coral Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 mam taki problem: plyta glowna przestala mi detektowac naped CD-RW (ani w biosie nic nie wykrywa ani nie swieci sie zadna lampka w narywarce - rowniez nie reaguje na przycisk eject), plyta glowna to dfi cs62-tc a nagrywarka to teac w516eb. wszystko dzialalo bez zarzutu przez prawie rok. pomyslalem ze moze to wina kabli (ide lub zasilajacych) ale sprawdzalem je z innymi urzadzeniami i wszystko dziala (mam w komputerze 2 nowe dyski i jednego wiekowego CDR). z kolei wzialem nagrywarke do pracy i rowniez chodzi bez zarzutu. gdzie moge znalezc rozwiazanie problemu? z gory dziekuje za pomoc z pozdrowieniami coral Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Mam napęd Philips PCRW z takim samym objawem. Normalnie działa bez problemowo, ale raz na miesiąc przy starcie kompa napęd nie daje oznak życia, wtedy na wyłaczonym kompie odpinam taśme i zasilanie podpinam spowrotem, odpalam kompa i wszystko działa jak nowe. Prawdopodobnie zasniedziało mi coś na IDE nagrywarki :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 O ile nie pozmieniałeś nic na zworkach SLAVE MASTER ani w biosie nie wyłączyłeś kanału IDE - to bardzo dziwne. Najdziwniejsze jednak jest, że nawet nie wysuwa tacki. Podłącz tylko samo zasilanie (bez taśmy IDE) i spróbuj czy się otworzy. Podłącz samą nagrywarkę do kanału IDE bez innych urządzeń. Ewentualnie mógłbyś jeszcze spróbować na innym zasilaczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Wez tasme z innego urzadzenia i podlacz do tej nagrywarki zeby sprawdzic czy po prostu nie padla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coral Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 sprawdzalem naped na wszystkich kablach zasilajacych i tasmach ide jakie tylko mam w komputerze (ktore pracuja poprawnie na innych nosnikach HDD i CDR) - bez efektu; natomiast gdy wzialem nagrywarke do pracy i podpialem do wiekowego juz troche komputera to zostala ona od razu wykryta i dzialala przez kilkanascie minut testowania (moglem sprawdzac tylko odczyt), stwierdzilem wiec ze z nagrywarka chyba jest wszystko ok. jeszcze jedna uwaga: mam od roku podkrecony sprzet cel900@1200, (fsb ze 100na133), w biosie i na plycie nie mam mozliwosci wybierania dzielnikow fsb/pci - wiec chyba plyta standardowo ustawia pci=33, i tu zrodzila sie moja watpliwosc - czy aby na pewno? moze to cos przez to podkrecanie sie po... - choc przez rok komputer dzialal bez zarzutu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 To na poczatku powinienes sprawdzic z tym PCI. Odkrec proca i zobaczymy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Ja miłem podobny problem po dołożeniu dodatkowego czujnika na płycie głównej do monitorowania temp. - objawy były takie same jak opisywane. Napęd nie był widoczny nawet w biosie. Wywaliłem czujnik z płyty i wszystko jest ok ( swoją drogą jak o jest możliwe aby takie gówienko gryzło sie z nagrywarką :)). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 W tej sytuacji wina musi leżeć w zasilaczu. Z tego co opisujesz wynika, że nie reaguje na EJECT - a tacka musi się wysuwać po podpięciu zasilania i płyta tu nie bardzo ma cokolwiek do gadania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Jeżeli to wina zasilania to przy odpaleniu kompa lampki od nagrywarki powinny być martwe. Odpal kompa i zobacz, bo jeśli któraś błyśnie to z zasilaniem wszystko o.k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...