cougar Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Właściwie nie wiem czy temat ten powinien znależć się tu, czy w sprzęcie sieciowym.. mam pewien problem, od jakiegoś czasu. Mianowicie, czasami (często) gdy włączę komputer, to po starcie systemu (Win XP Pro) od razu wyskakuje mi chmurka 'kabel sieciowy odłączony'. Parokrotny reset komputera przynosi efekt i połączenie zostaje nawiązane. Czasami jednak mimo ikonki połączenia, by faktycznie odpalić sieć muszę kilkakrotnie dawać komendę 'pokaż moje miejsca sieciowe/wyświetl komputery grupy roboczej' - kiedy tak zrobię, widzę, że zaczyna się odbieranie pakietów. (kiedy np chciałbym skorzystać z IE, czy gg, pakiety nie są odbierane). Nie muszę chyba tłumaczyć że jest to irytujące i tracę przez to dość sporo czasu. Jestem połączony do internetu przez sieć LAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 Hmmm teoretycznie takie rzeczy nie powiny mieć miejsca . Dobrze masz zainstalowaną sieciówke ??? tzn. czy nie ma żadnych konfliktów z przerywaniami IRQ z innymi urządzeniami ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cougar Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 Nie jestem biegły więc opiszę jak najlepiej potrafię (przy okazji, dzięki za zainteresowanie :) ). Sieć mam już prawie od 2 lat. Na początku przez rok, nie było żadnych tego typu problemów. Potem zaczęły się sporadycznie a teraz są codziennie. Idąc za Twoją radą spojrzałem na konflikty w komputerze - sieciówka nie ma żadnych, natomiast jest jakiś konflikt PCI Simple Communications - brak sterów. Nie wiem skąd mam te stery wziąć; czy to może być odpowiedzialne za te problemy? ? Karta sieciowa (jeśli to coś pomoże) to Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 W pracy mam realteki i jak któraś karta bez powodu odmawia posłuszeństwa to zamieniam ją z kartą z innego komputera i wszystko działa bez problemów. Dlaczego tak jest :?: Nie wiem. Jak tą szwankującą włożę do innego zestawu to pracuje bez problemów. W domu mam też realteka od 5 lat i nie miałem z nią żadnych kłopotów. Z tym, że dom WinME, a praca WinXpProf. Być może Xp czasem ma takie kaprysy i daje swoim użytkownikom takie zagadki do rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...