Skocz do zawartości
boofi

Jaki DDR do ok 200-220MHz przy max 2.8v i ostrych timingach

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

na wstepie powiem ze czytalem duzo na tym forum jak i na innych , wiem co to funkcja szukaj ! itp , czytalem testy Polskie i zagraniczne

Najpierw myślałem o pamięciech 512mb typu OCZ 2700rev3.2, 3200 rev2 ,kingston HYPERX 3200 i 3500 , twinmos TWISTER 3200 i geilach 3200 i 3500 ultra i ultra platinum ....

potem cztajac stwierdzilem ze wystarcza normalne twinmosy cl2.5 ktore przy odrobinie szczescia pójdą na 207-217MHz przy np 2-3-2-6(albo i lepiej) i napieciu do 2.8v

na BH-5 juz sie raczej nic nei dostanie (chyba ze cos uzywanego - jak ktos cos ma to na priv ) zostaje M-tec troche gorszy ale jednak....

co do tanszych pamieci to mógłbym kupić od razu 1024 MB (cena prawie jak za 512 mb wcześniej wymienianych ... a majac 2 razy tyle mozna sprobowac powiedziec plikowi wymiany narka :D

ale jednak z kilku opinii dowiedzialem sie iż jest mały problem ...

a więc twinmos kochany lepsze modele przyodziewa w radiatory i nazywa twister . wiec obecnie normalne twinmosy juz moga nei zapewnic tego co kiedys - jak i wiele osob opisywalo w swoich przezyciach odnosnie ww.

i teraz takie pytania :

1)co sądzicie o tym co napisałem

2) proszę podajcie przykładowo pamięci chodzące ok 205-220 Mhz przy napięciu do 2,8v i przy ostrych TIMINGACH

moze być z roznych klas cenowych - ale najlepiej o wysokim współczynniku jakości do ceny :)

oczywiscie wiadomo ze to troche ruletka i nigdy nie wiadomo co sie trafi....

gorąco pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na rozwiązanie mojego problemu ....

POZDRAWIAM

Przemo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj TwinMOS DDR400 (1x512MB, Mtec, 5ns) smiga na FSB=220, 11-3-2-2cl przy 2,7V ustawionym w biosie (11-2-2-2cl niestety czasem sie wysypuje :? )

Zalozylem radiatory ale w sumie nie chcialo mi sie testowac i dalej wyciagac kolejne MHz'e i zostalo tak jak w podpisie :wink:

Nie wiem 3 czytales, ale polecam ten temat :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do "Propozycje PAMIĘCI do ostrego O/C" - to czytam to codziennie 2 razy :)

a co sadzicie o tym ze obecnie ciezko trafic dobrze chodzące twinmosy m-tec --- ze niby wszystko co lepsze idzie do twisterów !!

bo to jest taka moja OBAWA !!

co do hynixów 4,3ns - słyszałem że lubią bardziej rozluźnione timingi...

jak na razie jestem i tak za twinmosami (mtec -- szkoda ze nei BH-6 )

wole dać ok 300 zł za coś co będzie na średnim poziomie niż 2 X tyle za ciut lepsze osiągi/wygląd/markę

czekam na dalsze "przemyślenia"

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...moje kingstony na kosciach winbonda 6ns idą na 225 mhz przy cas 2.5,2,2,6 :) polecam :D

Trudno się nie zgodzić z tym faktem co osobiście sprawdzałem.

BTW - FumFel_20, czy każda twoja odpowiedź na temat pamięci wygląda jak ta powyższa, bo pewnie to połowa Twoich postów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...moje kingstony na kosciach winbonda 6ns idą na 225 mhz przy cas 2.5,2,2,6 :) polecam :D

BTW - FumFel_20, czy każda twoja odpowiedź na temat pamięci wygląda jak ta powyższa, bo pewnie to połowa Twoich postów :wink:

hmm.....dlaczego sie czepiasz?czy napisałem cosnie na temat :?: chodziło o pamieci wiec napisałem o moich z których jestem bardzo zadowolony bo dałem za nie 180 zł i smigaja extra.Jak chcesz to prześledź wszystkie moje posty jak masz jakiś z tym problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.....dlaczego sie czepiasz?czy napisałem cosnie na temat :?: chodziło o pamieci wiec napisałem o moich z których jestem bardzo zadowolony bo dałem za nie 180 zł i smigaja extra.Jak chcesz to prześledź wszystkie moje posty jak masz jakiś z tym problem

Nie czepiam się, tylko śmiać mi się chce jak wchodzę do kolejnego tematu o pamięciach Kingstona, a tam po raz kolejny radzisz to co ja zamierzałem również zrobić :D Prawie zawsze mam pewność, że już coś na ten temat skreśliłeś :lol: Zabawne jest to czasami :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy twinmos cl 2,5 512mb 400mhz na kościach "twinmos" i M.tec to TO SAMO ??

Nie ! to nie to samo - te na kościach TwinMOS to ostatnia kaszana ! nie chodzą nawet na deklarowanych DDR400 - te na M.tec były kiedyś dobre - ale też się zpesuły.

Infineon 512 MB - powinien śmigać na 2,8 przy niskich timingach na powyżej FSB 200

do kupienia w wilku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi