Skocz do zawartości
ciemek

Soltek SL-75JV i FSB 133

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum i na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem laikiem jeśli chodzi o tematykę tego miejsca. Mój problem polega na tym, że po trzech misiącach czekania na uznanie reklamacji procesora AMD Duron (Morgan) 1,3 GHz dostałem inny (zdaje się, że Morgany im się skończyły) - AMD Duron 1,4 (Appleberd). Nie żebym się nie wiadomo jak zdenerwował, bo przecież nowy jest lepszy od Morgana, i do tego ponoć kręci się jak szalony. Niestety moja płyta główna nie jest tak optymistycznie do niego nastawiona :) . Soltek SL-75JV posiada szynę FSB 100 a procek potrzebuje 133. Czy istnieje jakaś możliwość (ktoś mi coś takiego zasugerował) wgrania biosa o/c który spowoduje, że procek pójdzie na szynie 133 ? Jeśli tak, to gdzie znajdę ten BIOS ? Czy nie będzie później problemów z chłodzeniem płyty ? Czy BIOS od SL-75KAV by zadziałał ?

Na płycie ustawiłem mnożnik 12,5 wg instrukcji i oznaczeń w niej zawartych. Procek pracuje na szynie 100 i tak na chłopski rozum powinno wyjść 1250 MHz a jest 1060 (wg SiSOFT Sandry 2k4). Do tego nie został on wykryty w biosie (jest napisane, że nie znany model procka). Bios został wcześniej zaktualizowany do najnowszego dostępnego na www.soltek.com.tw . Przy innych ustawieniach (np mniejszy mnożnik) komputer nie wstaje.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, wszelką pomoc, i tłumaczenie technicznego żargonu na polski :)[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi