Skocz do zawartości
Vadeer

ktory zalman na NB lepszy? - Abit nf7

Rekomendowane odpowiedzi

Temat jak wyzej. do wyboru sa dwa:

http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...a4d2d4e4234374a

http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...a4d2d4e4233324a

wejdzie ten zolty?

a

czy ten niebieski wejdzie? jesli nie to ile trzeba pilowac te wysokie finy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nolwasnie na gg gadalismy o tym CHODZI O TO ZEBY ZMIESCIL SIE NAM OBOK ZALMANA 7000A! :) tego okraglastego ;) co lekko wchodzi nad NB

NB jest tak po kacie ustawione na mobo i teraz kto mial taki konfig niech sie przyzna co mu weszlo

Bo ten cooler z NB standrawowy to sie juz tak tlucze ze po 1 miechu wyglada jak by padal!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elmer napisal:

POWER BY AMD ten Zalman z pewnoscia wejdzie, ale:  

1. Zpinke trzeba bedzie uciac  

2. Co do zalmana na NB - ja mam na Abicie ZM-NB32J i nic nie cialem, tylko przy zakladaniu 7000A wcisnalem go tak, ze finy wchodza pomiedzy "kolce" tego NB32J i wsio jest OK  

3. Ja podobnie jak Tomek24 zalozylem odwrotnie cooler (zamienilem podstawki)

to hcyba to tamjest ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Ci chlodzenie na NB ? Przeciez t owogle sie nie greje (przynajmniej u mie) ja jednak zamontowalem staery coler z Celerona ale caly czas jest wylaczony i jade na radiatorze tlyko temp nie przekracza 26stopni a wymienilem tylko i wylacznie bo ten maly pierdziołek mnie juz wkur... brzeczal sobie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to my chcemy wlasnie dac radiator bo ten maly pierdzolek to tak sie tlucze ze normalnie wstyd :P

z moich pomiarów acz przez tego 7000A lekko utrudnionych wynika ze ten model zalmana32 powinien chyba wejsc

Pytanie tylko czy ten wyzszy(niebieski) tez by wszedl ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Ci chlodzenie na NB ? Przeciez t owogle sie nie greje (przynajmniej u mie) ja jednak zamontowalem staery coler z Celerona ale caly czas jest wylaczony i jade na radiatorze tlyko temp nie przekracza 26stopni a wymienilem tylko i wylacznie bo ten maly pierdziołek mnie juz wkur... brzeczal sobie....

ROTFL ...

Druga temp. podawana przez ta plyte to temp. otoczenia a nie temp. NB :!:

W Twoim przypdaku jest to prawdopodobnie temp. panujaca w obudowie ...

Wracajac do tematu. Na CPU mam Zalman'a 7000A-Cu, na NB zalozylem

(bez problemu) ZM-NB32J - miesci sie swobodnie, jeden z jego pinow

wchodzi miedzy zeberka "miedziaka" lecz w niczym to nie przeszkadza.

ZM-NB47J rowniez wejdzie. Smialo mozesz zainwestowac, w jeden z tych

modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszystko się mieści. Nie masz się co martwić, że radiator będzie pod kątem, bo "ramiona" ze śrubkami są odpowiednio ustawione do otworów w płycie - spójrz na zdjęcia powyżej.

Cena w siriusie to faktycznie 11 zł taniej niż w 4max, aż ich zapytam czy na pewno cena jest taka, bo już zauważyłem tam kilka wpadek z opisami produktów/cenami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowilem w cooling.pl i na drugi dzien juz mialem sirius sie bawi w remanent

btw ten nb47j - bez problemu sie zmiescil obok 7000A - wygialem tylko mu 3 finy nic nie cialem i wszedl i jest super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

A jak wygląda sprawa Zalmana CNPS7000-Cu oraz NB-47J na Abicie IC7-G. Może ktoś, kto niekoniecznie ma akurat takie MoBo, ale widząc te zdjęcia

Dołączona grafika

Dołączona grafika

oraz mając doswiadczenie w montażu obydwu komponentów stwierdzi, że wszystko pasuje idealnie i nie ma co sobie zaprzątać główki myślami o cięciach, wygięciach i nagięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwierasz bude i patrzalkami organoleptycznie sprawdzasz czy sa dziury kolo NB :P

To oczywiste...

... gdybym był szczęśliwym posiadaczem tej płyty :)

Ja na razie hulam na starym Abitku z 1998 roku (i ona nie ma otworków).

Zastanawiam się, abstraciach!ąc już od spasowania z coolerem CPU, czy NB32J i NB47J wystarczająco dobrze chłodzą chipset na magistrali podpędzonej, np. do 250 MHz?

Gdyby okazało się, że jest problem, nie zlikwiduję w takim razie oryginalnego świszczącego coolerka w mojej PRZYSZŁEJ płycie.

Pozdr.,

Przem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi