Czechu Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 czy ktoś wie czego to jest wina, że gdy wysyłam maila za pomocą formularza w php i funkcji mail na skrzynkę email znajdującą się na tym samym serverze to wszystko jest OK, nadawca maila zgadza sie z tym wpisanym w formularzu, gdy natomiast chcę wysłać to samo na adres email skrzynki która nie znajduje się na moim serverze np. na onet to maile nie dochodzą gdyz podawany jest nieprawidłowy nadawca maila czyli jako lokalny adres servera (nazwa.domena). Dodam ze server pocztowy to sendmail i działa on bardzo dobrze, problem jest tylko w opisanym wyzej przypadku. z góry thx za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Pokaz kod, ktorym wysylasz maila.. pewnie nie wypelniasz zadnych naglowkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechu Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 $odbiorca = "$wartosc";$nadawca = "Angel Blog <blog@darkside.pl>";$mail_temat = "Dodano nowy komentarz do Notki - ID: $id_n";$mail_tresc = "<html><font face="Verdana" size="3"><b>Nowy komentarz dla Notki - ID: $id_n $temat</b></font><br><br><font face="Verdana" size="2"><b>Komentarz napisał:</b> $autor_koment<br><b>Host autora:</b> $host_koment<br><b>Data i czas:</b> $d $g<br><b>Tre¶ć:</b><br>$koment_html<br><br><a href=http://angel.darkside.pl/koment.php?k=pokaz&id=$id_n>Pokaż komentarz</a></font></html>";$headers = "MIME-Version: 1.0rn";$headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2rn"; $headers .= "From: $nadawcarn";mail($odbiorca, $mail_temat, $mail_tresc, $headers); Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Probowales wysylac w plain-text ? Pokaz jeszcze jaki blad zwraca serwer onetu. Pozatym chyba jednak blad lezy po stronie serwera, bo wyslalem przed chwila maila korzystajac z Twojego kodu na onet i poszlo bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechu Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 No własnie własnie:( dlatego tez nie wklejałem kodu php bo z góry załozyłem ze cos z serverem, no ale cóż. ale w sumie dobrze ze sprawdziłes ten kod, przynajmniej jestem pewny ze jest on poprawny. oto błąd: The original message was received at Mon, 9 Feb 2004 15:06:32 +0100from www@localhost [127.0.0.1] ----- The following addresses had permanent fatal errors -----<czechu@poczta.onet.pl> (reason: 553 5.4.3 For MAIL FROM address <www@server1.darkside> the policy analysis reports DNS error with your source domain.) ----- Transcript of session follows -----... while talking to mx.poczta.onet.pl.:>>> MAIL From:<www@server1.darkside> SIZE=979 BODY=8BITMIME<<< 553 5.4.3 For MAIL FROM address <www@server1.darkside> the policy analysis reports DNS error with your source domain.501 5.6.0 Data format error jak widać server wysyła maila i zastępuje nadawce na adres lokalny a nie taki jak podany w formularzu ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Hmm, czyli cos z konfiguracja sendmaila chyba, u mnie nawet przeszedl Twoj adres ;) a jak usunalem From: z naglowkow to dopiero wtedy sendmail dodal swojego From'a, z ktorym zreszta i tak mail doszedl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechu Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 cóż.... właśnie nie wiem co z tym w końcu jest. Niby poczta działa wyśmienicie a z tym skryptem jest problem. Kombinowałem na różne sposoby i pomogło dopiero dodanie do regółki mail czegoś takiego... "-f blog@darkside.pl" czyli wygląda to tak: mail($odbiorca, $mail_temat, $mail_tresc, $headers, "-f blog@darkside.pl"); teraz wszystko jest luz tylko w nagłówkach dostarczonego maila dodane jest takie cos: X-Authentication-Warning: server1.darkside: www set sender to blog@darkside.pl using -f no cóż jest to moim zdaniem półśrodek, ale ważne że działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...