metyl Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Witam! chciałbym sie dowiedziec jaki switch warto kupic tzn. kupujac na co zracac uwage, jaki cechy powien miec dobry switch do urzytku w sieci osiedlowej. Jak to jest z portami uplink wystarczy skrosowany kable czy musi byc specjalny port na to. Jaki jest obecny standart w switch tzn. co ma miec, jakie funkcji sprztowe, ile pamieci na adresy mac itp. Jaki firm unikac a czego szukac. Z góry dziekuje za odpowiedzi tak jak napisałem bedzie to do sieci osiedlowej 2-3 switch po 8-16 port. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Jeśli ma być niezarządzalny, to najtańszy z największą pamięcią... Jeśli zarządzalny, to musisz się zastanowić, czym byś chciał zarządzać (Port Trunking, Port Mirroring, Load Balancing, odcinanie portów, SNMP, przypisywanie portom MAC-ów, i czy potrzebne zdalne resetowanie... itp.). No i warto sprawdzić pamięć bufora jak zwykle. Standardów pamięci nie ma. Niestety ilość pamięci bezpośrednio przekłada się na cenę. Tani z mniejszą pamięcią jest REPOTEC, lepszy, z 3 letnią gwarancją jest n.p. RUBY-TECH. Są modele niezarządzalne, zarządzalne, bardziej zarządzalne (hehe, tzn. z SNMP). Zapytaj o ofertę firmy handlujące takimi rzeczami. Nie wiem jak inne, ale te dwie firmy sprzedaje www.atel.com.pl Wyślij do nich maila z dokładnym zapytaniem, a wszystko ci opiszą, zrobią ofertę cenową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 Jaki firm unikac a czego szukac.Na pewno nie kupuj switch'y firmy Planet jeżeli nie chcesz sobie psuć nerwów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdimar Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 ja mam planety i nie narzekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...