Wsiok Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Bede skladal kompa na plycie Asus A7N8X-VM (to bedzie komp w obudowie slim wiec musi byc plyta mATX. Pytanie jednak dotyczy tego: Na plycie jest zintegrowana grafa GF4MX (zapewne 420 bo rdzen ma taktowanie 250MHz) interesuje mnie jednak jak na wydajnosc wplynia pamieci DDR266, 333 , 400. Czy watro kupic DDR400 , bedzie tam Duron i z tego co sie orientuje to do Durona najlepiej ustawic pamieci synchro. czyli DDR266. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 napisz jakiego durona chcesz kupic i czy bedziesz to krecil :) to pogadamy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wsiok Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 wiec Durona 1.4 albo 1.6 , krecenie to moze pozniej bo to nie bedzie moj komp tylko czyjs. (choc watpie bo bedzie wszystko zamkniete w obodowie desktop slim 8) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 procek jaki wezmiesz taki wezmiesz, ale przy zintegrowanej grafie cholernie wazny jest dual - w faq do asusa na nforce2 wawelski napisal ze w przypadku nf2 z igp zysk z duala jest do 60% - bo grafa korzysta z ramu - w sumie bardzo logiczne. aha no i oczywiscie synchro z procem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 okej a wiec tak: od razu kupuj ddr 3200 :) bo teraz nie ma praktycznie miedzy 2700 a wlasnie 3200 roznicy cenowej :) za to w wydajnosci tak :) puscisz procek synchro z pamieciami na 200 :) i mnoznik 7 albo 8 :) (zalezy jaki kupisz 1400 czy 1600) i masz bardzo fajny "podkrecony" komputerek :twisted: chociaz MHz tyle samo, to bedzie chodzilo lepiej, duzo lepiej :) i wydajnosc graficzna sie poprawi :) napewno bedzie lepsza niz na pamieci 2100 czy nawet 2700 (266, 333). pozdorwka i jak masz jakies pytania to pisz :) ps: aha zawsze jak pamieci sa wyzej taktowane to jest jakis wzrost wydajnosci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 dajesz mnożnik 10 i FSB 200 i masz durona 2GHz, spokojnie na tyle pójdzie bez zmiany napięcia. wtedy masz FSB 200, wszystko synchro, a jak dasz duala to i wydajność będzie nienajgorsza. a jak nie chcesz podkręcać to daj odpowiedni mnożnik i też FSB 200 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wsiok Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 ok dzieki :) to kupuje DDR400 2sztuki zeby byl dual channel jak dobrze kumam to wtedy z 64bit robi sie 128bit czyli mam cos jakby GF4 MX440 ?? tylko jest jaedno ale! http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8853 pisze ze "dwukanałowa obsługa pamięci - (pamięci DDR400 w trybie dwukanalowym wymagają karty AGP) " ico to moze kupic 2x DDR333 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 jeśli chodzi dual ddr 333 to i dual ddr 400 pójdzie. poza tym jeśli kupujesz kompa do slima itp to raczej nie będziesz grałna nim. jeśli zamierzasz grać to zintegrowana grafa nie dogoni pełnego MX440 i lepiej mieć osobno. jeśli chcesz używać do office ito to nie odczujesz różnicy między mx440 a mx200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wsiok Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 tak zgadzam sie :) dzieki za pomoc , duzo pomogliscie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pigula Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 cze a ja bawilem sie w biosie i zmienilem CPU FSB clock z 100 na 200 hehehe ni wiem czemu (memory timings zostalo by SPD) i niestety komputer mi sie juz nie uruchamia, najpierw były ok 2 sek pikniecia co jakies 3 sek a pozniej po paru uruchomieniach wogole nic nie pika. Po tej zabawie z biosem nie uruchamia sie niccc dosłownie czarny ekran (a minitor i karta graf są dobre) wyjolem baterie z plyty ale to nic nei dalo i nei wiem jak zmienic ustawienia na default, a moze cos sie poszło jebac ??? qrde piszcie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 bardzo madrze... FSB 200 na P III... Wedlug mnie poszedl bios poszedl do nieba...albo grafa... Takie sa moje przypuszczenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 cze a ja bawilem sie w biosie i zmienilem CPU FSB clock z 100 na 200 hehehe ni wiem czemu (memory timings zostalo by SPD) i niestety komputer mi sie juz nie uruchamia, najpierw były ok 2 sek pikniecia co jakies 3 sek a pozniej po paru uruchomieniach wogole nic nie pika. Po tej zabawie z biosem nie uruchamia sie niccc dosłownie czarny ekran (a minitor i karta graf są dobre) wyjolem baterie z plyty ale to nic nei dalo i nei wiem jak zmienic ustawienia na default, a moze cos sie poszło <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ??? qrde piszcie :) buahaahahaahha... sprawdz na innym kompie to :) modl sie oby jak najmniej sprzetu poszlo do nieba :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pigula Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 ej ale on sie nawet nei uruchomil, same wentyle chodzily i zero obrazu... a nei wiecie jak na tej karcie MSI wlaczyc default w biosie? ps wydaje mi sie ze jesli juz cos poszlo to plyta :/ u mnie na asusie dlugie pikniecia dotyczą układu pamieci ram wiec moze too ...;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 wydaje mi sie ze jesli juz cos poszlo to plyta :/mysle ze tak. jesli masz ten komp co w podpisie to pewno i poszlo cos wiecej, bo zdaje sie ze taka plyta ma dzielnik pci 3 na szynie 100 i 4 na szyne 133 czyli jak dales [ciach] 200 8O :lol: to masz przy dzielniku 4 , 50mhz na szynie pci czyli karty w pci wyparowaly :? tak samo kontroler dyskowy, procek ma zabezpieczenie preciw spaleniu, wiec moze przezyl cos takiego. Najlepiej posprwadzaj wszystko na innej plycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Jesli chodzi o zintegrowana grafe to moze wziac plyte na ATI z Radeonem 9000 na pokladzie?? Co o tym sadzicie, zawsze to lepsze (czyt. nowsze) rozwiazanie niz GF4MX :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 A czy ze zintegrowaną GF4 można używać DDR400??? Czy to tylko w Abicie jest takie ograniczenie że nie można. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pigula Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 nie rozmawiamy tu o kompie z mojego podpisu a innym :) a i zanioslem go do sklepu i czekam ... cierpliwie :[ :P jutro ma byc gotowy sprawny :):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 30 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2003 a widzial z was ktos zeby nf2igp dalo sie puscic na 400 :| max oficjalnie 333 :!: nie ma czegos takiego jak nforce 2 ultra 400 IGP :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...