mat_zab Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Chce kumplowi kupic bardzo tanią a zarazem dobrą plyte do pdkręcania i wydajną te 2 plyty sa w podobnych cenach czyli jakies 150zł teraz pytanie która lepsza pod wzgledem podkręcania i takich tam bajerow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter_oa Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 nie ma czegos takiego jak bardzo tania i dobra mobo do OC :) ale jezeli juz to... ASrock.. nie wiem dlaczego, ale nie mam przekonania do ECS, chociaz kilku kumpli pracuje na tym.. :twisted: niedlugo sam bede wymienial moje a7n266-vm i wybor padnie wlasnie na tego asrocka :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 bierz ECSa swietna plytka zajzyj do tematu o niej a duzo sie dowiesz swietne mozliwosc o/c stosunek cena/jakosc nie do przebicia :P pozdr :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 ECS L7S7A2 DiT jak w albercie (dobre i tanie )... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemac Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Takze polecam plytke ECS moze to nie jest jakas SUPER firma, ale za taka cene czegoz mozna wymagac ;). Teraz tak na powaznie mam ECS L7S7A2 bios chipmod (jak sie nie myle), zmodowanego durnia 1400@2000XP i wszystko chodzi SUPERZASCIE. Plyte kupilem jako kolejna ze stajni ECS, poprzednio ECS K7VZA PCB3, i nie narzekam wiem ze drzemia w niej jeszcze wieksze poklady mocy. Braki czasu nie pozwalaja mi szalec :). Co jak co moze to nie jest jakas plyta high-end, ale za takie pieniadze stosunek oc jest doskonaly. P.S. za kilak miesiecy trzeba bedzie i tak wymnienic wszystko, bo wejda kolejne nowinki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Lepszy będzie ECS pomimo, że asrock ma ciutkę nowszy chipset 746FX, aczkolwiek widziałem porównanie asrocka na 746fx, ecs'a na 746 i epoxa rda+ i ecs był wydajniejszy niż asrock, poza tym to sprawdzona już firma, może nie najlepsza ale asrock na pewno nie jest lepszy. no i do ECS'a są biosy eleganckie, a ten asrock chyba biedę ma. co innego K7S8XE+ (z s-ata i o/c biosem) ale to jużponad 200zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<maXus> Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Ja tez mam Ecs L7s7a2 i nie narzekam.Za Ecs,em przemawia mozliwosc zmiany mnoznika, co prawda zworkami na plycie, ale ASRock wcale nie udostepnia takiej mozliwosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Lepszy będzie ECS pomimo, że asrock ma ciutkę nowszy chipset 746FX, aczkolwiek widziałem porównanie asrocka na 746fx, ecs'a na 746 i epoxa rda+ i ecs był wydajniejszy niż asrock, poza tym to sprawdzona już firma, może nie najlepsza ale asrock na pewno nie jest lepszy. no i do ECS'a są biosy eleganckie, a ten asrock chyba biedę ma. co innego K7S8XE+ (z s-ata i o/c biosem) ale to jużponad 200zł. OK tu nie mam zamiaru pisać o wyższości ECS'a nad ASRock'iem i na odwrót (bo to zaczyna robić się nudne :D) tylko kwestionował bym wyższość sis746 na sis746fx mógł byś dać linka z tesetm tych chipsetów (się upewnie). A co do biosów to się nie zgodzę :P na Geekster.Info są równie wypas biosy tuningowane przez fanatyków ASRock'a z dopiskiem adv więc pod tym względem asrock nie ustepuje ECS'owi. Aha staraj się wybierać najnowsze rewizje tych płyt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_zab Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Dzieki za pomoc jutro jade po ECS. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Chce kumplowi kupic bardzo tanią a zarazem dobrą plyte do pdkręcania i wydajną te 2 plyty sa w podobnych cenach czyli jakies 150zł teraz pytanie która lepsza pod wzgledem podkręcania i takich tam bajerow. Mam ECS - FSB do 233 co 1 Mhz, blokada CPU/FSB itd. pamiętaj aby uzyskać FSB 200 trzeba PCI/AGP ustawić na 34/68 bios tylko cheepo 127 Aby podnieść napięcie trzeba robić drut moda (ale do tego nadaję się generator napięcia na płycie) bo standardowo można podnieśćtylko 7,5% - ale i tak to wystarcza. Do płytki jest dołączony czytnik wewn. USB - dla kart pamięci flash 6in1 - więc jak go sprzedasz za 50-70 zł - to koszt płyty wyjdzie około 80-100 zł (zależy za ile płytę kupisz) - ja dałem za swoją 139 zł w proline. (do czytnika trzeba znaleźć oprogramowanie pozwalajace na pracę z innymi płytami gł (ale to nie problem). Oczywiście przygotuj się na zakup Zalmana ZM-32NB (na mostek północny) - koszt około 15 zł (o ile myślisz o podkręcaniu w okolicach 200FSB lub wyżej). Nowe rewizje płyt nie posiafają sesnorów mierzących napiecia 3,3 5 i 12 V - podają tylko napięcia na procku, ramach i bateryjce. Stare rewizje mają te sensory - ale są trochę mniej stabilne i nie posiadajączytnika (te sprzedawane obecnie) - można je poznać po tym, że stara rewizja ma 2 comy, nowa ma 1 coma Dźwięk jest 5.1 - trzyma standard znany z kart mint 5.1 lub np Zoltrix night in gale 5.1 - w sumie nic specjalnego, ale jest. LAN jest ok - pamiętaj o tym by po zainstalowaniu windowsa w opcjach zaawansowanych karty wpisać MAC Adres (może być jakikolwiejk - byle nie z tej samej sieci) - bo standardowo jest ustawiony na 00-00-00-00-00 (jak wgrasz bios cheepo 127 - to w biosie masz możliwość ustawienia sobie MAC Adresu). Nie polecam biosów modxxxx od Killeroya - ponieważ mają one możliwość ustawienia PCI/.AGP tylko 33/66 oraz 38,5/77 (co jest zbyt wysokim ustawieniem dla niektórych dysków twardych). Na standardowym FSB 333 - nie za bardzo wszystko ładnie śmiga - o wiele pewniejsze i stabilniejsze jest ustawienie fsb 134x2 (nie wiadomo czemu) - a jak pisałem jeśli chcesz osiągnąć stabilnie pow FSB 200 - to musisz dać oczko wyżej taktowanie PCI/AGP - dla biosów cheepomana jest to 34/68 - a dla biosów killeroya 38.5/77 (niestety nie ma tu nic między 33 a 38.5 :( ) życzę udanych zakupów !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Mam ECS - FSB do 233 co 1 Mhz, blokada CPU/FSB itd. pamiętaj aby uzyskać FSB 200 trzeba PCI/AGP ustawić na 34/68 bios tylko cheepo 127 Aby podnieść napięcie trzeba robić drut moda (ale do tego nadaję się generator napięcia na płycie) bo standardowo można podnieśćtylko 7,5% - ale i tak to wystarcza. Do płytki jest dołączony czytnik wewn. USB - dla kart pamięci flash 6in1 - więc jak go sprzedasz za 50-70 zł - to koszt płyty wyjdzie około 80-100 zł (zależy za ile płytę kupisz) - ja dałem za swoją 139 zł w proline. (do czytnika trzeba znaleźć oprogramowanie pozwalajace na pracę z innymi płytami gł (ale to nie problem). Oczywiście przygotuj się na zakup Zalmana ZM-32NB (na mostek północny) - koszt około 15 zł (o ile myślisz o podkręcaniu w okolicach 200FSB lub wyżej). Nowe rewizje płyt nie posiafają sesnorów mierzących napiecia 3,3 5 i 12 V - podają tylko napięcia na procku, ramach i bateryjce. Stare rewizje mają te sensory - ale są trochę mniej stabilne i nie posiadajączytnika (te sprzedawane obecnie) - można je poznać po tym, że stara rewizja ma 2 comy, nowa ma 1 coma Dźwięk jest 5.1 - trzyma standard znany z kart mint 5.1 lub np Zoltrix night in gale 5.1 - w sumie nic specjalnego, ale jest. LAN jest ok - pamiętaj o tym by po zainstalowaniu windowsa w opcjach zaawansowanych karty wpisać MAC Adres (może być jakikolwiejk - byle nie z tej samej sieci) - bo standardowo jest ustawiony na 00-00-00-00-00 (jak wgrasz bios cheepo 127 - to w biosie masz możliwość ustawienia sobie MAC Adresu). Nie polecam biosów modxxxx od Killeroya - ponieważ mają one możliwość ustawienia PCI/.AGP tylko 33/66 oraz 38,5/77 (co jest zbyt wysokim ustawieniem dla niektórych dysków twardych). Na standardowym FSB 333 - nie za bardzo wszystko ładnie śmiga - o wiele pewniejsze i stabilniejsze jest ustawienie fsb 134x2 (nie wiadomo czemu) - a jak pisałem jeśli chcesz osiągnąć stabilnie pow FSB 200 - to musisz dać oczko wyżej taktowanie PCI/AGP - dla biosów cheepomana jest to 34/68 - a dla biosów killeroya 38.5/77 (niestety nie ma tu nic między 33 a 38.5 :( ) życzę udanych zakupów !!!! napięcie procka można podnieść o max 5% w biosie, pamięci o 3.5% czytnik sprzedałem kolesiowi, który miał płytę na VIA (MSI chyba) i czytnik biegałna sterach, które