Skocz do zawartości
boniek_pl

lcd 17 cali

Rekomendowane odpowiedzi

przeczytalem wszystkie topiki jakie znalazlem jednak sprawa lcd nie jest wiecznie aktualna i co chwila pojawiaja sie nowe modele albo stare modele wyposazane sa w nowe matryce. mam w zwiazku z tym pytanie. interesuje mnie kupno monitora 17 calowego. zastosowanie: gry, filmy, net - czyli wszystko w sumie:P cena nie gra roli. ktory monitor wybrac?

moje typy:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9327 - sony

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5544 - eizo

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9404 - neovo

sklanialbym sie ku modelowi sony ze wzgledu na pochlebna recenzje na in4.pl

moze jakies sugestie?

PS. jakosc obrazu i zero smuzenia = to czego oczekuje:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o jakość obrazu to najlepszą dają matryce MVA Premium Fujitsu, ale ich czas reakcji ŁĄCZNY to 25 ms, ja osobiście posiadam ViewSonica VG 800B z ta właśnie matrycą i powiem szczerze że miałem przez tydzień na testach 15 calowego ViewSonica z czasem reakcji 20ms, ale z matrycą TN+ i te 5 ms naprawdę niewiele zmienia, smużenie jest owszem w grach, ale ledwo zauważalne(gram maniakalnie w Soldier of Fortune 2) po kilku godzinach nie zauważasz go. A jakością obrazu rozkłada na łopatki LCD z matrycami TN i TN+, dodatkowo w MVA nie ma efektu zmiany obrazu przy różnych kontach widzenia tak dopitnego jak w matrycach TN i TN+. Jesli chodzi o DVI to różnicy praktycznie żadnej a koszt jakieś 300-400 zyla większy, takie wejście przydaje się, jeśli posiadasz naprawdę kosmiczną kartę, w cenach monitora :P wtedy różnica jest .

Miałem ten sam dylemat co Ty :P od 2 miechów przeglądałem strony, testy i sprawdzałem jak świecą różne monitory i wybrałem ViewSonica.

Co do tych, które podałeś to:

Eizo owszem, ale nie ten bo jego czas reakcji jest koszmarny 40 ms to stanowczo za dużo i to jeszcze za 3300 złoty paranoja.(i tak na marginesie osoba robiąca opis tego monitora naprawde mnie zaciekawiła z tym opadaniem i narastaniem hyhy)

Jeśli chodzi o Sony to monitor jak monitor osobiście nie zachwyca mnie jego jakość świecenie lepiej świecą monitory Neovo.

Neovo hmmm ten akurat model jest drogi, głównie przez funkcje takie jak PIVOT, czy DVI no i ma szybę ochronną na matrycy.

Polecam Ci wejść na stronę www.monitor.pl tam możesz sobie obejrzeć mnóstwo monitorów i porównać ich parametry i ceny :)

Pozdrawiam

PS Jeśli już zdecydujesz się na DVI to dowiedz się czy dołaczony jest kabel, jesli nie to musisz liczyć sie z kosztem koło 130 złoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi