Skocz do zawartości
MarioM

Wentylatory do obudowy Codagen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój procesor AMD Ahtlon 2100+ chłodzony niskoobrotowym coolerem (2700obr/min) grzeje się tak 48-55 stopni C - w zależności od tego co aktualnie dzieje w komputerze. Cenię sobie ciszę podczas pracy, stąd wybór cichego wiatraczka; miałem przez jakiś czas CoolerMastera, który kręcił się na 5900obr/min i wystarczy mi na długo :D Wolę mieć ciszej i ciut cieplej.

Zastanawiam się jednak nad zamontowaniem dwóch wiatraków w obudowie. Obudowa Codagen nie jest, delikatnie mówiąc, najwyższych lotów :wink: , ale spełnia jak na razie stawiane jej przeze mnie wymagania.

Poczytałem trochę to forum i wiem co i gdzie zamontować, nawet są odpowiednie dziurki w obudowie :twisted: ... problem tylko w tym, że przedni wiatrak, zamontowany z przodu na dole, tam gdzie jest jego miejsce, nie ma specjalnie jak wciągać powietrze :? Plastikowa osłonka obudowy z przodu nie ma na dole żadnych szpar, dziur czy innych otworów. Szczeliny są za to na całej szerokości bocznej ścianki. Zauważyłem jednak, że na tym przednim panelu obudowy, z boku, na wysokości montażu wiatraka jest kawałek plastiku, taki kwadracik, który wygląda, że można wyłamać :roll: Hm... i teraz pytanie, czy to jest właśnie to miejsce wlotu zimnego powietrza zassysanego przez opcjonalny przedni wiatrak czy coś bez sensu i nie wiadomo co :D

Druga sprawa to kwestia montażu wiatraków. Czy wraz z nimi kupuje się kołki lub jakieś szkielety montażowe? Bo, w przeciwieństwie do obudowy kompa jaki mam w pracy - jakiś czarny wielki "potwór" a'la serwer - w biednym Codagenku są tylko dziurki na śrubki :(

Ostatnia sprawa, to same wiatraki. Chodzi mi o takie kręcące się maks 2000 obr/min, najlepiej 1000-1500, nie potrzebuje żadnych bajerów, regulacji obrotów, etc., tylko solidnych łożyskowanych wentylatorów. Jakie proponujecie?

Z góry dzięki za rady i pomoc, MarioM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj najpierw z wentylami wyciągającymi powietrze (zlokalizowanymi najlepiej z tyłu/ u góry obudowy). Zamontowanie dodatkowego zasysającego wentyla często nic nie daje lub bardzo niewiele (ale podnosi hałas). Wentyle najlepiej puścić na 5V lub 7V, będą się wolniej kręciły. Nie polecam konkretnego producenta bo zawsze może trafić sie głosniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedzie ci sie chcialo to mozesz wyciac calkowicie grile z obudowy. Znacznie zmniejszy sie halas i poprawi przeplyw powietrza. Jesli masz miejsce to mozesz je nawet powiekszyc tak aby pasowaly tam wiatraki 92mm. Wentylatory mozesz przykrecic wkretami bezposrednio do blachy lub przez gumowe podkladki (mozesz je zrobic samemu tnac gumowa rurke na cienkie plasterki) co odizoluje wibracje.

Na zdjeciu widac jak to wyglada (nie moje i brzydkie, ale za przyklad wystarczy).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi