mister Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Wlasciwie nie wiem czy ten post ma byc moja nadzieja na ratunek czy tez ostzrezeniem innych przed rozczarowaniami... Zaczelo sie od checi posiadania Tunera TV. Latwo pomyslec, gorzej zrobic ;). Trwalo to troche zanim udalo mi sie zebrac kase na ten spzret - wybor padl na model PixelView PlayTv Pro (dobre opinie w sieci i przystepna cena). Jest to model z stereo/Nicam i radiem. Po zainstalowaniu referencyjnych sterownikow i oprogramowania, uzyskalem kiepskiej jakosci obraz z UPC. Pomyslaem, ze nie zaszkodzi zreinstalowac sterowniki - moze nastapil jakis konflikt podczas instalacji ?? Do tego kupilem nowy, lepszej jakosci konektor do kabla. Ale gdy po odinstalowaniu urzadzenia, okazalo sie, ze jest nie mozliwe zainstalowanie go ponownie 8O i chocbym nie wiem jak sie staral 'pomoc' systemowi nadpisac sterowniki - z tunera nici. Zdecydowalem sie na reinstalke Windows XP (!) - prawda ze drastyczne konsekwencje jak na instalacje tunera? :!: :?: Po reinstalacji Windows'a bylo jeszcze gorzej - teraz kazdy inny program procz firmowego, albo zawieszal Windows (BorgTv w ver.1.1) albo po paru sekundach od uruchomeinia restartowal calego kompa :!: Wpierw probowalem dotrzec do zrodla restartowania sie kompa - byl to blad STOP o adresie 0x0000007F CZYTAJ o kolejnym parametrze 0x00000000 co mialo by oznaczac Memory corruption (or other hardware problems) or software failures can cause this, czyli w wolnym tlumaczeniu problem z pamieciami albo ze sprzetem hardware. Pamiec wykluczam bo problemy z nia mam juz za soba :wink:. Zostaje Mobo albo Tuner... Nie poddawalem sie i szukalem alternatywnych sterownikow do Tuner zeby jednak moc z niego skorzstac. Odnalazlem pare linkow: *Najnowsze sterowniki ze strony PROLINKA nic nie zmieniaja. *Te sterownikiwieszaja po restarcie kompa :? *Te stery w ogole nie wspolpracuja. Doszedlem rowniez do rozwiazania, ze moze pomoc wylaczenie interfejsu ACPI - blad! niczego to nie zmienia :twisted: Obecnie Tuner pracuje w ten sposob, ze widac slabej jakosci obraz, za to w glosnikach mam jedynie starszny szum z LINE IN. I to bez wzgledu czy uzywam programu do ogladania TV czy nie :lol:. Mam nadzieje, ze te moje pzrygody sprawia, ze ktos pomysli dwa razy zanim zdecyduje sie na zakup kary marki PixelView... Teraz szykuje sie do formatu C: i reinstalki Windows oraz reklamacji Tunera. Ale ta reklamacja nie ma byc oparta o jego wady techniczne tylko (i tu prosze o rade :!: ) o nowe prawo konsumenckie, ktore dopuszcza rezygnacje ze sprzetu jesli nie spelnia ono specyfikacji jake zostaly podane podczas jego zakupu. Mam namysli jego OKROPNA wspolprace z Windows XP. Czy taka reklamacja ma szanse uznania ?? Mam tez prosbe do innych posiadaczy tej karty oraz Win XP, ktorym nie przytrafily sie takie przygody, zeby podali na jakich sterownikach ja uruchomili ?? A teraz to juz nie wiem czy chce miec w pzryszlosci do czynienia z jaim kolwiek Tunerem TV :? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Pewnie Cie nie pociesze,ale wiedz ze nie wszystkie tunery sa takie złe,ja przeszedłem podobna męke tyle ze mialem fly video98,potem avera 98 , nastepnie avera studio 303 i ze wszystkimi mialem ogromne problemy(najmniejsze z aver98).w koncu zdenerwowany wymienilem avera 303 na leadteka 2000XP expert i to jest to czego szukalem.Polecam,ten tuner jest swietny!(obraz TV jest tak samo ostry jak film z DVD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 IMO marne szanse na uznanie reklamacji. Do tego: 1. Borg 1.1 nie działa pod XP - dopiero wersja Pro chodzi. 2. Słaba jakość obrazu na 99% to kwestia słabego sygnału. Karty TV wymagają silniejszego sygnału niż odbiorniki stacjonarne. 3. Borg nie używa sterów systemowych - ma własne. Do tego nie jest to najlepszy wybór po XP (konfliktowy, a Pro v. 2 rozwala NTFSa pod XP). 4. Jak mieszałeś ze sterownikami, to Twój ból. Czeka Cię kolejny format c: (jak nie masz backupu sprzed zainstalowania driverów do TV). Najlepiej zrób ghosta (albo chociaż restore point) przed instalacją jakichkolwiek driverów do TV i eksperymentuj - ale nawet nie testuj usuwania driverów. 5. PlayTV pro z definicji ma lekkie ukośne paski latające po ekranie i trzaski przy stereo. 6. Co to jest "konektor do kabla"? 7. Ja odpalam na iulabowych, oryginalnych albo http://btwincap.sourceforge.net/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 a jaki kompik masz :> ? ja mam pixela :) i 0 problemów :) obraz jest dobry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Wlasciwie nie wiem czy ten post ma byc moja nadzieja na ratunek czy tez ostzrezeniem innych przed rozczarowaniami... Miałem dokładnie takie same przeżycia z PixelWiev !!!! ledwo zainstalowałem sterownik i już blue screeny. Do windowsa nawet nie wchodził - a jak wszedł... to po uruchomieniu programu blue.... porażka na maxa ale poczytałem trochę - i zastosowałem się do jednej z raz z PCWK. Wyłączyłem w bioscie ACAPI, przeinstalowałem windę i jest spoko - żadnych zwiech. zły obraz świadczy o słabym sygnale (też miałem UPC). Tunery potrzebują dość mocnego sygnalu aby daćczysty obraz - potrzebny ci jest wzmacniacz i tyle ! najlepiej podłącz go najbliżej źródła sygnału (ale nie do gniazdka antenowego - tylko możliwie najbliżej miejsca - gdzie do mieszkania wchodzi sygnał TV) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 może nr portu pci zmień :>? ile urządzeń masz w menadżerze ?? bo troche sie ich musi poinstalować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Dzieki wszystkim za rady, niestety jest pare "ale" : Wawelski napisal: 1. Borg 1.1 nie działa pod XP - dopiero wersja Pro chodzi. Tak, ja wlasnie uzywalem wer. Pro :( 3. Borg nie używa sterów systemowych - ma własne. Do tego nie jest to najlepszy wybór po XP (konfliktowy, a Pro v. 2 rozwala NTFSa pod XP)O tym wiedzialem, dlatego uzywalem wer. 'niby' bezkonfliktowej z checi wyprobowania tego wynoszonego pod niebiosa programu :( 4. Jak mieszałeś ze sterownikami, to Twój ból. Czeka Cię kolejny format c: (jak nie masz backupu sprzed zainstalowania driverów do TV). Najlepiej zrób ghosta (albo chociaż restore point) przed instalacją jakichkolwiek driverów do TV i eksperymentuj - ale nawet nie testuj usuwania driverów.Ha, restor pointa odkrylem przed pierwszym formatem, pozniej tak z niego czesto korzystalem, ze zrobilem sobie skrot na pulpicie :lol: . Z driverami to pzresada, w nich recznie nie gzrebalem, chodzilo mi bardziej o to, ze musialem dziesiatki razy je zminiac - a ja najzwyczajnieje nie lubie jak moj system jest zasmiecony ;) 6. Co to jest "konektor do kabla"? Rzeczywiscie, sam nie wiem co to jest, mailem na mysli reduktor a tak mi wyszlo konektor - a to wszystko z tego, ze wczesniej nie mialem do czynienia z tym fachowym nazewnictwem 7. Ja odpalam na iulabowych, oryginalnych albohttp://btwincap.sourceforge.net/Dzieki :!: Napewno sproboje! :idea: wojwar napisal: Wyłączyłem w bioscie ACAPI, przeinstalowałem windę i jest spoko - żadnych zwiech.Czyli format>wylaczenie ACPI w Biosie>Instalka WInXP ?? Slyszalem o tym, ale myslisz, ze jest wielka roznica pomiedzy tym rozwiazaniem, a wylaczeniem go pozniej w Windowsie i potem na Mobo?? może nr portu pci zmień :>? ile urządzeń masz w menadżerze ?? bo troche sie ich musi poinstalowaćHa! Ja nie tylko gniazda PCI zmienialem ale i recznie probowalem poustlac im przerwania IRQ - i NIC :!: Co sie tyczy sygnalu i wzmacniacza - to powiedzmy, ze to jest problem poboczny :). Zreszta, ja mam zainstalowany trojnik na kablu od kablowki: kablowka+radio+kabel do drugiego TV i wlasnie zamiast niego chcialem podlaczyc TV do Komputera! Nie znam sie na tyle zeby stwierdzic czy kazdy tronik jest wzmacniaczem, ale na pewno to jutro sprawdze. Domik napisal: a jaki kompik masz :> ?Epox 8rda+;Radeon 9100 <- to co chyba mialoby ew. wplyw na dzialanie karty. Jak widac problem jest zlozony :twisted: I zaczynam szczerze zalowac, ze nie starczylo mi kasy na WinFasta :? ps. do slq: Jak technicznie (w sklepie) wyglada taka zamiana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 U mnie w averze studio 303 nie bylo dzwieku na 8rda+ (popularny problem),nie bylo problemow z wymiana , wszystko zalezy od sprzedawcy(najpierw robia zwrot,oddaja Ci kase a nastepnie kupujesz inny tuner).Wez tego leadteka , troche bedizesz musial dolozyc,ale tunera TV nie kupuje sie na rok czy dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Ja mam ten sam tuner tv i niemialem z nim zadnych problemow pod ME. Nawt powiem wiecej. Tuner chodzi na przerwaniu 11 i na tym samym dziala USB i muzyka i niemam zadnych problemow :P Czytalem troche na jego temat i duzo osob ma problemy pod XP z nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wojwar napisal: Wyłączyłem w bioscie ACAPI, przeinstalowałem windę i jest spoko - żadnych zwiech. Czyli format>wylaczenie ACPI w Biosie>Instalka WInXP ?? Slyszalem o tym, ale myslisz, ze jest wielka roznica pomiedzy tym rozwiazaniem, a wylaczeniem go pozniej w Windowsie i potem na Mobo?? Wiesz.. próbowałem różnych rzeczy - np wyłaczyć acpi po zainstalowaniu windy (w windzie w managerze urządzeń ---> komputer) i ... momentalnie blue screen to samo działo się jak wyłaczyłem ACPI, zainstalowałem windę, odpaliłem tuner i włączyłem ACPI Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest: 1. Wyłączyć ACPI w BIOS 2. Przeinstalować Windows 3. Zainstalować stery do karty - wszystko powinno grać Słyszałem że ACPI b.często się gryzie z Kartami TV (to zależy od implementacji, bo jak włożyłem moją kartę do kompa kolegi (Celeron, I815) to wszystko było super - pomimo ACPI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta_mia Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wypróbuj program Dscaler http://www.dscaler.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wojwar, mam w takim razie jedno pytanie: czy instalujac Windowsa XP karta siedzial w slocie PCI czy zamontowales ja dopiero jakis czas pozniej? Wracajac do jakosci syganlu: sprawdzilem oznaczenie na moim 'trojniku' i chyba nie jest on jednoczesnie wzmacniaczem, poniewaz, jest na nim jedynie napis "Rozgaleznik abonencki". Jest on polskiej firmy Telkom Telmor. Zaopatzrylem sie w niego juz dawno temu, bo ich siedziba jest doslownie na pzreciwko mnie :wink: . Zaraz mam zamiar sprawdzic podane mi tutaj drivery:http://btwincap.sourceforge.net/download.html no i zobaczymy czy cos sie zmieni, chociaz przypuszcza, ze to sa te ktorych juz probowalem... slg: czyli zareklamowales Tuner jako nie wspolpracujacy z 8rda+? Rzeczywiscie taka reklamacja u mnie chyba ma wieksze szanse ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukecz Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Witam! Posiadam karte telewizyjna Pixelview PlayTV bez radia (wersja 9d bodajze). Do mojego mieszkania dochodzi kabel upc, ktory jest rozgaleziany za pomoca trojnika na 3 inne (2 tv i komp). Otoz gdy dzialaja obydwa tv to wszystko jest ok, natomiast jak wlacze kompa to na tv pokazuja sie takie przezroczyste pasy(na kompie przy ogladaniu ich nie ma). Mam pytanko czy zakup wzmacniacza sygnalu i zamontowanie go przed trojnikiem rozwiaze moj problem?A moze te karty juz tak maja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wojwar, mam w takim razie jedno pytanie: czy instalujac Windowsa XP karta siedzial w slocie PCI czy zamontowales ja dopiero jakis czas pozniej? Karta jest ciagle wlozona (oczywiscie ACAPI ciagle wylaczone - zawsze). Aczkolwiek robilem proby z wkladaniem karty potem. 1. jak bylo wlaczone ACPI to po wlozeniu karty: a) freez B) bluescreen 2. jak acpi wylaczylem - to wszystko jest gicior Trojnik abonencki nie jest wzmacniaczem ! musisz kupic sobie wzmacniacz - ja mam taki polskiej firmy wzmocnienie 22DB ktory wlaczam do anteny - a z drugiej strony do TV (lub trojnika abonenckiego) a 2 wyjscie do karty TV - obraz jest znosny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 jak chcecie mogl bym podzrucic pare screenow z mojego (ten sam) tak dla porownania tylko ze serwerka nie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 No i tak jak myslalem - sterowniki tym razem udalo mi sie zainstalowc bez zwiechy. Ale za to mailem zwiechy w programach albo brak obrazu. Znow powrocilem do firmowych sterownikow - pzrynajmniej nie ma zwiech. Za to jest obraz ale w glosnikach szum... Dzis wyjezdzam na upragnione ferie po sesjii i zaden Tuner TV nie bedzie mnie juz nekal w nocnych koszmarach :D W planie po poworcie mam reklamcje PlayTv Pro i zakup Winfast Expert - mam nadzieje, z tym razem sie nie natne ;). Bo juz ma dosc walki i WinemXP i z samym Tunerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon4417 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Hej nie chcę zakładać nowego tematu dlatego odświeżam stary. Mam kartę pixelView PLAY TV PRO, zainstalowałem stery na XP ale obraz był cały czas czarno-biały choć wszystko miałem dobrze skonfigurowane. Odinstalowałem więc stery i nie mogę ich ponownie zainstalować BTCap WDM audio capture przechodzi ale jak instaluje kontroler multimediów video to mam błąd że : nazwa jest już w użyciu jako nazwa usługi lub wyświetlana nazwa usługi. Co mam zrbić aby zainstalowac te drivery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...