Skocz do zawartości
MarioM

Chłodzenie XP 2000+ (Thoroughbred)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien dylemat - wydaje mi się, że mój AthlonXP 2000+ (Thoroughbred) nie jest za dobrze chłodzony. Procesor chłodzi cooler CoolerMaster CP5-7JDIB-0L (Silent) z miedzianą stopką, max 2800 obrotów/min, natomiast ciepełko z obudowy wysysa dodatkowo wentylator Zalman ZM-F1 80x80 w trybie silent 1700obr/min.

W czasie normalnej pracy na Windows XP (bez grania) MBM wskazuje 50-52 stopni na procku i 30-32 stopni na płycie (jest to Asus AV7-133C, na chipsecie jest radiator Zalmana ZM-NB32J). Oczywiście przy zamkniętej obudowie.

Jak zauważyliście raczej preferuje niskoobrotowe wentylatory, ale nie chciałbym żeby odbijało się to kosztem przegrzania procka. A że na drugim kompie, gdzie jest Duron 750 (Spitfire) chłodzi poczciwe Volcano II z 5800 obr/min i jest tak cicho, że żeby usłyszeć szum powietrza trzeba się nachylić mocno nad obudową, to dobry cooler z wysokimi obrotami też wchodzi w grę.

Zastanawiam się nad nowym coolerem na procek (tak do 100 zł) - albo ThermalTake Volcano 10 (4500 obr/min) albo Cooler Master HAC-V81 (2500-4800obr/min) z potencjometrem. Przyglądam się też coolerom GlacialTech Igloo 2510 (2800obr/min) i GlacialTech Igloo Silent Breeze 462 II (2200 obr/min) oraz Spire Skive Stream II SPA13B0 (3600 obr/min).

Byłby wdzięczny za radę odnośnie coolera oraz... info, czy taka temperatura jest normalną temperaturą i że może nie ma potrzeby nic zmieniać :D

pozdrawiam, MarioM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to co w podpisie i wg mbm mam 56*C w tej chwili na procku - komp działa bez przerwy od godziny 13, mamy prawie 22 czyli jakieś 9h o ile dobrze kalkuluję. W budzie mam 37 - 38 i 45 na HDD. Chciałem zrobić test tempów i mam tylko wentyl nad Zalmanem puszczony na 2000obr. Poza tym oba dodatkowe wentyle z budy 80x80 mam wyłączone, a komp działa spoko, więc tempy raczej nie są za duże. Buda ofcoz zamnknięta. Co do pytania to polecam Coolery Thermaltake, do 100zł jakieś Volcano kupisz - zobacz na www.4max.com.pl tam podają poziom hałasu wydzielany przez cooler.

BTW: Cieszę się że nie jestem sam bo bałem się że to tylko mi się tak grzeje, ale teraz jak wyłączyłem dodatkowe wiatraki to jest cicho...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem to co napisales o temp. i troche sie zdziwilem. Mialem kiedys tego CM na Athlonie 2.2+ (T-bred A0) i przy podobnych temperaturach w obudowie mialem w idle 42-45*C. Dopiero jak zwalnialem wentyl do 1900bor/min to temp. na procku w idle dochodzila do 50*. Wniosek... albo ktoras plyta konkretnie przeklamywala, albo masz zle zalozony cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi