Dr.Crash Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Witajcie! Mam poważny problem, a na dodatek stało się to w najmniej oczekiwanym momencie. Oto szczegóły: zakupiłem nową pamięć 256 ddr. Po wstawieniu w slot odpalam kompa i na karcie debugowej pojawia sie komunikat C1. Czyli nie wykrył pamięci. Po restarcie kompa całość ruszyła. Zacząłem instalować winde, i tu niespodzianka, zwis. Nic nie szło zrobić, no to twardy reset pozostał. W trakcie restartu wyskoczył monit "chaksum error bios", i zwis. Akurat miałem aktualizację biosu, no to przystąpiłem do fleszowania biosu. Wszystko szło dobrze, ale w pewnym momencieuwazylem ze nowy bios nie zaladowal sie do konca (chyba). Ale zaden error sie nie pojawil. Po zaladowaniu biosu dochodzi do restartu, i tu niespodzianka, znowu to samo, monit C1. No to do serwisu z pamiecia. Tam wymiana pamiatki, zaladowanie na plyte i..., to samo. "C1" Czyzby pamiec byla walnieta? Dla pewnosci zrobilem reset biosu na plycie, ale to nic nie pomoglo. Caly czas wystepuje monit C1. O co tu chodzi? Czyzby bios padl? Jesli tak to jak temu zaradzic? Czy tez moze konieczna jest wizyta w serwisie? Prosze o opinie. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 no wiesz mozesz spróbowac fleszować swoją kostke biosu w innej płycie głównej (u jakiegoś kumpla) jak chcesz to napisze ci dokładnie jak to zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Jasne, wszelkie rady sa mile widziane! Tylko problem jest w tym, ze u mnie juz nikt nie ma plyty epoxa. Mozna to zrobic na innej plycie? 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 wg mnie na 99% wlanieta kosc albo bank pamieci. Probowales w innym banku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Próbowałem, ale to samo. Ja podejrzewam bios. Tylko mam pytanie, czy autodetekcja pamięci też odbywa się za pośrednictwem biosu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Jeśli sypały Ci się błędy po wymianie pamięci, to był to najmniej odpowiedni moment by flashować bios. :( Zakładając, że ta pamięć po wymianie jest OK - spróbuj jeszcze raz wgrać bios (najlepiej na tej pamięci na której to działało). Jeżeli nie możesz wystartować z tej płyty możesz flashować na innej (z biosem 2MB - najlepiej awarda). Flashowanie na gorąco było już omawiane więc odsyłam do innych postów :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...