nabuchodonozor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Mam problem z postawieniem MySQL na domowym komputerze ( Windows XP ). Dokładniej chodzi o to, iż po instalacji ( nie w domyślnym C:MYSQL, lecz E:PHP_MYSQLMYSQL ), odpaleniu: mysqld-nt -install ( opowiedzią był komunikat: Service successfully installed ) i próbie uruchomienia serwera otrzymuję następującą odpowiedź: E:PHP_MYSQLMYSQLbin>net start mysql Pomyślnie uruchomiono usługę MySql. Brakuje mi komunikatu o Startowaniu usługi MySQL ( co miało miejsce podczas instalacji aplikacji pod Windows 2000 na innym komputerze - tam o dziwo wszystko poszło bez problemów ) Mimo wszystko nie przejmowałem się, lecz podczas próby sprawdzenia czy MySql działa poprawnie otrzymałem wiadomość: E:PHP_MYSQLMYSQLbin>mysql ERROR 2003: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061) Ponadto nie jestem w stanie uruchomić usługi spod Narzędzi Administracyjnych --> Usługi --> MySql, gdyż wszystko się wykrzacza z komunikatem: Błąd 1067, nie można uruchomić usługi na 'localhost'. Wiecie może jak to ugryźć? Mimo wszystko na drugim komputerze aplikacja poszła, jednak nie jest to stan satysfakcjonujący. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Sprobuj odpalic normalnie (nie jako usluga), wtedy powinno pokazac konkretny blad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabuchodonozor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Dałem: mysqldump -A , moge wejść do panelu mysql, wyświetlić mysqlshow i niby wszystko jest ok, ale gdy np napisze NET STOP mysql, dostaję komunikat: usługa nie została uruchomiona. Podczas ponownej próbu uruchomiena spod konsoli ukazuje się już napis: Trwa uruchamianie usługi, po czym wyskakuje bład 1067 :cry: Normalne odpalenie niestety nic nie pomogło. Czy istnieje możliwość wykasowania MySQL z Listy Usług w Narzędziach Administracyjnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Moze sprobuj zainstalowac np. krasnala? [www.krasnal.tk] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabuchodonozor Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Już sobie poradziłem. Firewall nie blokował usługi. Na stronach administratorów MySql znalazłem informację, iz usługa może sie wykrzaczyć gdy nie zainstaluje się jej w domyślnym folderze. Nie za bardzo wiem co ma piernik do wiatraka, ale pod C:/MySql wszytko śmiga :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 aaa... juz wiem... nie zjarzylem odrazu. umiesc na C: plik my.cnf z taka zawartoscia: [mysqld]port=3306basedir=d:/usr/mysql4/datadir=d:/usr/mysql4/data/skip-innodbOczywiscie sciezki popraw na swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabuchodonozor Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Ok,wielkie dzięki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabuchodonozor Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Pojawił się problem, mianowicie dotyczący instalacji pakietu PEAR do PHP. Otóż wchodzę na stronę: http://go-pear.org. Znajduje się tam pojedynczy skrypt, który należy zapisać. I teraz powstaje moje pytanie - zapisanie ok, ale z jakim rozszerzeniem :?: :?: :?: bat/exe/php/inny? Próbowałem różnych wariantów, jednakże nigdy nie udało się pomyślnie zainstalować modułu. Po wklepaniu: php go-pear. Serwer Apache powinien dobrze obsługiwać PHP, czego dowodem może być wyświetlenie strony ( http://www.pjwstk.edu.pl/~s3110/php.JPG ) po wpisaniu adresu: http://localhost/test.php. Jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić co robię źle, albo co jest nie tak to byłbym wdzięczny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...