clooney Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 Witam, jak nigdy potrzebuję zrobić parę rzeczy w pracy i najodpowiedniejszym programem okazał się Excel (niestety nigdy go nie urzywałem w sposób bardziej zaawansowany), ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby zrobił pewną operację automatycznie. A mianowicie: mamy pewien ciąg znaków (liczb) w formacie: (x - dowolna liczba całkowita, dodatnia ) kolumna A: x kolumna B: xxxxxxx.xxx (separator kropka) kolumna C: xxxxxxx.xxx (separator kropka) chodzi o to, żeby w kolumnie D automatycznie wpisywał: jeżeli x jest = 0 w kolumnie B i C - wpisuje 1 jeżeli którekolwiek x jest różne od zera - wpisuje 5 Prawdopodobnie jest to całkiem proste, i można to ustawić (ułożyć funkcję) z książki, ale nie mam czasu na szukanie. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clooney Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 help..................... :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 A mowiles ze nie masz czasu... ? Nie podam Ci gotowca, ale podam z jakich funkcji musisz skorzystac: JEŻELI i LUB lub JEŻELI i ORAZ w zaleznosci od tego jak skonstruujesz warunek. duzo prawda? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clooney Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 tylo to i ja wiem, chodzi mi o składnię. A myślałem, że na forum czasami się pomaga. wielkie dzięki :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clooney Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 jak by ktoś potrzebował na przyszłość, oto formuła: =JEŻELI(FRAGMENT.TEKSTU(B1;11;1)+FRAGMENT.TEKSTU(C1;11;1)=0;1;5) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...