Radek_Wawa Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Witam szanowne grono :-) , Na wstepie zaznacze ze nie jestem nowym uzytkownikiem chlodzenia wodnego ... pierwsze ( w pelni dzialajace ) zlozylem 3 lata temu. Konkrety : Z moich obserwacji wynika ze w miare niska temperature w ukladzie mozna osiagnac na dwa sposoby : 1. albo montujac bardzo wydajne bloki i np 1 chlodniczke 2. lub ( tak jak w moim przypadku ) slabsze bloki ale dwie duze chlodnice. Mysle ze lepsze schlodzenie wody w ukladzie niweluje roznice wydajnosci blokow tych "topowych" - poprawcie mnie jesli sie myle ... Ja zastosowałem dwie nagrzewnice od Opla Astry ( model 1999-przynajmniej taki byl na nich opis ) i dwa bloki ( chyba z Republiki nie pamietam juz gdzie je kupilem , ale nie sa to zadne SMOKI - kosztowaly ok 50 zl szt ). Polaczone sa : pompa-chlodnica-CPU-chlodnica-GPU-pompa Calosc jest wprawiona w biurko :-) - mobilnosc zestawu - zero ( ale nie ma to dla mnie zadnego znaczenia ) Temperatury w ukladzie sa nastepujace: bez obciazenia ok 34-35'C po ok 3h 3DMarka jest 38,5'C - pomiar termometrem zewnetrznym ( odczyt z mobo IDENTYCZNY !!! - roznica ok 0,5'C zawyza plyta - woda w pojemniku jest CHŁODNA !!! ) wiec mysle ze sa to rzeczywiste temperatury ... zaznaczam ze w pokoju mam chlodno ok 18-19'C Nie jestem maniakiem OC po prostu zalezalo mi na ciszy - i osiagnalem ten cel. Celem tego postu jest zasadnosc kupowania bardzo drogich blokow wodnych do WC ... Prosze o konstruktywna krytyke, uwagi jesli sie myle... Znamy to chyba wszyscy - "mam Nukleona i 50'C -POMOCY !!! itp ", bo sie okazalo ze nie ma gdzie tego ciepla oddac ... Aha... na 1 chlodnice jest zalozony jeden wentylator 80mm 7V a na druga wieje z zasilacza ...nie widze potrzeby dodawania dodatkowych wentylatorow na chlodnice poniewaz przy takiej powierzchni oddawania ciepla chyba wiele by nie pomogły ... Pozdrawiam i czekam na uwagii WC - bloki CPU, GPU Republika ( chyba ), 2x nagrzewnica od Astry, PH 802, malutki pojemnik na zywnosc poj. ok 2l Konfig: Atlon XP 2000@2oo4GHz, GF4Ti, 3x120GB Barracuda, 40 Gb Samsung, 512 RAM, SB Live,DVD, CD-RW , CD-ROM, a wszystko to ciągnie HuntKey 300W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 myśle że łącząc te dwa sposoby można by uzyskać też satysfakcjonujący efekt może nawet bardziej :) taki blok soooper + 2 lub 3 nagrzewnice a najlepiej chłodnice i jest cicho i chłodno :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek_Wawa Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 Oczywiscie ze mozna, mi chodzilo o w miare tani zestaw WC. W moim przypadku cena zestawu nie przekracza 400zl, a efekty sa przynajmniej dla mnie zadawalajace. Pewnie ze jak kogos stac to mozna dac bloki od Mate'a bedzie wydajniej ale nie tanio ( w miare ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 21 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2003 ja wziąłem uriela 2 w promocji jakieś 140 zł z złączkami + wąż zbrojony z obi dałem około 20 zł + 6 ścisków ślimakowych - 20zł + baniak dostałem free :) i pompe złożyłem z 2ch uszkodzonych (grundfos), wode destylowaną dostałem gratis (60 litrow), do pompy redukcje choinka miedziane razem 50zł. cały zestaw jakieś 250 zł i chłodzi zajefajnie, niedługo dożuce jakąś sporą chłodnice albo jak na szrocie poszperam to może dorzuce pare nagrzewnic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...