Mikuś Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 cześć! mam problem :( chciałebym założyć na grafikę wentylatorek od zasilacza. problemem jednak to że jego kabelek ma końcówkę na 2 dziurki a na płycie mam tylko wejścia na 3 dziurki. czy są jakieś przejściówki? proszę o pomoc. z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Podłącz tylko 2 przewody, ten trzeci to kontrola obrotów (chyba środkowy w złączce płyty). Nie wiem jaką masz końcówkę na wiatraczku, ale da się to zrobić :roll: Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 nie potrzeba zadnych przejsciowek a jedynie zmienic wtyczke z 2PIN na 3PIN - bierzesz z jakiegos starego wentylatora albo kupujesz nowa (WGE w przejsciu podziemnym kolo GUS pawilon 6 lub 7) za cale 50 groszy :P te metalowe koncowki latwo sie wyciaga z wrtyczki - wystarczy docisnac w tych malutkich otworkach z boku wtyczki (byle nbie za mocno zeby nie wcisnac na stale tych wybrzuszen) - tylko przeczytaj w instrukcji plyty ktory kabel gdzie dac w tej 3PIN czerwony (+12) na pewno po srodku a czarny (masa/GND) do ktorejs skrajnej i po ptakach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikuś Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 DeTe: napewno bym tak zrobił gdyby nie to że końcówka jest tak zbudowana że wsuwa się ją w gniazdo :( benek: dzięki za pomoc! wprawdzie mało zrozumiałem co mówiłeś ale wiem już gdzie szukać. Przyjrzę się jeszcze raz dokładnie płycie jak wrócę do domciu i popytam znajomych. A mówią że nie jest dobrze mieszkać w Warszawie... Na WGE "mili" panowie napewno mi pomogą :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikuś Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 sprawdzałem wczoraj płyte i ta wtyczka nie wyglada na taką żeby dało się ją wyjąć, może uda się znaleźć jakąś nakładkę :? spotkałem dziś sąsiada który się zna na kompach i powiedział mi żebym coś obciął, coś zlutował, coś tam, coś tam i nic nie zrozumiałem :( moze pomogą mi w weekend na giełdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 A kontrola obrotuw to środkowe gniazdo ??????// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 A kontrola obrotuw to środkowe gniazdo ??????// nie - skrajne (a czy lewe czy prawe to zlezy jak patrzysz) :P srodkowe w 3 pinowej wtyczce to zawsze +12V :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikuś Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 ja to prawdę mówiąc nie muszę mieć kontroli prędkości bo i tak teraz mimo iż mam pasującą końcówkę od innego wiatracka to i tak nie działa(kontrola) :o sąsiad mi coś tam mówił że jak się zlutuje, potnie i przykręci to będzie działać :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 ... sąsiad mi coś tam mówił że jak się zlutuje, potnie i przykręci to będzie działać :D :D kurcze - to ja od poczatku pisze ze nic sie nie lutuje i nie tnie :? a Ty dalej swoje :P 1. wez wtyczke 3 pinowa - jak od "normalnego" wentylatora - gdzie nabyc juz pisalem 2. wysun kable z koncowkami z tej wtyczki 2 pinowej 3. sprawdz w innym wentylatorze gdzie dac czarny kabelek - bo czerwony dajesz na srodek 4. wsun te metalowe koncowki (na zakonczeniach kabelkow) w nowa wtyczke czy widzisz tu koniecznosc ciecia i lutowania - bo ja nie :P jedynym potrzebnym narzedziem bedzie igla/szpilka/... = cos czym dopchniesz (w tych dziurkach z boku wtyczki) te wsuniete metalowe koncowki zeby dalo sie wyciagnac kabelki z wtyczki :!: jak bys kupowal ta wtyczke w pawilonie 6 na WGE to wez ze soba wentylator i blagaj na kolanach :P moze sie zlituja i Ci na miejscu od razu podmienia albo przynajmniej zademonstruja/poinstruuja co i jak a to niecala minuta roboty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...