unkes15 Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Mam dla was małe zadanko: na informatyke kolesiowa zadala nam napisanie takiego programu w Turbo Pascalu, zeby liczyl liczbe wyrazow we wprowadzonym lancuchu tekstowym. Z tym, ze ma liczyc rzeczywista liczbe wyrazow a nie np liczbe spacji (choc tym rowniez bym nie pogardzil). Czy ktos z was moglby z grubsza napisac ten kod i mi go wyslac na pw? Albo chociaz powiedzcie z czego skorzystac, z jakich funkcji itp. bo siedze nad tym pol dnia i gowno mi wychodzi. W ogole nie mam pomyslu jak to napisac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 szkoda ze dzisiaj nie mam czasu bo bym ci pomogl :( najlepiej daj tutaj co juz masz, szybciej ci pomoga, bo zobacza ze na latwizne nie idziesz :> niepotrzebnie pisales ze ktos ci w szkole zadal :P hehe a tak btw. to polecam forum na: www.binboy.org Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Ja bym to zrobił tak: - wczytujesz tekst do tablicy - przeglądasz kolejno tablicę - jeżeli napotkasz spację: ile:=ile+1; Niestety nie mam Pascala więc nie mogę napisać Ci gotowego kodu. Może ktoś inny będzie miał czasi chęci albo nawet lepszy pomysł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Hmm ja bym zrobił podobnie - ale szukałbym pierwszego znaku nie będącego spacją po spacji .. bo jak ktoś da 5 spacji pod rząd to się algorym powyżej przewróci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 jesli w tab masz caly ten tekst i konczy sie znakiem konca tekstu eof to kod bedzie wygladal tak : begin i:=2; ilosc_wyrazow = 0; while(tab <> EOF) do begin if (tab[i-1] > 'a' ) and (tab[i-1] < 'z') and (tab = ' ') begin ilosc_wyrazow := ilosc_wyrazow + 1; end; i := i + 1; end; end; tylko to chodzi dla malych liter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...