były na płytce dołączonej do mobo - nic nie trzeba ściągać. co do dźwięku to chyba nie słyszałeś zoltrixa night-in-gale, jest o niebo lepszy od zintegrowanej a jakość dźwięku w dużej mierze zależy od przetworników a nie od chipsetu, więc nie porównuj zintegrowanego CMI z CMI zoltrixa (jakością nie ustępuje SB live). żadnych adresów mac nie wpisywałem, wszystko ładnie jest w windowsie, kortzystam z sieciówki do neta i mac nie jest 00-00-00-00-, jest jak należy. takie "drobne" poprawki specyfikacji płyty. zoltrix na prawdę zawaliście gra, bez porównania ze zintegrowaną :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 napięcie procka można podnieść o max 5% w biosie, pamięci o 3.5% czytnik sprzedałem kolesiowi, który miał płytę na VIA (MSI chyba) i czytnik biegałna sterach, które były na płytce dołączonej do mobo - nic nie trzeba ściągać. co do dźwięku to chyba nie słyszałeś zoltrixa night-in-gale, jest o niebo lepszy od zintegrowanej a jakość dźwięku w dużej mierze zależy od przetworników a nie od chipsetu, więc nie porównuj zintegrowanego CMI z CMI zoltrixa (jakością nie ustępuje SB live). żadnych adresów mac nie wpisywałem, wszystko ładnie jest w windowsie, kortzystam z sieciówki do neta i mac nie jest 00-00-00-00-, jest jak należy. takie "drobne" poprawki specyfikacji płyty. zoltrix na prawdę zawaliście gra, bez porównania ze zintegrowaną :!: Faktycznie walnąłem się co do napięcia (jest max 5%) - czytnik na std sterownikach działa z niektórymi płytami a z niektórymi nie (w sumie nie ma to znaczenia, bo sterowniki uniwersalne można zaciągnąć z netu). słyszałem zoltrixa night in gale (nawet miałem sobie kupić) - ale porównania do live nie ma żadnego (live go miażdży jakością dźwięku!), a o audigy nie wspominam :( zresztą aby nie być gołosłownym (dane za rightmark audio analser PCWK9/2002) Dynamic Range (dB - im więcej tym lepiej) Zoltrix Nighingale Pro 6 5.1, 65,5 Mint Sound Card 3D , 64,1 Live! 5.1 Digital , 79,5 Audigy 1 Player , 81 Terratec DMX Xfire 1024 , 77,6 Terratec DMX Fire 24/96 , 89,7 Dynamic Range (dB - im więcej tym lepiej) Zoltrix Nighingale Pro 6 5.1 , 65,5 Mint Sound Card 3D , 64,1 Live! 5.1 Digital , 79,5 Audigy 1 Player , 81 Terratec DMX Xfire 1024 , 77,6 Terratec DMX Fire 24/96 , 89,7 Noise Level (dB im mniej (od zera!) tym lepiej) Zoltrix Nighingale Pro 6 5.1 , -64,7 Mint Sound Card 3D , -63,9 Live! 5.1 Digital , -81,8 Audigy 1 Player , -83,5 Terratec DMX Xfire 1024 , -80,3 Terratec DMX Fire 24/96 , -93,3 Dynamic Range Zoltrix Nighingale Pro 6 5.1 , od +0,10 do -11,62 (porażka na MAXA!!!!) Mint Sound Card 3D , od +0,13 do -3,75 Live! 5.1 Digital , od +0,13 do -1,43 Audigy 1 Player , od +0,13 do -2,19 Terratec DMX Xfire 1024 , od +0,11 do -0,15 Terratec DMX Fire 24/96 , od +0,01 do -0,01 Zoltrix gra porównywalnie z mintem - a ten gra porównywalnie z kodekiem audio na L7S7a2 - cóż, takie życie... czy się ktoś z tym zgadza czy nie. A jak ktoś pisze, że Zoltrix gra porównywalnie z Live! to sorki :lol: po prostu brak mi słów co się tyczy zijntegrowanego dźwięku 5.1 na tym ECSie - to faktycznie nie powala, ale jest ;) i jak ktoś nie ma innego - to będzie miał ten. MAC adres karty sieć na niektórych płytach jest wpisany, na innych nie ma (może zależy to od rewizji ? ja mam nową rev z 1 portem com) i u mnie nie działało doputy dopuki nie wpisałem MAC adresu (wiem że na starych rev (tych z 2 portami com) wszystko chodziło ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picapau Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Ja tez mam Ecs L7s7a2 i nie narzekam.Za Ecs,em przemawia mozliwosc zmiany mnoznika, co prawda zworkami na plycie, ale ASRock wcale nie udostepnia takiej mozliwosci. Plyty k7s8x oraz k7s8xe w rewizji >3 maja zmiane mnoznika zworkami! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeride Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 no własnie k7s8x ma zmiane , mnożnika, fsb, i napiecia ps. teraz w moim sklepiku kosztuje 130zł wersja 3.0 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...