mat_zab Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Za co odpowiadają te napięcia: +3,3V-------------3,6V +5V-------------4,6V +12V------------12,60V Pokazuje mi takie w biosie i ne wiem przesto że mam zamiast +5V tylko 4,60V może mi dysk piszczeć albo huż nie wiem czy to dysk, mam zasilacz 300W Codegena wiem że to badziew ale dopiero jak zmieniłem płyte na EpoXa zaczeło coś dziwnie piszczeć wcześniej miałem ECS i było wszystko wpożadku a właśnie czy to normalne że napięcie na procu mam 1.81 :roll: chyba powinno być na 1,75 nigdzie nie moge tego zmienić bo zmiane napięcia mam na płycie popżez zworki i tak jak istawie na default to tak jest a jak podniose o 0.1 to wychodzi wtedy 1,91 więc nie wiem może to być przyczyna [gluteus maximus]śnego zasilacza miałem kiedyś 250W jakiegoś noname i to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 hmm jak dla mnie to moszesz miec zjehana plyte :P hmm sprobuj zmniejszyc Vcore na 1.75 , potem odlacz hdd od zasilania i sprawdz w biosie czy jest jusz ok :D jak tak to zasilaczm oszedavac za male napiecie na hdd albo jusz pomysly mi sie wyczerpuja ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_zab Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Oto chodzi że nie moge dać mniejszego napięcia bo taki jest najmniejsze :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 no to chyba jakis stabi,lizator napiecia na plycie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_zab Opublikowano 27 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2002 Zauważyłem też jedą żecz że jak zmienie FSB ze 133 na 100 to wtedy nic się już nie dzieje i piszczenie ustępuje ale troche nie bardzo mi odpowiada żeby mój Athlon chodził na 900 i pamięci na 200MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 u mnie na XP 1800+ bez obciązenia to jest 1,8V a powinno być 1,75 jak dam jakieś obciążające zadanie (Vdub, CpuBurn) to schodzi do 1,75 czyli chyba jest OK. Przy Durniu 800 napięcia tak nie pływały.To wszystko na zasilaczu Feel, na Codegenie wahania były jeszcze większe. Wydaje mi się że zasilacze na takich prockach pracują na granicy stabilności np u mnie zamiast 3,3V jest 3,180 i dla stabilności musiałem ustawić w biosie +0,1V dla AGP i memory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 No właśnie. Ja na swoim procku mam Vcore niby 1,8, ale Asus Probe pokazuje, że jest 1,904. To chyba za dużo jak na mój procek? W biosie mam włączoną opcje żeby automatycznie wykrywał i ustawiał Vcore. Czy powinienem ręcznie ustawić jakieś napięcie? Na co to może wpłynąć? Mój zasilacz, choć już ma rok to 300W i chyba całkiem wydajny: +12V = 12,486 - 12,585 +5V = 4,81 - 4,838 +3,3V = 3,616 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Zauważyłem też jedą żecz że jak zmienie FSB ze 133 na 100 to wtedy nic się już nie dzieje i piszczenie ustępuje ale troche nie bardzo mi odpowiada żeby mój Athlon chodził na 900 i pamięci na 200MHz.A może na twojej płycie dzielnik FSB/PCI jest ustawiany ręcznie i go nie przestawiłeś z 3 na 4. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_zab Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Ale gdzie ja mam to ustawić jak nazywa sie ta opcja z dzielnikiem bo w biosie ma tylko Zmiene FSB co 1MHz a reszte na płycie, mam takie zworki: przy procu-----CPU Vcore Adjust przy pamięciach--------------DDR Adjust(2.5V) no i zmiane mnożnika mam jeszcze zworke o nazwie--------------CPU Clock Select U samej góry koło procka jest jeszcze jakaś zworka o nazwie-----KBPO Nie wiem może to być jeszcze wina pamięci bo koledze się przypaliły razem z zasilaczem i mają wypalone kilka ścieżek ale u mnie chodzą może one coś pieprzą bo jak zmieniam FSB to aytomatcznie pamięcią też więc może przy niższym chodzą a przy wyrzszym piszczy zasilacz. Niemam skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> nowych żeby przetestować :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Zauważyłem też jedą żecz że jak zmienie FSB ze 133 na 100 to wtedy nic się już nie dzieje i piszczenie ustępuje ale troche nie bardzo mi odpowiada żeby mój Athlon chodził na 900 i pamięci na 200MHz. Z tego wynika, że gdy Twój procesor pobiera wiecej mocy (gdy jest na wyższym FSB), zasilacz nie wyrabia. Na zasilaczu nigdy nie należy oszczędzać i nie warto pakować się w Codegen'y.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_zab Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Ale wcześniej na ECS na tym samym procy wszystko chodziło dobrze, a np Athlon Xp 1,6+ pobiera mniej energi niż mój Athlon 1200TB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Raczej XP pobiera mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 No oczywiście, że pobiera mniej, ale skoro jest wszystko ok. przy 100MHz FSB, a przy 133MHz zasilacz jęczy to znaczy, że koleś zwany zasilaczem wymięka :( Na ECS regulatory napięcia mogą być ustawione tak, aby zawsze dawały trochę wiecej napięc bo producent liczy się z tym, że jak ktoś wkłada płytkę ECS to i zasilacz też jest lekko mówiąc kiepski. A nowe płytki główne lubią mieć dobrą 300W albo lepiej 350W+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 zasilacz może paść w każdej chwili i nie ma tlumaczenia że na ECS chodził dobrze bo mógł się zpieprzyć ot tak :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 prawda grooby ;) hehe muj kumpel ma jakis 250 Watt i jak se qupi g4mx 440 to musial pare razy wlaczac kompa zeby zaskoczyl (odp. malucha ) hehe :D a ja mma 300 Watt i jest spox 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Gr00bY Mazur"]No oczywiście, że pobiera mniej, ale skoro jest wszystko ok. przy 100MHz FSB, a przy 133MHz zasilacz jęczy to znaczy, że koleś zwany zasilaczem wymięka :( Na ECS regulatory napięcia mogą być ustawione tak, aby zawsze dawały trochę wiecej napięc bo producent liczy się z tym, że jak ktoś wkłada płytkę ECS to i zasilacz też jest lekko mówiąc kiepski. A nowe płytki główne lubią mieć dobrą 300W albo lepiej 350W+Może masz i rację z tym zasilaczem, ale znowu nie przesadzajmy, gościu w tym kompie takiego nie ma. Jak by były z 2xHDD po 40GB + nagrywara i CD + kilka wentyli no to może kiepska 300 by nie wystarczyła. Ale z podpisu nie wynika nic takiego i zasilacz 300W na ten konfig + HDD + CD (zakładam że to ma.) powinien w zupełności wystarczyć. Może ktoś wie lub może znaleźć jakiś opis do jego płytki, może faktycznie nie ma dzielnika FSB/4 albo nie umi go ustawić. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 ale troche bez sensu wydaje mi sie napięcie 3,6 tam gdzie ma być 3,3. 1,81vcore to ja mam po ustawieniu na 1,85v w biosie. Ten zasilacz ma prawo być szczelony jakiś. Mój stary "operacyjny" 230v też piszczy, ale wystarczy go zasłonić kawałkiem papieru i ni ch** słychać. A to że masz wysokie napięcie na procu wynika z tego ża masz wysokie 3,3volta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 A co do piszczenia zasilacza to jest to zazwyczaj objawem zbytniego przesilenia zasilacza ... po prostu może on być przeciążony . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...