Skocz do zawartości
zazi

Obieg wody-dobry??

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje rozbudowe mojego systemu, tylko nie moge sie zdecydować na obieh wody. Wersja full wyglada tak: :arrow:

Dołączona grafika

jak widać przez cpu idzie pelny strumien prosto z chlodnicy, potem sie rozdziela dla zmniejszenia oporow calego ukladu. Troche sie boje turbulencji w zbiorniku ( ktory jest tez rozdzielaczem ),oraz tego czy w kazdy obieg pojdzie taki sam strumien, a jesli nie to wolalbym mniejszy na dyski. Czy kawalek mniejszego weza na "dyskowym" obiegu zalatwil by sprawe?

Nie wiem czy takie kominowanie jest warte zachodu, czy nie lepiej po prostu tak: :arrow:

Dołączona grafika

albo jeszcze prosciej,z gpu po chlodnicy-takie ladne kuleczko by sie zrobilo :D

dzieki za wszelkie :idea: konstruktywne :idea: sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawa fizyki chca aby cieple unosilo sie do gory - sprobuj tak zakombinowac aby woda rozgrzana plynela do gory a nie do dolu, a chlodnica byla na miejscu zbiornika wyrownawczego, ktory wcale nie musi miec 3l.

U mnie po wylaczeniu pompy obieg robi sie konwekcyjny - sadze ze to najlepsze rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze to raczej nie ma znaczenia, obieg wody jest wymuszany przez pompe, o samoistnym jej krazeniu nie ma co nawet myslec, duze opory i niewielkie ruznice temperatur, a chlodnica na dole z przodu wsysa chlodniejsze powietrze z zewnatrz, z dolu i mamy konwekcje powietrza a i ten stopien czy dwa w powietrzy pewnie robia swoje.Pozatym takie jej umoieszczenie daje ladny obieg powietrza w calej budzie ( zasilacz wysysa 120'tką;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi