Skocz do zawartości
Geralt18

Athlona 1200 Thunderbird

Rekomendowane odpowiedzi

1400 to granica możliwości konstrukcyjnych rdzenia thunderbird. Poza tym proc przy takiej częstotliwości pobiera ponad 60 wat mocy. Jak chcesz wyżej niz 1400 to petlier i WC(no chyba że ciekły azot) wchodzi w grę, ale się to nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ile da sie wykrecic Athlona 1200 Thunderbird????

bo mi sie nie udaje powyzej 1400,

podnosze napiecia (mnoznik mam odblokowany, wiec to nie  

pamieci zawodza, a przy 145Mhz i tak chodzi bez problemu).

poradzcie cos?!

o ja widze ze mojego TB 1000 udalo mi sie do tej samej wartosci wykrecic :D dalej juz jest niestabilny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1400 to granica możliwości konstrukcyjnych rdzenia thunderbird. Poza tym proc przy takiej częstotliwości pobiera ponad 60 wat mocy. Jak chcesz wyżej niz 1400 to petlier i WC(no chyba że ciekły azot) wchodzi w grę, ale się to nie opłaca.

ja mialem 1400 i chodzil stabilnie na 1540, bez zmiany napiecia , takze po zwiekszeniu napiecia mysle ze 1650-1700, tylko ze wtedy to by pobieral dobze ponad 100W.w zasadzie to cikawi mnie , gdybym go teraz wlozyl do nforce2 i z moim wc poscil :roll: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie była to granica możliwości, to AMD wydało by thunderbirda 1,5 Ghz. Po prostu zawsze jest trochu rezerwy i miałeś dobry procek. Poza tym niewiele jest na rynku płyt głównych mogących dostarczyć takiej mocy prockowi. A w chwili wypuszczenia TB 1,4 Ghz było jeszcze mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie była to granica możliwości, to AMD wydało by thunderbirda 1,5 Ghz. Po prostu zawsze jest trochu rezerwy i miałeś dobry procek. .

my tu nie mowimy o zadnych rezerwach tylko jak sam nawet napisales o granicach , a ja napisalem ze u mnie do granicy to bylo jeszcze troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie była to granica możliwości, to AMD wydało by thunderbirda 1,5 Ghz. Po prostu zawsze jest trochu rezerwy i miałeś dobry procek. .

my tu nie mowimy o zadnych rezerwach tylko jak sam nawet napisales o granicach , a ja napisalem ze u mnie do granicy to bylo jeszcze troche.
Jezu, przecież napisałem, że miałeś dobry procek. Zdarzają się takie, ale nie rób z tego reguły. A tak w ogóle to zobacz ile koledzy wyciskają-> max 1400.

dyskusję uważam za zakończoną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli mam już połączone mostki (ba! one są połączone fabrycznie), a BIOSie nie ma możliwości zmiany mnożnika (jest "na szaro"), to gdzie mogę w takiej sytacji szukac przyczyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli mam już połączone mostki (ba! one są połączone fabrycznie), a BIOSie nie ma możliwości zmiany mnożnika (jest "na szaro"), to gdzie mogę w takiej sytacji szukac przyczyny?

ewentualnie jesli masz taka mozliwosc, to mozesz sprobowac switchami na plycie glownej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego Ath Tb 1400 mam aktualnie wykręconego na 1657 99.5 x 174.xx) napięcie 2v mobo MSI KT4V po v-modzie oczywiście.

czym go chlodzisz? bo tyle Mhz na thunderbirdzie to napewno powyzej 100watt bedzie zreszta z vcore 2v to bedzie pewne ze 100watt przekroczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewentualnie jesli masz taka mozliwosc, to mozesz sprobowac switchami na plycie glownej...

Gdy próbuje swichami, to niestety komp się nie uruchamia, karta graf. nie wysyła zadnych sygnałów. Czy to może wskazywać na to, że są zablokowane?

Amon88: masz jakieś linki do vmodów Thunderbirda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem początkującym overclockerem więc wybaczcie z góry za moje pytania. Czy istnieje możliwość odblokowania mnożnika w Athlonie Thunderbird 1200 w inny sposób niż łaczenie L1 na procesorze? Bo jakoś mi sie zbytnio nie uśmiecha zdejmowanie z niego całego chłodzenia i grzebanie przy nim ołókiem. Moje mobo to Soltek SL-75KAV. I jeszcze jedno, czym są v-mody do Athlona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie robiłem v-modu procka tylko płyty głównej bo nominalnie mozna na niej podnieśc v-core tylko do 1,85v ( w przypadku T-birda, bo KT4V uzależnia mozliwośc zmiany v-core od typu proca, dokładnie od napięcia jakie nominalnie on pobiera, i to zmiana v-core mozliwa na tej płycie to zaledwie 0,1 V)

2. Chłodzony jest oczywiście wodą, kiedys kiedy miałem tylko AC (jakiś Spire z miedizna podkładką) szedł jedynie na 1533 Mhz

3. Z tego co wiem to mozna v-modowac tego procka jak każdego AMD-ka ale tylko do 1,85V choc moge sie mylić. proponuje poszukać w starszych postach było tego kiedys sporo w czasach młodości T-birdów

4. zasilacz mam Codegena ponad dwuletni 300W i działa :-)

5. Odczyt temp. z płyty (wiadomo ze niedokładny) podaje do 44 stopni w stresie i jakieś 38-39 jak się nie męczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FireOwl, co do mozliwości odblokowania mnożnika bez zdejmowania radiatora itd, to taka mozliwosc zasadniczo nie istnieje. No choc mozna by próbowac zmieniac mnoznik łącząc odpowiednie luty z tyłu soketa ale....... musiał bys mieć dziure w obudowie :-) w innym wypadku poprostu musiał bys rozebrac kompa, wyjąc płyte, itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zrobisz z plyta.bios nie pomoze.ona widzi mnoznik domyslnie pozostaje tylko fsb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy próbuje swichami, to niestety komp się nie uruchamia, karta graf. nie wysyła zadnych sygnałów. Czy to może wskazywać na to, że są zablokowane?

Amon88: masz jakieś linki do vmodów Thunderbirda?

nie tykaj jumperkuw na plycie.one nie zmieniaja mnoznika!!!

nie ma ich poprostu!!!te ORT: ORT: ORT: kturymi sie bawisz sa od czegos innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi sie odblokowac mnożnik w moim A1200 Th bez rozbierania chłodzenia, okazało się, że wystarczy zmienić zworke na mobo(Soltek SL-75KAV i jumper 17, to info dla tych którzy mają podobny problem do tego jaki ja miałem) i już moge lecieć, aktualnie mam 1350, jeśli nie będzie sie wieszał ani zbytnio grzał(aktualnie 39-40 normalnie i 43-44 w stresie) to puszcze go na 1400 :)

PS: BIOS pokazuje mi Vcore 1.78 a MM5 pokazuje 1.84, czemu zaufać? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zrobisz z plyta.bios nie pomoze.ona widzi mnoznik domyslnie pozostaje tylko fsb.
Widziałem gdzieś v-mody do zmiany mnożnika w Thunderbirdzie. Sposób zawsze jakiś się znajdzie, niezależnie od płyty :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tykaj jumperkuw na plycie.one nie zmieniaja mnoznika!!!

nie ma ich poprostu!!!te ORT: ORT: ORT: kturymi sie bawisz sa od czegos innego :)

No to w takim razie po co jest ta tabelka na płycie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem gdzieś v-mody do zmiany mnożnika w Thunderbirdzie. Sposób zawsze jakiś się znajdzie, niezależnie od płyty :P.
na procek tak ,ale na ta plyte niestety nie.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...