Skocz do zawartości
Damianos99

Skręcone-przetestowane -NUKLEON+GPU-Mate+AT-306+d.chłodnica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Tydzień temu skręciłem WC rev.2 Co zmieniłem? Wszystko

Aktualny zestaw skałada się z:

1.Bloczek na CPU - NUKLEON N1 - szybkozłączki 9/12

2.Bloczek na GPU - MCS (ten aktualny w ofercie) - szybkozłączki 9/12

3.Chłodnica duża + 4 wiatraki , również MCS - szybkozłączki 9/12

4.Pompka ATMAN AT-306 (2000l/h)

Wszystko podpięte do zestawu:

P4-2.4ht@3.25,Abit-IC7,1gb (2x512-dual) Hynix-4.3,Radeon-9700pro.......

System chodzi stabilnie z FSB-270 mhz (napięcie niemal standardowe-1.575v), pamięci 1:1 czyli 540mhz - 2.8v i grafika 325@400 / 620/700

Najważniejszą uciechą jest dla mnie pozbycie się warczącego coolera z Radeona,jeśli chodzi o wydajność,pozostała na tym samym poziomie.Procek grafiki pracuje stabilnie na 400mhz tak samo jak i z chłodzeniem powietrzem,pamięci również pozostały na poziomie 700 mhz lecz brak coolera wiejącego na nie spowodował koniczność zamontowania sporego wiatraka który je skutecznie schładza,wiatrak wyjąłem ze zwalonego HUNTKEYA i podpięty na 5v jest niesłyszalny.Drugi identyczny wieje na 2 dyski-Barracuda7-160gb do plików i niesamowicie grzejący się SCSI-CHEETACH-15.000 obrotów 36,7gb (aktualnie chłodzony jest lekko ciepły).Pamięci pracują na 540 mhz (CL3-7-4-4) i nie wymagają żadnego chłodzenia (identyczne w wydaniu Corsair-XMS mają radiatory które wydają się jedynie przyciągać do zakupu bo w praktyce są zbędne),nie ukrywam jednak że coś tam na nie wieje ale testowałem na sucho i wszelkie testy przechodzą bez...skaleczenia.Przejde do konkretów-temperatury itp. Wszystko jest na szybkozłączkach 9/12 spięte trójnikiem za Nukleonem który łączy 2 strumienie w 1 idący na grafike.Schemat zastosowany jest taki POMPKA>CHŁODNICA>CPU>GPU>ZBIORNIK.....

Przed podaniem temperatur zwrócić uwagę musze na sposób pomiarów jedynie z diody termicznej wewnątrz procesora i spore "zawyżanie" wyników przez owego ABITA-IC7 (na ASUS-P4P800 przy identycznych ustawieniach i identycznym systemie-ten sam dysk-jeszcze na AC miałem różnice na poziomie ok.15 stopni !!! Abit pewnie zawyża a Asus zaniża)

W każdym razie pomiary z diód nie są wiarygodne a czujnik podłącze za tydzień w celu "wywąchania" prawdy.Komp pracuje 24h więc temperatura wody w zbiorniku jak i w obiegu jest w miare stała.Temperatura w IDLE-40 stopni , podczas ostrego grania max-47.Z kompa jestem zadowolony i kolejna rzecz która mi przeszkadza to.....CHIEFTEC-360 z jednym wiatrakiem-jest zdecydowanie słyszalny.POMPKA.....Mam 2 sztuki,AQUASZUT-PO-01 2000l/h i ATMAN AT-306 2000l/h.Pompka Aquaszut jest troche większa (ogrodowa) i zdecydowanie GŁOŚNIEJSZA!!!

Generalnie sprawia problem,zasnąć jest ciężko.ATMAN natomiast jest naprawde cichy,zatopiony w zbiorniku przenosi bardzo delikatne drgania z którymi można sobie śmiało poradzić.Jeśli chodzi o wydajność,jest różnica.Przepływ REALNY sprawdziłem sposobem butelki.Stoper w dłoń i woda w butle,różnica jest duża-ATMAN ok.130 l/h AQUASZUT-ok.180 l/h

Podłączyłem AQUASZUTA na 15 min i nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy w temperaturach,IDLE,STRESS mirzony PRIME95 był na identycznym poziomie. Teraz pytania i spostrzeżenia:

Po jaką cholere męczyć się z głośną pompką o wydajności ok.50% wyższej skoro w praktyce temperatura się nie zmienia.Temperatura na poziomie zawyżającej płyty ABIT na poziomie 40-47 max nie stwarza jakichkolwiek problemów ze stabilnością a każdy kolejny stopień w dół niczego nie poprawi ponieważ 270 fsb przy ramie 1:1 to kres możliwości ustawień,mnożnik jest zblokowany więc the end

Grafika pozostała na ustawieniach z AC (i tak dość wysokich) i nie zamieżam jej bardziej żyłować ponieważ nie widze w tym żadnego sensu.

Za kilka dni dla ciekowości ustawie chłodnice bezpośrednio na wylocie,wkońcu chłodnica ma za zadanie schładzać najbardziej nagrzaną wode.

Co więcej?...nie wiem Wszystko chodzie stabilnie.Oto wynki z testów (jestem już w Hall of fame 3d2003)

1.3DMARK03 - 6215

2.3DMARK01 - 19407

3.AIDA32 - 6059-odzczyt / 2374-zapis

4.Sisoftsandra03 - pamięci - 6279 / 6296

Może jakieś rady,spostrzeżenia................TH©X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te weze nie sa dla tak mocnej pompki za male? ID 9mm... To ciekawe ze nie zauwazyles przy takiej duzej (procentowo) roznicy przeplywow zadnej roznicy temperatur... Moze jednak powinienes obadac to solidniejszymi termometrami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc chyba złamałem pewną zasade jaką kierują się koledzy doradzający.Wszędzie słysze to samo...węże 9/12...człowieku - nie ma szans...130 l/h realnego przepływu...człowieku-nic to nie da...

Czytałem na stronce Abita jak i na tym forum o Abit-IC7 że zawyża temperature ok.10 stopni,czyli jakie mam wyniki na tych beznadziejnie małych kabelkach i tak kiepskiej pompce......30-37 stopni.

Co z tego wynika? PRAKTYKA

Wale wszelkie teoretyczne podpowiedzi,oto dowód że z tak "niewysilonej" pompki i tak "małych" rurek zestaw chłodzi bardzo dobrze dwa bloki 24h/dobe a wyniki mam na dość wysokim poziomie.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi