Skocz do zawartości
Nozgul

Pomocy z monitorem!!!

Rekomendowane odpowiedzi

WItam serdecznie, wyglada na to ze monitor mi siada, bo tam gdzie powinien byc bialy kolor jest zolty :cry: zna moze ktos jakis program do ustawiania kolorow w Windozie, to bym sobie wyregulowal.

dzieki za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam serdecznie, wyglada na to ze monitor mi siada, bo tam gdzie powinien byc bialy kolor jest zolty  :cry: zna moze ktos jakis program do ustawiania kolorow w Windozie, to bym sobie wyregulowal...

1. sprawdz kabel bo moze byl zaginany i jakis przewod zostal uszkodzony - pozycz od kogos inny na probe

2. zobacz czy nie sa powyginane bolce we wtyczkach od kabla i sprawdz czy wtyczki dobrze przykrecone do grafiki i do monitora

3. odpal NOKIA MONITOR TEST i sobie poustawiaj - nadmiar zoltego - zwieksz nasycenie tego koloru ("w monitorze" a nie w Wingrozie)

4. moga byc jakies zaklucenia wewnatrz monitora powodujace oslabienie niebieskiego koloru (zimny lut, itp.) wtedy przyda sie jakis znajomy elektronik znajacy sie na monitorach lub czeka Ciebie wizyta w serwisie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki!!!!, rozkrecilem monitor znalazlem potencjometry odpowiedzianlne za kazda z barw, podkrecilem minimalne niebieska, i juz jest wszystko wporzo, odrazu widac ze "BENEK" jest profesjonalista i zna sie na zeczy, jestem ci dluzny Pifko ;P.

p.s. Zna moze ktos program dzieki ktoremu mozna zwiekszyc nasycenie barw?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki!!!!, rozkrecilem monitor znalazlem potencjometry odpowiedzianlne za kazda z barw, podkrecilem minimalne niebieska, i juz jest wszystko wporzo, odrazu widac ze "BENEK" jest profesjonalista i zna sie na zeczy, jestem ci dluzny Pifko ;P.

p.s. Zna moze ktos program dzieki ktoremu mozna zwiekszyc nasycenie barw?

widze ze podszedles do zagadnienia od razu hardcore'owo, a nie dalo rady w menu monitora tego zrobic, masz przeciez OSD i tam mozna bylo najpierw pogrzebac - mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z niebezpieczenstwa jakie na Ciebie czychalo - wysokie napiecie wewnatrz monitora ktore utzrzymuje sie jakis czas po odlaczeniu monitora od sieci 8O - to napiecie potrafi nawet zabic 8O

a co do programu to przeciez jest taka opcja w sterownikach kazdej karty graficznej (przynajmniej ja tylko z takimi mialem do czynienia) - nawet w Detonatorach (wlasciwosci ekranu -> ustawienia -> zaawansowane -> "nazwa karty" -> additional properties -> color correction -> wybierasz dany kolor i "sie bawisz")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...