Skocz do zawartości
rumun_666

Downstream hormons, upstream hormons: jak to przetłumaczyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (Panie) HELP: jak to przetłumaczyć: CYP17 A2 allele was associated with elevated levels of downstream hormons.

pomocy tłumacze b. ważny tekst medyczny i na jutro musi byc skonczony.... szukalem tego wszędzie i nie znalazłem, tyle nagapiłem sie na google ze juz mi obrzydl i bd uzywal yahoo ;) ale bez zartoof: POMOCY!! mam juz całą resztę przetłumaczoną ale nigdzie nie moge znalezc tego... jeszcze w innym zdaniu występuje wyrazenie upstream hormons

z gory thx

pozdro, RUMUN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam słwoniku i nie dam sobie uciac głowy ze to jest przetlumaczone poprawinie (nie ucze sie angielskiego)

:arrow: downstream - z prądem

:arrow: upstream - pod prad

downstream hormons - i czy tu nie chodzi o chormony które ida pod prad (krwi?)

Tyle ci moge pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewiem ale mi siezdaje, że chodzi o to:

jest to tekst ściśle fizjologiczny i czasem wszystko trzeba tłumaczyc w przenośni albo przeciwnie - maxymalnie dosłownie

alel CYP17 A2 jest powiązany z podniesionymi poziomami - i tu jest właśnie problem ...

downsteam mozna tłumaczyc jako płyniecie w dół - czyli spływ lub poprostu SPADEK .... zdaje sie ze chodzi tu o to, że:

alel CYP17 A2 jest powiązany z "podniesionymi poziomami" "spadku hormonów" ....... niedosłownie tłumaczę to jako fizjolog z wykształcenia:

występowanie w genotypie alelu CYP17 A2 wiaze sie nasileniem spadku poziomu hormonów ... czyli jeśli ten alel występuje to spadek poziomu hormonów jest wiekszy niz gdy tego alela nie ma

sytuacja podobna do starzenia sie meżczyzn ... u tych posiadajacych pewien aktywny gen (nazwijmy go X - nie pamietam nazwy dokłądnej) spadek poziomu hormonów (popularna andropauza) nastęuje wcześniej i w większym stopniu niz u tych którzy nie mają tego genu ...

nie wiem czego dotyczy twój tekst bo nie przytoczyłaę go w całosci ... moze dotyczyc róznego rodzaju aktywnosci hormonalnej - dlatego to o andropauzie traktuj jako czysta ciekawostke ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi