Skocz do zawartości
nabuchodonozor

Nowy laptop: Centrino vs AMD Mobile /* a może Celeron? */

Rekomendowane odpowiedzi

Za jakiś czas będę zmuszony kupić sobie laptopa. Właśnie załapałem się do pracy ( wybaczcie, musiałem się pochwalić ). Notebooka niestety na początek nie dostanę, gdyż to fucha na 1/2 etatu, ale stacja robocza już czeka Tak czy inaczej zakup komputera przenośnego stanie się nieunikniony. Czy moglibyście nieco mi doradzić w wyborze? Cena do 5000 zł netto. Komputer głównie służyłby do pracy - głównie moduły Microsoft Office i potężna aplikacja Microsoftu pomagająca zarządzać poszczególnymi działami w firmie - więc głównie będzie to rzeźbienie. Zacznijmy od procesora: już na początku pojawia się dylemat: Intel Centrino czy AMD Athlon Mobile? Wątpię, bym musiał pracować 6h na bateriach, ale nigdy nie wiadomo. A jak się mają Celerony do laptopów? Jeśli chodzi o pamięć: czy 256 DDR wystarczy, czy lepiej zainwestować już w 512? Czy 14 calowa przekątna matrycy to wielka różnica z 15 calami - mam głownie na myśli komfort pracy w arkuszach kalkulacyjych bądź podczas kodowania. Czy istnieje także możliwość podłączenia kabla z anteny odbierającej sygnał bezprzewodowy, tak jak ma to miejsce w desktopach?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jakiś czas będę zmuszony kupić sobie laptopa. Właśnie załapałem się do pracy ( wybaczcie, musiałem się pochwalić ). Notebooka niestety na początek nie dostanę, gdyż to fucha na 1/2 etatu, ale stacja robocza już czeka Tak czy inaczej zakup komputera przenośnego stanie się nieunikniony. Czy moglibyście nieco mi doradzić w wyborze? Cena do 5000 zł netto. Komputer głównie służyłby do pracy - głównie moduły Microsoft Office i potężna aplikacja Microsoftu pomagająca zarządzać poszczególnymi działami w firmie - więc głównie będzie to rzeźbienie. Zacznijmy od procesora: już na początku pojawia się dylemat: Intel Centrino czy AMD Athlon Mobile? Wątpię, bym musiał pracować 6h na bateriach, ale nigdy nie wiadomo. A jak się mają Celerony do laptopów? Jeśli chodzi o pamięć: czy 256 DDR wystarczy, czy lepiej zainwestować już w 512? Czy 14 calowa przekątna matrycy to wielka różnica z 15 calami - mam głownie na myśli komfort pracy w arkuszach kalkulacyjych bądź podczas kodowania. Czy istnieje także możliwość podłączenia kabla z anteny odbierającej sygnał bezprzewodowy, tak jak ma to miejsce w desktopach?  

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie  :D

Jeśli potężna aplikacja ma działać - to 512 MB ram polecam i oczwiście Centrino, który będzie wydajniejszy od Athlona, będzie się mniej grzał i co najważniejsze będzie pracował długo na bateriach. W sumie na razie tego nie zakładasz - ale zapewniam, że ich zabraknie - wtedy gdy będziesz tego pilnie potrzebował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Co do Della, to zauważyłem,że większość osób w firmie posiada notebooki tejże firmy. Stacje robocze/servery to również hardware z tejże stajni. Ja póki co na laptopa nie liczę, ale czy nie jest tak, że Dell jest nieco przereklamowany? Chodzi mi o fakt, czy nie przepłaca się czasami za logo Della na własnym komputerze przenośnym? Przeglądałem kilka ofert notebooków w necie, natrafiając np na:

http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=25&KatItemCId=2155 ( tu 256 DDR, ale zapewne można dołożyć drugie tyle )

http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=18&KatItemCId=2215 ( podobnie )

http://www.tanienotebooki.pl/note_one.php?id=389

http://www.tanienotebooki.pl/note_one.php?id=281

Jakie jest Wasze zdanie? Swoją drogą doszły mnie słuchy, że IBM nie robi dość dobrych komputerów przenośnych

