Skocz do zawartości
ITI

wyłączanie oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

CHcialbym w rpzyszlosci kupic sobie do kompa, do obudowy jakies oswietlenie oraz np. (jak pojawi sie w sprzedarzy) przezroczysty wentylator z oswietleniem (2 w jednym :)). Komputer mam wlaczony 24h/dobe, wiec w nocy takie swiatelka moga mi troche przeszkadzac :(

Czy ktos wie/zna moze sposob (oprocz wylaczenia komputera), aby bezpiecznie wylaczyc to oswietlenie, np. moze gdzies w sprzedarzy jest jakis wylacznik, ktory moznaby zamontowac w komputerze (dziurka w obudowie :)), aby za jego pomoca wylaczyc np. lampke czy wentylator, czy jeszcze cos podobnego (czasem nie HDD itp. :))?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu kupujesz przelacznik montujesz w obudowie i tyle ;) oczywiscie trzeba go polaczyc z sprzetem ktory chcesz sterowac. W Wawie pod GUS'em masz sklep z ogromna ilosci roznych przelacznikow.

Do warszawy to ja mam prawie caly dzien drogi autobusem :(<br>

A znasz moze jakis sklep internetowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu kupujesz przelacznik montujesz w obudowie i tyle ;) oczywiscie trzeba go polaczyc z sprzetem ktory chcesz sterowac. W Wawie pod GUS'em masz sklep z ogromna ilosci roznych przelacznikow.

dokladnie tak :), ja pracuje tylko na przelacznikach z WGE ;), a jak masz daleko to po prostu jakis sklep elektryczno-elektroniczny znajdz i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są w sprzedaży przełączniki próżniowe. Małe, estetyczne, bez żadnych "guzików" - reagują na mocniejszy dotyk. Na zewnątrz wyprowadzone są tylko styki, więc nie zabrudzi się, nie zaśniedzieje ani nie zamoczy :lol: No i przełącza bez pocierania, więc bezpiecznie dla delikatnych urządzeń.

Cena od 3 zł do 30 w sklepach elektronicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj możliwości to masz całą masę. Z ciekawszych to np.

- wyłączanie na pilota,

- wyłączanie razem z monitorem,

- wyłaczanie na przycisku,

- wyłączanie na przełączniku,

- wyłaczanie czasowe

...

Jak sam nie umiesz, to pierwszy lepszy elektronik amator zrobi Ci coś takiego za Piwo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...