Skocz do zawartości
Radek_Wawa

WC - moje wnioski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono :-) ,

Na wstepie zaznacze ze nie jestem nowym uzytkownikiem chlodzenia wodnego ... pierwsze ( w pelni dzialajace ) zlozylem 3 lata temu.

Konkrety :

Z moich obserwacji wynika ze w miare niska temperature w ukladzie mozna osiagnac na dwa sposoby :

1. albo montujac bardzo wydajne bloki i np 1 chlodniczke

2. lub ( tak jak w moim przypadku ) slabsze bloki ale dwie duze chlodnice.

Mysle ze lepsze schlodzenie wody w ukladzie niweluje roznice wydajnosci blokow tych "topowych" - poprawcie mnie jesli sie myle ...

Ja zastosowałem dwie nagrzewnice od Opla Astry ( model 1999-przynajmniej taki byl na nich opis ) i dwa bloki ( chyba z Republiki nie pamietam juz gdzie je kupilem , ale nie sa to zadne SMOKI - kosztowaly ok 50 zl szt ).

Polaczone sa : pompa-chlodnica-CPU-chlodnica-GPU-pompa

Calosc jest wprawiona w biurko :-) - mobilnosc zestawu - zero ( ale nie ma to dla mnie zadnego znaczenia )

Temperatury w ukladzie sa nastepujace:

bez obciazenia ok 34-35'C

po ok 3h 3DMarka jest 38,5'C - pomiar termometrem zewnetrznym

( odczyt z mobo IDENTYCZNY !!! - roznica ok 0,5'C zawyza plyta - woda w pojemniku jest CHŁODNA !!! ) wiec mysle ze sa to rzeczywiste temperatury ... zaznaczam ze w pokoju mam chlodno ok 18-19'C

Nie jestem maniakiem OC po prostu zalezalo mi na ciszy - i osiagnalem ten cel.

Celem tego postu jest zasadnosc kupowania bardzo drogich blokow wodnych do WC ...

Prosze o konstruktywna krytyke, uwagi jesli sie myle...

Znamy to chyba wszyscy - "mam Nukleona i 50'C -POMOCY !!! itp ", bo sie okazalo ze nie ma gdzie tego ciepla oddac ...

Aha... na 1 chlodnice jest zalozony jeden wentylator 80mm 7V a na druga wieje z zasilacza ...nie widze potrzeby dodawania dodatkowych wentylatorow na chlodnice poniewaz przy takiej powierzchni oddawania ciepla chyba wiele by nie pomogły ...

Pozdrawiam i czekam na uwagii

WC - bloki CPU, GPU Republika ( chyba ), 2x nagrzewnica od Astry, PH 802, malutki pojemnik na zywnosc poj. ok 2l

Konfig: Atlon XP 2000@2oo4GHz, GF4Ti, 3x120GB Barracuda, 40 Gb Samsung, 512 RAM, SB Live,DVD, CD-RW , CD-ROM, a wszystko to ciągnie HuntKey 300W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze mozna, mi chodzilo o w miare tani zestaw WC.

W moim przypadku cena zestawu nie przekracza 400zl, a efekty sa przynajmniej dla mnie zadawalajace.

Pewnie ze jak kogos stac to mozna dac bloki od Mate'a bedzie wydajniej ale nie tanio ( w miare )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wziąłem uriela 2 w promocji jakieś 140 zł z złączkami + wąż zbrojony z obi dałem około 20 zł + 6 ścisków ślimakowych - 20zł + baniak dostałem free :) i pompe złożyłem z 2ch uszkodzonych (grundfos), wode destylowaną dostałem gratis (60 litrow), do pompy redukcje choinka miedziane razem 50zł.

cały zestaw jakieś 250 zł i chłodzi zajefajnie, niedługo dożuce jakąś sporą chłodnice albo jak na szrocie poszperam to może dorzuce pare nagrzewnic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi