Skocz do zawartości
Duster

Wiatrak na grafice

Rekomendowane odpowiedzi

Zauwazylem ostatnio ze wiatrak na karcie graficznej (Leadtek GF3 Ti500) sie nie kreci. Po dmuchnieciu/dziubnieciu :wink: rusza. Na poczatku myslalem ze moze to byc zwiazane z kurzem na kacie. Wyjalem, wyczyscilem (bylo sporo brudu) i niby wszystko bylo OK. Minelo kilka dni a wiatrak znow staje. W zwiazku z tym mam pytanie: czy sa jakies porzadne wiatraki ktore pasowalyby do radiatora mojego GF3? Przegladalem serie Orbow, ale nie mam pojecia czy by sie nadawaly (chodzi zarowno o rozmiar jak i sposob mocowania do radiatora).

btw. Jakie wymiary maja wiatraczki na kartach graficznych? Jest jakis standard? Na stronie Leadteka nic o tym nie znalazlem.

Prosze o rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje wymienic wiatraczek, jest ich duzy wybor, trzeba poszukac

w sklepach. A najlepiej odrazu zamowcowac wiekszy niz firmowy bo GF3Ti500 Leadtka grzeje sie jak cholera. Tez mam takiego Gforca

i zamocowalem dodatkowy wiatrak z boku na styk z radiatorem i jest lepiej (temp. karty 42-47*C przy full load).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem tylko ze tan wiatraczak takie male cos i alu radiator ze gdy zamkne pudlo to po kilku h grania w gta3 (wszytkie fany na full) jest po prostu zawis gdy otworze dziala dobrze. wedug mnie powody tego sa takie:

1.maly radiator

2.z radiatora od cpu wieje goracym powietrzem (przy zamknietym ok 32*C) na druga strone karty dokladnie po drugei stronie jest chipset

3 twoj pomysl

Co robic?

a.dowrucic wiatrak na cpu

b. kupic nowy raditaorek

c. wyciac dziure i wsadzic wiatrak dmuchajacy na karte

d. zbudowac wc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje wymienic wiatraczek, jest ich duzy wybor, trzeba poszukac w sklepach.

Szukalem na http://www.4max.com.pl ale tam wszystkie wiatraki sa z radiatorami, a ja chcialbym zostawic tego giganta z karty. Z reszta nie wiem czy zmiana na taki z radiatorem nie mija sie z celem, jest o wiele mniejszy od oryginalnego (chyba ze montowac wiatrak z radiatorem na radioator 8O)

Wspomnialem wczesniej o Orbach, ale one wszystkie maja swoj radiator :?

Nie orientuje sie za dobrze w sprawach technicznych, wiec jesli cos palne to sorx :) :oops: :)

A najlepiej odrazu zamowcowac wiekszy niz firmowy bo GF3Ti500 Leadtka grzeje sie jak cholera. Tez mam takiego Gforca     

i zamocowalem dodatkowy wiatrak z boku na styk z radiatorem i jest lepiej (temp. karty 42-47*C przy full load).

Hmmm duzo miejsca tam nie zostalo, gdzie go wepchnales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie problemu, kiedy radiator z CPU wieje gorącym powietrzem na kartę może być dosyć proste, wystarczy zamontować cooler na tzw: śledziu nad kartą graficzną.

Ja tak zrobiłem w mojej obudowie, całe ciepłe powietrze od procka, zamiast na karte, jest wyciągane przez cooler na zewnątrz.

Jedyne czego wymaga, to to, aby nad kartą graficzną obudowa miała jeszcze wolną zaślepkę (moja ma) oraz, żeby płyta główna nie zawadzała po drodze. Mój Asus ma taką płytke, która przeszkadza, ale wystarczyło znaleźć nieco dłuższą śrubę.

Lepsze to niz kłopotliwe wentylatory na karcie z góry i tańsze. Koszt takiego coolera od 10 - 30 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje wymienic wiatraczek, jest ich duzy wybor, trzeba poszukac w sklepach.

Szukalem na http://www.4max.com.pl ale tam wszystkie wiatraki sa z radiatorami, a ja chcialbym zostawic tego giganta z karty. Z reszta nie wiem czy zmiana na taki z radiatorem nie mija sie z celem, jest o wiele mniejszy od oryginalnego (chyba ze montowac wiatrak z radiatorem na radioator 8O)

Wspomnialem wczesniej o Orbach, ale one wszystkie maja swoj radiator :?

Nie orientuje sie za dobrze w sprawach technicznych, wiec jesli cos palne to sorx :) :oops: :)

A najlepiej odrazu zamowcowac wiekszy niz firmowy bo GF3Ti500 Leadtka grzeje sie jak cholera. Tez mam takiego Gforca     

Hmmm duzo miejsca tam nie zostalo, gdzie go wepchnales?

Ale są też wiatraki różnych rozmiarów i bez radiatorów, trzeba znaleźć właściwy sklep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jakby ktos mogl mi dokladnie wyjasnic, czy duzy (na Leadtekach jest spory :) ) radiator to wada czy zaleta?

Znajomy powiedzial mi ze moze on przenosic cieplo z procesora graficznego na pamieci, przez co moga sie one zbytnio nagrzewac.

Z drugiej strony na jednym z serwisow wyczytalem ze to duza zaleta, bo cieplo jest lepiej odprowadzane.

Kolega zaproponowal mi demontaz starego radiatora na rzecz CrystalORB`a na procesor i radiatorkow na pamieci. Watpie abym sie zastosowal do jego rado bo w zyciu czegos takiego nie robilem, ale z ciekawosci spytam jak demontowac oryginalny radiator?

I ostatnie pytanie, czy istnieja jakies nadmuchy wkladane w miejsce kart rozszerzen (tak zeby strumien powietrza chlodzil radiator)? Wiem ze sa wyciagi, ale podobno sie nie sprawdzaja. Ktos moze stosowal cos podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...