Skocz do zawartości
Torwald

NB na NF7-S i Zalman NB32J - wysoka temperatura...

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zalozylem kupiony jakis czas temu Thermaltake SilentBoost'a i myslalem ze na tym koniec.

Po odpaleniu kompa najglosniejszy okazal sie wiatrak na NB. Nie namyslajac sie dlugo (bo i po co ? :D) wyciagnalem go z plyty i zalozylem Zalmana NB32J.

Po ok.20 min w/w radiator jest mocno goracy. Nie mam jak zmierzyc temperatury, ale "organoleptycznie" jest wysoka...

Na forum wyczytalem ze sporo ludzi ma sam radiator na takiej plycie jak ja i jest on "letni" lub "cieplawy".

Procka mam ustawionego na 10x200mhz wiec NB troche "pracuje"...

Odpaliem wiatrak z boku budy na 7V ale nie wiem czy to cos zmieni bo strasznie maly przewiew daje (a zalezy mi glownie na ciszy), wiec...

Zamierzam przesiasc sie na WC ale do tego jeszcze dluga droga wiec bylbym wdzieczny za wszelkie rady.

PS. Na TT:SB@2400rpm mam 43 Idle - duzo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co do Zalmana na NB - sam posiadam taka konfiguracje i radiatorek jest chlodny (7000A biega na 1850rpm i 2 x F1 na 1800rpm (5V) wyciagajace). Atmosfere podgrzewa rowniez Zalmanik na GPU.

Jednak ja jade na FSB 166 (biedne pamieci niestety :( ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba kupic jakis duzy uzywany radiator za 20zl, wyszlifować spód, pojechac do ślusarza aby wywiercił i nagwintował otwory , przykrecic  i voila mamy odpowiednie chłodzenie. :}

i zapłacisz drozej niz za firmowego zalmana ..i dalej bedzie gorący :(

kurcze wychodzi na to ze chyba nie kupie tego niebieściaka i zostane przy tej suszarcze abita :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BuBu, na twoim miejscu kupiłbym w proline (niedaleko rynku) za 19zł Zalmana ale żółtego (Z32) i do niego zapodał ten wentyl ale na 5V -> będzie niesłyszalny a lekki przewiew zawsze coś daje :)

P.S. U mnie nibeiski wymięka bo nie mam żadnych wentylów w budzie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 47 wystarcza do nawet do 245. Vip na przyklad mial problemy ze swoim sprzetem i nb47 na NB przy 250, teraz zapodal firmowy wentyl ale na +7 V i ma cicho i wydajnie. Torwald jesli sie boisz ze nie wyrabia to moze po prostu obniz napiecie chipsetu - u mnie nawet na 1.5 V postowal na 250.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę zamontować niebieksiego zalmana na NB w nf7s 2.0, ale oryginalny radiator mocują do niego jakieś dziwne, metalowe śrubki, zamiast czarnych plastikowych kołków mocujących, które widzę na wszystkich zdjęciach znalezionych w necie. Śrubki mają białe, plastikowe, 5-kątne główki bez rowka na śrubokręt (nie da się ich zdjąć, kręcą się razem ze śrubą). Czy kotś wie jak to odkręcić bez wyciągania całej płyty głównej?

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scisnij na dole kombinerkami to nei srobki to takie kołeczki :))

a co do 47j to jade na 232 i zalmanek jest ledwo letni ... nie wiem jak to jest u niektorych ze one sie tak grzeją ... VDD u mnie 1.6 .. (1.7 sux .. nic nie daje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi