak to pozniej podlaczyc ze soba, zeby wszystko chodzilo tak jak trzeba? I jeszcze jedno nie chcialbym stawiac serwera. Moglby mi ktos cos poradzic. Z gory dzieki za wszelkie info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Nie wiem jak jest z 1MB dsl ale w 0,5 jest tylko jeden IP zew. Jak kupisz router to bedziesz musial przekierowac na dane adresy LAN odpowiedznie porty dzieki ktorym te osoby beda mialy wyjscie na swiat. Potem juz tylko zostaje skonfigurowanie programow zeby uzywaly tych portow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz K. Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Co to routerka to polecam Planeta XRT-401C (kumple uzywaja do podzialu DSLa i wszystkim chodzi), niestety nigdy nie mialem przyjemnosci konfigurowac nic pod wiele IP, bo na takie lacze mnie nie stac, ale moge sie ich popytac.... Acha ten routerek znajdziesz najtaniej chyba tutaj > http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...5&cennikb=grupa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszyszko Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Dzieki za info. Jesli chodzi o lacze 1M to na pewno jest 5 zewnetrznych numerow IP, tyle ze chodzi mi o jedno czy moge tak skonfigurowac router, aby 4 osoby mialy zewnetrzne IP a reszta osob w sieci tylko wewnetrzne (tak ja to rozumuje :), czy sie myle?) Jesli mozna to jak to wszystko ze soba polaczyc i w jaki sposob zaprogramowac router, jest to w miare proste, czy zaawansowana znojomosc :) ? Dzieki za wszelka pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...