P.S. Oczywiście Centrino zadowalało by mnie najbardziej,nie wiem jednak czy zmieszczę się w kosztach :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Co do Della, to zauważyłem,że większość osób w firmie posiada notebooki tejże firmy. Stacje robocze/servery to również hardware z tejże stajni. Ja póki co na laptopa nie liczę, ale czy nie jest tak, że Dell jest nieco przereklamowany? Chodzi mi o fakt, czy nie przepłaca się czasami za logo Della na własnym komputerze przenośnym? Przeglądałem kilka ofert notebooków w necie, natrafiając np na:

http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=25&KatItemCId=2155 ( tu 256 DDR, ale zapewne można dołożyć drugie tyle )

http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=18&KatItemCId=2215 ( podobnie )

http://www.tanienotebooki.pl/note_one.php?id=389

http://www.tanienotebooki.pl/note_one.php?id=281

Jakie jest Wasze zdanie? Swoją drogą doszły mnie słuchy, że IBM nie robi dość dobrych komputerów przenośnych  

P.S. Oczywiście Centrino zadowalało by mnie najbardziej,nie wiem jednak czy zmieszczę się w kosztach :cry:

Mam w firmie 3 Dele - Latitude - każdy z nich się chrzanił. Co prawda na gwarancji 3 letniej i z serwisem w miejscu zamieszkania klienta w ciągu 24h (co jest wielkim plusem) - jakkolwiek wolałbym mieć laptop którego nie trzeba serwisować (jakąś toshibę lub fujitsu) - niż taki który zostanie w ciągu tych 3 lat serwisowany średnio 5-6 razy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych co podałeś to IMHO najlepszy wybór to MAXDATA (opcja 3) tyle, że z miejsca trzeba dołożyć jej pamięci. Ale masz Centrino, 3 lata gwarancji, kupę wejść/wyjść i wyświetlacz 15 cali (rozdzielczość wprawdzie ta sama co 14calowe, ale za to wszystkie szczegóły będą wyraźniejsze). Niestety nie widziałem tego notka w akcji i nie wiem jak się prezentuje matryca.

Co do notebooków IBM, to tak naprawdę na świecie jest 5-6 producentów notebooków OEM i oni sprzedają je innym "producentom".

Sam przez chwile miałem Compaqa Evo i byłem z niego naprawdę zadowolony. Rozszerzenie pamięci to była minuta roboty i niewielkie koszty (przynajmniej w USA)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych co podałeś to IMHO najlepszy wybór to MAXDATA (opcja 3) tyle, że z miejsca trzeba dołożyć jej pamięci. Ale masz Centrino, 3 lata gwarancji, kupę wejść/wyjść i wyświetlacz 15 cali (rozdzielczość wprawdzie ta sama co 14calowe, ale za to wszystkie szczegóły będą wyraźniejsze). Niestety nie widziałem tego notka w akcji i nie wiem jak się prezentuje matryca.

Przyznam,że mi również przypadł on do gustu. Raty są, więc zakup wydaj się jeszcze bardziej przekonywujący. Zobaczymy, jak to wszystko w praniu wyjdzie. A czy mieliście może styczność z Celeronami pod laptopy? Przeglądając niektóre ofery natrafiłem na mobilne wersje tychże procesorów. Jakieś uwagi pod tym adresem? O AMD Mobile może również, gdyż wygląda na to, że mówimy wszyscy o Centrino. Czy naprawdę jest to najlepsza & najbardziej wydajna dostępna technologia pod komputery przenośne?

Co do notebooków IBM, to tak naprawdę na świecie jest 5-6 producentów notebooków OEM i oni sprzedają je innym "producentom".

Sam przez chwile miałem Compaqa Evo i byłem z niego naprawdę zadowolony. Rozszerzenie pamięci to była minuta roboty i niewielkie koszty (przynajmniej w USA)

Co się stało, że już go nie masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w firmie 3 Dele - Latitude - każdy z nich się chrzanił. Co prawda na gwarancji 3 letniej i z serwisem w miejscu zamieszkania klienta w ciągu 24h (co jest wielkim plusem) - jakkolwiek wolałbym mieć laptop którego nie trzeba serwisować (jakąś toshibę lub fujitsu) - niż taki który zostanie w ciągu tych 3 lat serwisowany średnio 5-6 razy ;)

Mówisz poważnie? Delle tak często się chrzaniły? A mają taką dobrą opinię wśród znajomych. Przyznam szczerze, że jako student częściej widzę na uczelni produkty California Access, Gericom, Maxdata, Toshiba niż dość drogie Delle, które przeważają w firmie. Czy z Dellami rzeczywiście jest tak, że są one tak awaryjne, bo prawdopodbieństwo iż trafiłeś na trefne egzemplarze jest dość małe, skoro wszystkie z 3 Latitude'ów się kasztaniły. A swoją drogą jakie to były dokładnie modele, jeśli można wiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się stało, że już go nie masz?

Był mi potrzebny podczas pobytu zagranicą. Po powrocie do kraju go sprzedałem, bo mam w domu mocniejszego desktopa a notebook nie jest mi do niczego potrzebny. Operacja zakończona pełnym sukcesem, bo używałem go 5 miesięcy, a korzystając z różnicy cen między USA a Polską i tak odzyskałem 100% wydanych pieniędzy :) A komputerek fajny był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz poważnie? Delle tak często się chrzaniły? A mają taką dobrą opinię wśród znajomych. Przyznam szczerze, że jako student częściej widzę na uczelni produkty California Access, Gericom, Maxdata, Toshiba niż dość drogie Delle, które przeważają w firmie. Czy z Dellami rzeczywiście jest tak, że są one tak awaryjne, bo prawdopodbieństwo iż trafiłeś na trefne egzemplarze jest dość małe, skoro wszystkie z 3 Latitude'ów się kasztaniły. A swoją drogą jakie to były dokładnie modele, jeśli można wiedzieć?

Dell jest strasznie drogi

modele to CPt szt 1 i CPx szt 2 - CPx w ciągu 2,5 roku został praktycznie zbudowany 2 razy od nowa (od niedziałającej klawiatury zaczynając, aż po matrycę kończąc (to 2 razy), 2 razy wymiana płyty gł). Pozostał były też kilkakrotnie serwisowane. Od tej pory już nie kupujemy - polecam te nowe HP-Compaq (serja NX) na centrino - b.dobre i solidne. IBM ma też dobre (i też drogie) - ale tylko seria T, seria A oraz R to kaszana. Mogę polecić z czystym sercem Toshibę (nie do zajechania) - mamy 3 i poza wymianą HDD (niestety, jak notebooka się nie szanuje - to HDD padnie w każdym) nic się nie działo. Gericoma odradzam (kuzyn ma - po pół roku rozkleiła mu się obudowa od matrycy ;) ) - reszty nie znam.

Może teraz Dell poprawił jakość (jakoś nie mam ochoty sprawdzać ;) przepłacając) - ale wątpię. Tamte notebooki były kupione zupełnie w różnym czasie i w różnych miejscach (jeden był sprowadzony z niemiec)

Compaq robił dobre notebooki (vide post o EVO) - naprawdę świetne (sprzedaliśmy ze 20 do jednego z dużych naszych klientów i przer 1,5 roku żadnej usterki (teraz sprzedajemy tam HP NX9000/9005 które są następną generacją EVO). za to notebooki HP seria XE 3 - to kociokwik ;) straszna kaszana

Jeśli idzie o wydajność Centrino to jest nie do pobicia - dość powiedzieć że Centrino 1,4 Ghz jest tak samo wydajne jak PIV 2,2

Oczwiście kupując Centrino godzisz się na grafikę Intela (która wystarczy do prac biurowych, DVD, DivX - ale już do gier 3D się po prostu nie nadaje).

Amd mobile - to też fajny procek (żre więcej prądu niż PIV M) - wystrzegaj się wersji procesorów niemobilnych (te na bateriach potrafią pociągnąć 1h lub mniej)!

Celeron będzie brał mniej prądu niż PIV - aczkolwiek wydajność żałosna :( (o ile wydajność procesora 2,0 Ghz może być żałosna ;) )

Jeśli zdecydujesz się na PIV lub Athlona możesz decydować się na kupno notebooka z jakąś fajną kartą graf. Widziałem już notebooki z PIV M 2,6 i Radeonem 9600M na pokładzie (wyświetlacz 15 cali, Combo, 512 RAM) które w 3dmarku01 robiły 7000-8000 tys pkt (więc już całkiem przyzwoicie gry na tym działają).

Wybierając centrino jestes pozvbawiony tej wydajności 3D - ale dostajesz gratis: duża wydajność procesora, mały pobór prądu, średnio 200% więcej czasu na bateriach, trochę mniejszą wagę sprzętu, no i oczywiście WiFi w standardzie.

Centrino jest droższe - ale wg mnie lepsze (dłuższy cas pracy na bateriach i mniejsza waga - (przecież takie jest zadanie notebooka - aby go nosić)) w sumie jak potrzebujesz wydajnej stacji do 3D to kupujesz komputer biurkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi